Roy Ferenčina
 

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SPREMA SE SMJENA?

HNL trener bi uskoro mogao postati bivši, a negativan niz nije jedina stvar zbog koje su u klubu nezadovoljni

‘Je, velika serija bez pobjede. Ovog trenutka ne znam ni sam što napraviti...‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. travanj 2024. 18:32

Još jedan neugodan poraz upisao je Slaven Belupo na domaćem terenu. Treći put zaredom 0:1, nakon Rijeke i Osijeka isti je rezultat ostvario i Varaždin.

- Mislim da je bila tvrda utakmica, s puno preskakanja igre, nitko nije mogao uspostaviti kombinatoriku. U prvom poluvremenu smo čak možda imali i neku šansu više nego Varaždin, u drugom poluvremenu je Varaždin bolje ušao u utakmicu, zabili su nam gol iz jedne tragikomične situacije u kojoj je naš stoper kao zadnji igrač išao driblati, i iz toga smo primili gol koji je odlučio utakmicu - komentirao je nakon susjedskog derbija trener Roy Ferenčina.

Zbog te pogreške je i zamijenio mladog kosovskog braniča.

- Napravio je pionirsku grešku. Zna se da na tom terenu nema nekog velikog driblinga, pogotovo kao zadnji igrač, ta lopta se ispucava i ne ide se u rizik. Jako teško se poslije vraćati u utakmicu, važno je na ovom terenu zabiti gol. Mi ga nismo znali, Varaždin ga je zabio i zato su pobijedili.

U najavi susreta kazao je kako je to utakmica za iskusne igrače, za one kojima najviše vjeruje. No, opet je njegova momčad podbacila, odigrala ispod razine koju su od nje očekivali navijači.

- Poslije se bilo jako teško vratiti. Pokušali smo, na sve načine, imali smo neke poluprilike, ali jako je teško na ovom terenu uspostaviti neku veliku igru. Varaždin se zadnjih pola sata dobro branio, i uspjeli su sačuvati rezultat.

Negativna serija

Što napraviti za prekid negativne serije od osam utakmica bez pobjede, bilo je jedno od pitanja upućenih Ferenčini na konferenciji za novinare.

- Je, velika serija bez pobjede. Ovog trenutka ne znam ni sam što napraviti. Normalno, mi i dalje treniramo. Dobro smo trenirali, ne mogu reći da je netko loše trenirao, ali jednostavno kad dođe utakmica, neki nisu na razini kao što su bili prije. Koji je razlog tome, ja to ne znam. Neki su “out”, izvan svega, a neki su bili dobri, dali su stopostotni angažman. Ali, jednostavno, mi smo momčad gdje ako sam jedan ili dva igrača nisu sto posto unutra, mi ne možemo nikoga dobiti.

Podsjetio je na to kako je njegova momčad djelovala u nekim utakmicama jesenskog dijela sezone, kad se na tribini Apaša čak i maštalo o Europi.

- Mi smo prije bili borbena, agresivna ekipa, imali smo jako dobru tranziciju i bili smo opasni za suparnički gol, pogotovo u jesen. Neću se vraćati na tog Hoxhu koji nam je puno značio, ali sad imamo mali problem gdje ga nitko ne može zamijeniti, i zato patimo.

Slaven je kod kuće upisao četiri uzastopna poraza, a u posljednja tri nije uspio pronaći put do suparničke mreže. Je li to do terena, skromnog igračkog kadra, ili je u pitanju neki drugi razlog?

- Ne mogu reći, imamo takve igrače kakve imamo, ne mogu tražiti nešto bolje, to je to. Normalno da smo se mi u zimi htjeli pojačati, nismo se uspjeli pojačati. Izgubili smo jednog vrhunskog igrača, najboljeg igrača, nismo ga uspjeli zamijeniti i to nam jako fali. Neki igrači koji su prije bili u jako dobroj formi, kao Mioč, njih u zadnjih par utakmica nema, nisu na tom nivou kao prije, i zato smo tu gdje jesmo - zaključio je Ferenčina svoje izlaganje nakon Varaždina.

A prema neslužbenim informacijama koje pristižu iz Miškinine 10, mogla bi mu ovo biti i posljednja utakmica koju je vodio kao trener Slavena u svom drugom mandatu. Naime, prema našim saznanjima dio Uprave je veoma nezadovoljan njegovim radom, a to se nezadovoljstvo ne odnosi samo na negativan rezultatski niz koji doista nikome u klubu ne ide na čast.

Navodno se Ferenčini zamjera i to što u proljetnom dijelu prvenstva nije davao više prilika darovitim juniorima kao što su Adriano Jagušić, Filip Krušelj, Uroš Mrdaković i Erik Riđan. Oni pružaju zapažene partije u juniorskoj konkurenciji, a dio klupskog vodstva želio ih je staviti u izlog i omogućiti im prvoligaške minute ovog proljeća, s obzirom na to da je Rudeš već odavno drugoligaš.

Ferenčina je očito imao drugačiju viziju, smatrao je da se “klince” ne može gurati preko noći, pa su priliku dobivali neki drugi igrači. Na kraju je nisu opravdali, o tome svjedoče slabi rezultati u posljednje vrijeme, i isto takve igre. Trener je računao na iskusne, a oni kao da su mu svojim predstavama okrenuli leđa.

Dvije struje

S druge pak strane, treba reći i da je Slaven ove sezone ostao bez dvije udarne napadačke igle, Ante Crnca i Arbëra Hoxhe, igrača koji su donosili prevagu u suparničkoj trećini terena. Takvih igrača u momčadi više nema, možda će kroz neko vrijeme netko biti na tom tragu, ali trenutačno nije. Od igrača “s imenom i prezimenom” doveden je samo Robert Murić, no on je potpuno izvan forme i nije ni sjena onog Murića koji je rasturao u dresu Rijeke.

Ferenčina je izvukao kestenje iz vatre nakon otkaza Ricardu Monizu, no čini se da će mu na kraju presudan biti crni rezultatski niz. Doduše, ne treba zaključke donositi prerano, jer je u Koprivnici javna tajna da je Slavenova uprava podijeljena na dvije struje. Hoće li se pronaći konsenzus, ili će se nakon sastanka uprave koji bi se trebao održati u ponedjeljak podjele dodatno produbiti? Više bi se o tome trebalo znati u večernjim satima...

Gregurina preuzima klupu?

Lokalni portali raspisali su se ovih dana i o potencijalnom nasljedniku Roya Ferenčine, uzdižući lik i djelo Marija Gregurine. Riječ je o mladom stručnjaku koji iza sebe ima dugačak prvoligaški igrački staž u dresu Slavena Belupa, a kasnije se posvetio trenerskom školovanju i radu s mladim naraštajima u klubu. Trenutačno vodi juniorsku momčad koja se značajno uzdigla nakon njegova dolaska te se plasirala i u finale Hrvatskog nogometnog kupa. Jedna struja u klupskoj upravi zagovara upravo Gregurinu, smatrajući da je upravo sad pravo vrijeme za njegovu promociju. No, hoće li imati podršku i ako stvari krenu u neželjenom smjeru? (gčm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 10:20