ZELJKO HAJDINJAK Cropix
UPAO U KRIZU

Nakon osiguranog ostanka stala je čitava momčad, ali i ‘desetka‘: Bez gola i asistencije je već dva mjeseca

Belupu će za izlazak iz krize trebati “jesenski” Mioč umjesto ovog kojeg smo na travnjaku gledali posljednjih tjedana
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 04. travanj 2024. 23:51

Red bi bio da igrači kluba sa sjedištem u koprivničkoj ulici Mihovila Pavleka Miškine broj 10 na zagrebačku adresu Rudeška cesta 25 pošalju barem zahvalnicu, jer su im kolege iz glavnog grada omogućile da godišnji odmor odu u punom jeku sezone.

Da Rudeš nema tako mizeran učinak ili da nije ukinuto pravilo da devetoplasirani iz elite s drugoplasiranim drugoligašem igra za mjesto u HNL-u, ozbiljan pristup igrača Slavena Belupa do kraja sezone još bi bio neophodan, ovako očito nije. Posve je jasno da će Farmaceuti i 12. uzastopnu sezonu okončati negdje između šestog i devetog mjesta, a na kojoj točno poziciji, s obzirom na igre koje pružaju, niti to igračima koje vodi trener Roy Ferenčina nije presudno.

SB je jesensku polusezonu okončao na osmoj poziciji, potom u prva dva proljetna kola svladao Varaždin i Rudeš te se popeo na sedmu. Svoje su dečki odradili pa krenuli na praznike i u sljedećih sedam kola osvojili tek jedan mršavi bod kod kuće s Istrom 1961 pa je danas ispod njih samo Rudeš. Dvadeset bodova viška nad fenjerašem osam kola prije kraja sugerira da paljenje alarma nije nužno, bez obzira što je Slaven prvi put nakon tri godine poražen u pet uzastopnih kola, što je ožujak 2024. prvi mjesec od ožujka 2014. u kojem nije osvojio ama baš ni jedan bod, a da je odigrao barem četiri ligaška dvoboja (sada četiri, tada pet). Ostanak je ionako osiguran, Europa je ionako predaleko, pa zašto onda dizati tenzije?

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Usporedo sa žarom Slavena Belupa ugasio se i onaj njegovog najboljeg igrača. Kako god završila, sezona 2023./24. bit će individualno najuspješnija za desetku Slavena, 29-godišnjeg Benedika Mioča. Postigao je osam prvenstvenih pogodaka, više nego u cijeloj karijeri (pet za Osijek i HD u HNL-u, dva za Saburtalo u Gruziji), upisao i šest asistencija. Bilo mu je za to dovoljno startno 21 kolo u kojem je imao maksimalan broj nastupa i 97 posto odrađenih minuta (1839 od 1890). No nakon 4:0 nad Rudešom 4. veljače stao je Slaven, a stao je i njegov kapetan (u odsutnosti Tomislava Božića). Mioč je imao skoro maksimalnu minutažu u šest od posljednjih sedam kola (protiv Osijeka izašao u nadoknadi), Dinamo je preskočio zbog kartona, niti je asistirao, niti je zabio i tako već dva mjeseca.

Prema statistici SofaScorea, samo su Toni Fruk (65) i Martin Baturina (55) ove sezone imali više “ključnih dodavanja” od Miočeva 43, no u četiri od zadnjih šest utakmica nije imao nijedno. Mioč je i ukupno peti po udarcima u okvir vrata suparnika, a te je brojke dignuo (pet u zadnjih šest kola, prije toga 16 u 21 utakmici), ali onog presudnog statističkog učinka više nema.
Nije Mioč krivac za očajnu formu Slavena Belupa, da nema njega vjerojatno bi sve to izgledalo još lošije, izglednije se čini priča da je njega momčad povukla u sivilo nego da je obrnuto, ali jasno je da će Belupu za izlazak iz teške krize trebati “jesenski” Mioč umjesto ovog kojeg smo na travnjaku gledali posljednjih tjedana. Kao najbolji će morati povući, inače za Koprivničane neće biti sreće.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. travanj 2024 23:51