DAVOR PONGRACIC Cropix
RIJEČANI LOVE NOVE BODOVE

Sergej Jakirović najavio Belupo: ‘Termin je idealan za grah, no praznik rada je više za ‘obične‘ ljude‘

Rijeka sutra gostuje u Koprivnici kod momčadi od koje je ove sezone izgubila sva tri dvoboja
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 30. travanj 2023. 16:03

Igrači Rijeke pobjedu protiv Lokomotive u prošlom kolu sigurno nisu proslavili, ne zato što nisu htjeli nego zato što za to nisu imali vremena. Nakon četvrtka i slavlja od 2:0 na Rujevici, izabranici Sergeja Jakirovića već su se krenuli pripremati za susret protiv Slavena Belupa u okviru 32. kola SuperSport HNL-a i to na - Međunarodni praznik rada.

- Ostalo je još pet kola do kraja, igramo s momčadima, posebice u sljedeća tri kola, koje gravitiraju ka Europi, trećem, četvrtom mjestu. Ispred sebe imamo teškog protivnika u smislu međusobnih susreta koji su totalno na strani Slaven Belupa, ove sezone imaju tri pobjede u tri utakmice. Dva puta su nas pobijedili na Rujevici i jasno je da imamo ozbiljnog posla i ja se nadam da ćemo uspjeti prekinuti tu tradiciju koja je neugodna po nas. Sve što tamo uzmemo bi bilo super za nas, pogotovo u smislu da nam se ne bi približili, da bismo ih ostavili na istom razmaku i ja se nadam da će tako i biti - kazao je Jakirović u uvodu koji se osvrnuo i na pomalo neuobičajeni termin predstojećeg ogleda.

Termin ne utječe

Osim što je u pitanju ponedjeljak, susret se igra i na Međunarodni praznik rada, popularni Prvi maj.

- Termin je idealan za grah, ha, ha. Ne utječe na nas taj termin, mi smo profesionalci, mi moramo raditi, taj praznik rada je više, da se tako izrazim, za obične ljude, one koji rade minimalno osam sati svaki dan ili više. Nadam se da će biti dosta ljudi, da će doći u Koprivnicu. Igraju dvije momčadi od kojih je jedna cijelo vrijeme tu negdje oko trećeg, četvrtog mjesta, a mi smo svojim rezultatima došli do te prilike da ostvarimo taj neki cilj s početka sezone. I jedna i druga ekipa zaslužuju da ih dođe pogledati što više ljudi i ja se nadam jednoj dobroj utakmici protiv momčadi koja je neuobičajena po mnogo toga - dodao je Jakirović.

Iako su između Rijeke i Slavena četiri boda razlike, domaćin će goste s Kvarnera dočekati s izrazito negativnom gol razlikom od -16.

- Nevjerojatan je to podatak, oni kada pobjeđuju to rade uglavnom s jednim golom razlike, i inače primaju jako malo golova, ali u par utakmica su nastradali, slično kao i Rijeka. Dobiješ od npr. Dinama sedam komada, u dvije utakmice 11 golova, i to ti drastično mijenja sliku. Bez obzira na tu negativnu gol razliku vrlo su blizu nas, to je činjenica, a čvrsta su i kompaktna momčad koju je teško “probiti” i teško im je stvarati prilike. Iako, kad smo izgubili od njih posljednji susret na Rujevici imali smo 18 udaraca prema golu, ako me pamćenje dobro služi, imali smo par jako dobrih prilika koje nismo realizirali ili koje je vratar Čović obranio. Oni sve to nekako prežive, iako su u Šibeniku sada imali problema. Vidjet ćemo tko će im biti na dispoziciji jer ovaj užurbani ritam svakako ostavlja traga - kazao je Jakirović koji će sutra odmjeriti snage protiv svog prijatelja i jednog od predstavnika tzv. mlade generacije hrvatskih trenera.

- On je puno stariji od mene, izgleda starije od mene, ha, ha, naravno da se šalim... Meni je 46, njemu 48 godina pa izgledamo kao mlađa garda trenera što je jako zanimljivo. Gdje god je on radio, napravio je jako dobar posao, ekipe ga prate i to je najvažnije od svega. To se najbolje vidjelo protiv Osijeka, u sjeni svega što se događa u njegovom klubu, postizali su pogotke i trčali prema njemu, to je jasan znak da ekipa itekako stoji iza njega. Ima dobru, napadačku filozofiju i ja znam da ovo sve njega živcira, ta negativna gol razlika ili kada izgubi utakmicu odnosno ne napravi dobru situaciju pred suparničkim golom. Znam da teži golu više, možda se to ne vidi u zadnje vrijeme. On će sve napraviti da se oprosti u stilu od Slavena Belupa - dodao je Jakirović koji se osvrnuo i na neke statističke detalje oko Slavena koji kazuju da je Zekićeva momčad jako čvrsta koja radi i možda i najviše prekršaja u prosjeku po utakmici, te će Rijeka morati znati odgovoriti na takve stvari.

- To samo znači da daju puno više loptu protivniku, da protivnik to kontrolira, a oni su tu u nekakvom bloku kojeg rade jako dobro i preko Crnca i Hoxe te nastoje ugroziti, to nije nikakva tajna, to je jasno kao dan. U sredini imaju Marinu, Jambora, Mioča ili Mudražiju, zavisi koga trener stavi. Svi su oni dosta kompaktni, čvrsti, tvrdi, pogotovo Marina kojeg znam, kojem sam bio trener u Gorici. On živi za duel i znao je reći da utakmica bez žutog kartona nije prava utakmica, ha, ha. Jasno je koliko su tvrdi, ali to je njihov stil igre i smatram da je Zoran iz njih izvukao maksimum s obzirom na profil igrača koje ima, njihove navike pa i selekciju koju je napravio.

Ostali dužni

Posljednji gostujući susret trener Jakirović je igrao protiv prijatelja i kuma u Velikoj Gorici, sada ide u goste kod drugog prijatelja u Koprivnicu koji mu je ove sezone itekako ostao dužan. Je li napokon stiglo vrijeme da Rijeka svlada Slaven i sruši još jednu neugodnu tradiciju?

- Ja se nadam da jest, tradicija je tu da se ruši. Mi idemo u svaku utakmicu pozitivno, s optimizmom i nadom da možemo nešto napraviti. Vidjet ćemo, nadam se da ćemo biti pametniji i izvući neke pouke iz svega toga. Gledao sam ja i onu utakmicu koju je Rijeka gore izgubila 1:2, kolega Cosmi je tada vodio Rijeku, i tu je bilo dosta stvari koje je Rijeka kontrolirala, ali nažalost dogodila se pokoja pogreška i onda izgubiš utakmicu. Stvarno se nadam da ćemo biti pametniji i s pravom energijom, jer je moramo imati u ovakvom dvoboju, uspjeti zabilježiti pozitivan rezultat.

Danas pada odluka o nastupu Emira Dilavera

Trener Rijeke će o eventualnom nastupu Emira Dilavera odlučiti danas.

- Nismo htjeli ništa s njime riskirati, on je izrazio želju i spremnost da igra, da stisne zube, no ja nisam za to, nisam pobornik toga. Smatram da imamo zdrave i igrače koji mogu odgovoriti na zahtjeve, što na kraju i jesu. Dilaver je jučer napravio magnetsku rezonancu koja je pokazala da više nema problema pa ćemo vidjeti u razgovoru s njime hoće li nastupiti. U petak je napravio normalan trening s momčadi, ništa ga nije boljelo i smatram da bi mogao biti u konkurenciji za utakmicu - kazao je Jakirović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 12:48