zoran zekić

 FOTO: GORAN ČIčIN-MAšANSKER Foto: Goran Čičin-mašansker
SPOMENUO I SUCE, BRYANTA...

Zekić briljirao u najavi Hajduka: ‘Njemu je najbolje dati žuti još prije utakmice. A Livaja? Bolje da igra‘

‘Gledao sam baš jedan odličan dokumentarac o nažalost pokojnom Kobeu Bryantu...‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. studeni 2022. 12:22

Velik broj gledatelja očekuje se u subotnjem ogledu Slavena Belupa i Hajduka (17.30). Koprivnički Gradski stadion ‘Ivan Kušek – Apaš‘ ima samo jednu tribinu kapaciteta oko tri tisuće gledatelja, a ulaznice su ‘tražena roba‘.

- Drago mi je da karte idu top, sigurno će stadion biti obojan u plavo, sa žestokom podrškom Slavenu – našalio se trener Farmaceuta Zoran Zekić.

Naravno da će Bijeli uživati brojnu potporu svojih vjernih navijača, no na to su Koprivničanci već navikli.

- Prvenstvo je specifično, prvi dio sezone je puno kraći nego inače, tako da imam osjećaj da je već prosinac. Mislim da unatrag tri mjeseca imamo dosta zadovoljstva što se tiče prvenstva i Kupa. To nam treba donijeti još jedan novi zamah da odigramo dobru utakmicu i da se predstavimo u pravom svjetlu – najavio je Zekić.

Jasno da je Hajduk pozivnica i za Slavenove navijače i simpatizere, da Zekiću i njegovim momcima zahvale za uspješnu jesen.

- Sami smo sebi dužni da se nagradimo s dobrom utakmicom u svakom smislu i da probamo završiti prvi dio prvenstva na najbolji mogući način. Onda ćemo se malo odmoriti, posložiti svi skupa i vidjeti što i kako dalje. Nadam se da ćemo biti još malo pametniji, bolji, zreliji...

U prvom susretu ove sezone Hajduk je u Splitu slavio s 5:1.

- Odigrali smo s Hajdukom dosta dobru utakmicu, ali nažalost ne cijelu, tako da smo se na Poljudu gadno proveli. Nadam se da ćemo biti pametniji, spremniji, odgovorniji, kompaktniji. Mislim da sami sebi dugujemo da odigramo pravu utakmicu i da nas nagradi. Atmosfera će sigurno biti dobra, motivirajuća, da ti da još jedan poticaj više.

Jesu li vaši igrači uspjeli podići razinu koncentracije od te utakmice na Poljudu?

- Kako sam ja imao svojih dobrih izdanja, tako sam imao i lošijih, zajedno s momčadi. Tko radi, taj i griješi, da nema pogrešaka, ne bi padali ni golovi. U utakmicama s najjačim protivnicima nismo se baš pokazali, osim protiv Osijeka u Osijeku. Neke stvari smo iskoristili, pokušali smo igrati ne skroz zatvoreno, nije to ispalo baš najbolje. No, gledajući nogomet općenito, sve je zapravo u mentalnom stanju i razmišljanju. Možeš igrati i čvrsto i zatvoreno, pa ti se potkrade neka pogreška i opet se gadno provedeš, a na kraju ostane još više gorčine. Sve ovo što pripremamo za utakmicu ovisi o igračima, o koncentraciji koja je potrebna već i dan uoči utakmice, u analizi i pripremi. Bitno je i kako ćemo ući u utakmicu, i kako ćemo sami sebi dati još jednu dozu samopouzdanja.

Nedostajat će vam jedna jako bitna karika, zbog kartona nema Marija Marine...

- On nam je jako bitan, nažalost, učestalo dobiva žute kartone. U šali sam rekao sucima da bi bilo najbolje da mu daju žuti karton prije početka utakmice, pa da znamo i on i ja kako ćemo se ponašati. Protiv Lokomotive su u prvom poluvremenu bila dva prekršaja, a on je uspio zaraditi žuti karton. I to su neke stvari koje se promišljaju prije utakmice. Jako će nam nedostajati Marina jer nam daje najviše na kompaktnosti, agresivnosti i pozicijskoj igri. No, hvala bogu, imamo dovoljan broj igrača, roster nam je širok, neki će nažalost opet morati biti van kadra, ali takav je život, takva su pravila. Ne možemo sad razmišljati o tome tko nam nedostaje, nego da ovi igrači koji su na dispoziciji budu najbolji. Oni koji izađu na teren jesu najbolji, to će biti moj odabir.

Znamo svi koliko Marko Livaja znači za Hajduk. Kako ga vi doživljavate kao igrača, i kolika mu se pažnja mora posvetiti da bi ga se zaustavilo?

- Prije svega, čestitam mu na pozivu za Svjetsko prvenstvo, to je apsolutno zaslužio. Mislim da čovjek jednostavno uživa u nogometu, vidi se to u svakom njegovom pokretu, u svakom potezu, u govoru tijela. Vidi se koliko se momčad Hajduka oslanja na njega. E sad, kako ga zaustaviti. Jednostavno, kolektivnom igrom. Nekakve ‘flastere‘ ili pozicioniranje isključivo na njega smatram pogubnim jer se onda otvaraju koridori za druge igrače. Probat ćemo se koncentrirati na sebe, da budemo u pravom stanju, u pravom izdanju, u pravim pozicijama tamo gdje trebamo zatvoriti te koridore. Utakmica je fluidna, a jedino što mogu pomoći igračima je da još jednom opišem karakteristike Livaje, na koji način ga se može najbolje čuvati, ako je to ikako moguće. Igrali smo mi dosad protiv Hajduka s njim i bez njega, naravno da je puno lakše kad on ne igra. Ali, kad je u pitanju nekakvo krajnje nogometno razmišljanje, puno je bolje da on igra jer je to onda ipak ljepši nogomet.

Opći je dojam je da je Hajduk pod većim pritiskom uoči koprivničkog ogleda, no Zekić se s tim baš i ne slaže.

- Pritisak prije svega radiš sam sebi, ali taj pritisak treba biti pozitivan. Zašto bi Hajduk imao veći pritisak od nas? Mi također treniramo i svakog dana dajemo sve od sebe. OK, igramo za manje novca, ako gledamo tu nekakvu krajnju točku, ali mislim da niti jedan pravi sportaš neće sebi reći u glavi ‘e vidi, sutra će biti tako kako će biti, i mogu ovako i onako‘. Nama je pritisak jer tražimo nova tri boda, tražimo novu potvrdu naše vrijednosti. Na kraju krajeva, puno je ljepše otići na odmor s konačnim pozitivnim rezultatom. Gledao sam baš jedan odličan dokumentarac o nažalost pokojnom Kobeu Bryantu. Kad se lomila utakmica, kad je bio najveći pritisak, onda je on najviše uživao. To imaš u sebi ili nemaš, neovisno o tome da li igraš u Hajduku ili Belupu. To je nešto s čime si se rodio...

Gledao sam Hajduk, gledao sam i suca koji nam sudi...

Momčad Mislava Karoglana ne bi trebala predstavljati nepoznanicu Farmaceutima.

- Znamo sve kvalitete Hajduka. Igrali smo protiv njih ove godine, pogledali smo ih jako puno puta, znamo koja im je forca. Gledao sam ih i protiv Ždralova ovog tjedna, gledao sam na toj utakmici i suca koji nam sudi, gospodina Čulinu tako da je i to raritet. To je valjda bilo upoznavanje s nekim karakteristikama, nadam se da će i njemu to dobro doći, a i nama, a i Hajduku – kazao je Zekić u svom stilu. (gčm)

Odmor do 5. prosinca

Otkrio je Zekić i plan za prvenstvenu stanku.

- Promišljali smo dosta, situacija je specifična. Pripreme će biti u etapama. Na odmoru smo do 5. prosinca, pa krećemo sa specifičnim radom, pokušat ćemo uključiti što više individualnog rada po pozicijama u tim trenucima. Nakon toga već dolaze božićni blagdani, pa Nova godina. Poslije dočeka, kad se neki probude mamurniji, neki manje mamurni, neki s više jela u sebi, neki s manje, i već 2. siječnja krećemo dalje. Već 19. siječnja nastavlja se prvenstvo, a između svega toga svi mi u klubu trebamo vidjeti u kakvom izdanju i s kojim igračima ćemo doći do tih priprema. Imamo već i upita za neke naše igrače, tako da je sve moguće. Morat ćemo raditi puno u hodu, ali princip i program rada imamo – kazao je Slavenov trener. (gčm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 12:32