ZELJKO HAJDINJAK Cropix
‘JEDVA ČEKAM‘

Hrvatski trener pobijedio tešku bolest i najavio kada se vraća: ‘Nalazi su pokazali ono čemu sam se nadao‘

Donedavni učitelj varaždinskih nogometaša pobijedio je u najvažnijoj utakmici života
Piše: Mario DjakObjavljeno: 07. travanj 2024. 20:46

Nedavno smo doznali predivne vijesti iz baroknog grada - Mario Kovačević, donedavno trener varaždinskih nogometaša, pobijedio je u svojoj najvažnijoj utakmici karijere i uspješno se oporavlja od zloćudne bolesti.

Uvijek nasmijan i vedar, Kovačević nas je dočekao u svom Varaždinu te smo uz “kavu razgovora” prošli kroz mnogobrojne teme. Iako svjestan da je pred njim i dalje borba, Kovačević s optimizmom gleda ka budućnosti, a dodatno ga je ohrabio ovotjedni kontrolni pregled...

- Nalazi su pokazali ono čemu sam se nadao i vjerovao da će pokazati. Nakon operacije koju sam odradio 6. prosinca, oporavak je bio dobar. Kontrolni nalazi tri i pol mjeseca nakon operacije su pokazali da je moj doktor Igor Nikolić odradio jako dobar posao, da je taj karcinom kirurški odstranjen i po nalazima sam ja, hvala Bogu, čist. Ne moram na kemoterapije, što je jako bitno, osjećam se dobro - objasnio je Kovačević i zahvalio se i pohvalio sve doktore kod kojih je bio.

image
MARKO JURINEC Cropix

Nastavno na to Kovačević je dodao:

- Svjestan sam ja, kao i doktori, da je preda mnom i dalje borba, ali kako sam vjerovao da će biti dobri prvi nalazi, tako postoje i želja i nada da će tako biti i dalje. Za tri mjeseca opet imam kontrolu, a dotad se nastavlja borba i oporavak kako se ništa ne bi vratilo.

Igram već i padel

Osim trenerskog posla, varaždinskom treneru najviše nedostaje - mali nogomet. Vjeruje kako će uskoro moći ponovno “zašpanati” po malonogometnim terenima, a u međuvremenu se bavi drugim sportskim aktivnostima.

- Preporuka doktora je bila fizička aktivnost, šetnja. Sad tu šetnju kombiniram i s trčanjem, tako da sam počeo i trčati. Već sam desetak puta bio i na jednom brdu iznad Varaždina, na vrhu Čevo. Osim toga, počeo sam dosta igrati padel, a sve je to shodno preporuci doktora da se čim više krećem. Vjerujem da ću ubrzo moći zaigrati i mali nogomet, koji mi najviše nedostaje, tome se stvarno veselim - rekao je Kovačević.

image

Mario Kovačević i Mislav Karoglan

PAUN PAUNOVIC Cropix

Nogometni klub Varaždin 3. je prosinca poslao službeno priopćenje u kojem je obznanio kako Mario Kovačević privremeno napušta trenerske obveze i odmiče se od klupe zbog daljnjeg liječenja. Podrška kluba tijekom čitavog tog razdoblja nije izostala te zbog toga Kovačević ističe veliku zahvalnost:

- Teška je bila situacija i meni i klubu, ali klub je stao iza mene. Jedina naša pogreška u svemu tome je bila malo nespretna objava - nisam želio da to izađe u javnost, ima nažalost puno bolesnijih ljudi. U javnost je izašla dijagnoza koja još nije bila ni potvrđena, a nažalost, potom se potvrdilo da je baš takva. S druge strane, klub je učinio sve, a prije svega tu moram istaknuti predsjednika Dražena Viteza, a i izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića, koji su si maksimalno dali truda da imam najbolji tretman. Jako se brzo napravila dijagnoza, u rekordnom roku sam obavio sve pretrage, vidjelo se da je to prvi stadij karcinoma te sam kod vrhunskog doktora odradio operaciju - objasnio je Kovačević.

Držim palčeve

Funkciju trenera Varaždina je od 3. prosinca prošle godine tako preuzeo sportski direktor kluba, Nikola Šafarić. Kovačević smatra kako Šafarić radi dobar posao, a do ljeta se nada još boljim rezultatima.

- Dobro je! Nikoli je to prvi seniorski posao i po meni to jako dobro odrađuje. Mislim da svi mi moramo biti zadovoljni, iako razumijem poglede navijača, ali mislim da ekipa igra dobar, zanimljiv nogomet. Šteta za zadnju utakmicu koja se izgubila od Gorice i koja je malo pokvarila dojam. Ali, dotad je bilo dobro, u skladu cijele sezone kako smo igrali. Držim palčeve da izguraju sezonu s još boljim rezultatima - optimistično je poručio Kovačević.

Iako oporavak ide kako treba, te unatoč tomu što postoji ogromna želja, sigurno je da Kovačević do ljeta neće imati funkciju trenera. Preporuka je to i doktorice, a na kraju krajeva dio je to i dogovora između Kovačevića i predsjednika varaždinskog prvoligaša Dražena Viteza.

image

Mario Kovačević i Nikola Šafarić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Sredinom tjedna sam bio kod doktorice da vidim što oni preporučuju, a zatim sam bio i s predsjednikom Vitezom. S njim u dogovoru sam odlučio pričekati do ljeta, iako imam najveću želju i volju da se što prije vratim, ali možda i je tako najbolje. Ja imam ugovor s klubom do 31. svibnja, vidjet ćemo što će poslije toga biti. Uglavnom, do ljeta neću biti na klupi, a na ljeto ću sigurno, bilo tu ili negdje drugdje, naći sebi trenerski posao - zaključuje Kovačević.

Tijekom cijelog ovog teškog razdoblja koje Kovačević prolazi, podrška cijele sportske zajednice, kao i navijača Varaždina, nije izostala.

Najveći lijek

Mnogi zagovaraju njegov što raniji povratak, a iako još nije pogodan trenutak, Kovačević vjeruje da će se vratiti.

- Nogomet se i igra zbog navijača i neizmjerno sam im zahvalan zbog toga. Oni su mi najveći lijek za ovo moje stanje. Navijače ne možeš prevariti, navijači znaju da sam dao sve od sebe iako je bilo pogrešaka. I zbog toga znam da sam odradio dobar posao, iako kažem da se uvijek može bolje. I onda, dok primaš takve poruke, dok vidiš njihovu podršku, onda znate kako mi je srce veliko i ispunjeno - zahvalno se obratio navijačima Varaždina.

Kovačević nastavno na to dodaje:

- Da ne bi došlo do zabune: i ja jedva čekam povratak, ali klub je iznad svih nas! Ako ne možete cijelog sebe dati, ako imate neke male probleme, onda je teško pomagati klubu. Htio sam svim srcem već sad preuzeti momčad, ali možda je najbolje da se pričeka ljeto. Najveći dokaz da sam odradio dobar posao jest taj što navijači to cijene. Osjećao sam prije da mogu pomoći ekipi, osjećam i sad da još uvijek mogu pomoći nogometnom klubu Varaždin. Ali, vidjet ćemo što će biti na ljeto kada mi istekne ugovor. Nitko sretniji od mene da nastavim tu - zaključio je Kovačević.

image

Mario Kovačević i Stjepan Tomas

VLADO KOS Cropix

Za nadati se, dakle, da ovo razdoblje donosi i svjetlo na kraju tunela za Kovačevića, čija hrabrost i pozitiva svjedoče o izvanrednoj snazi ljudskog duha. Nakon što je uspješno pobijedio u najvažnijoj utakmici svoje karijere, bitci sa zloćudnom bolešću, Kovačević i dalje optimistično gleda prema budućnosti. Iako će se morati strpjeti do ljeta prije nego se vrati na trenerski teren, on već radi na svom oporavku, uživajući u fizičkim aktivnostima i pripremajući se za ono što dolazi. U ovom izazovnom razdoblju, Mario Kovačević pokazuje ne samo svoju sportsku strast, već i izvanrednu hrabrost i odlučnost, a njegova priča inspirira i pokazuje važnost podrške i nade u najtežim trenucima života.

Po prirodi sam borac i nikad ne odustajem

Kovačević će često istaknuti svoju pozitivu, označiti tu karakteristiku vrlo bitnom za nadjačavanje s bolesti...

- Jesam li me prestrašio dijagnosticirani zloćudni tumor? Nije! Bio sam pozitivan jer sam po prirodi borac i nikad ne odustajem. Najteže mi je bilo zbog supruge, dvije kćeri i prijatelja, koji su bili u velikom šoku zbog moje bolesti - reći će Kovačević.

Radosno ističe...

- I sad mi trnci prođu kad se sjetim kakvu sam podršku doživio. Hvala svima od srca, svakome čovjeku koji mi je dao podršku. To mi je puno pomoglo da ovako bude - reći će hrabri nogometni trener.

KOVAČEVIĆEVA SEZONA DO BOLESTI

U PRVENSTVU

17 odrađenih utakmica

4 upisane pobjede

8 ostvarenih remija

5 izgubljenih susreta

U KUPU

1 odrađena utakmica

1 upisana pobjeda

0 ostvarenih remija

0 izgubljenih susreta

16

mjeseci prošlo je otkad je preuzeo momčad Varaždina

48

godina ima nogometni trener rođen u Jablanici u BiH

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. travanj 2024 20:46