ZELJKO HAJDINJAK Cropix
USUSRET MODRIMA

‘Ne bude li on igrao protiv Dinama to će biti veliki hendikep, to je nogometaš koji radi razliku na terenu‘

‘Sad je Dinamo posvećen samo HNL-u i očekujem da će u nedjelju od početka tražiti sva tri boda‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. veljača 2023. 09:07

Iako se u nedjelju trebao vratiti u Oman, izbornik tamošnje reprezentacije, Branko Ivanković, neplanirano je produžio boravak u Hrvatskoj. Zbog ispraćaja Miroslava Ćire Blaževića, bio mu je dugogodišnji suradnik i pomoćnik...

- Svašta smo zajedno prošli i strahovito me pogodio njegov odlazak. Stvorio je kult naše reprezentacije, koji i danas traje, a osobno mi je omogućio ulazak u visoko nogometno društvo i na tome ću mu zauvijek biti zahvalan - rekao nam je Ivanković nekoliko sati prije odlaska na Bliski istok.

Potentni i kompaktni

S Omanom će u ožujku igrati prijateljsku utakmicu protiv Libanona ili Indonezije, a ova tri tjedna koja je proveo u domovini, iskoristio je i za praćenje HNL-a, bio je i na utakmici Varaždin - Hajduk...

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

- Do isključenja Elezija, Varaždin je bio za nijansu bolji od Splićana, nije ih previše respektirao i nametnuo se. Ali, kad su ostali s igračem manje, Varaždinci su naivno mislili da na isti način i dalje mogu parirati suparniku, bili su previše napadački orijentirani i ostavili su dosta prostora gostima. Hajduk je s igračem više, na krilima Livaje i Pukštasa, znao materijalizirati tog čovjeka više na travnjaku. Presudila je, eto, ta pojedinačna kvaliteta gostiju u situaciji kad je domaćin ostao s igračem manje - rekao je Ivanković.

Može li Varaždin jednako dobro parirati u nedjelju i Dinamu, kao što je parirao Hajduku do isključenja Elezija?

- Apsolutno! Varaždin ima potentnu i kompaktnu momčad, koja svakome može napraviti dosta problema. Istina, igra Varaždinaca u mnogome ovisi o Tekliću, koji se ozlijedio protiv Hajduka i vidjet ćemo hoće li nastupiti protiv Dinama. Ne bude li ga, bit će to veliki hendikep za domaćina, jer Teklić je igrač koji stvara razliku na terenu, njegova rješenja nerijetko iznenađuju suparnika i nositelj je igre Varaždina.

Koliko će dvoboj s Dinamom biti drukčiji za Varaždin u odnosu na okršaj s Hajdukom?

- Bit će to sasvim drukčija utakmica nego s Hajdukom, budući da Dinamo, za razliku od Splićana, ima opipljiviju vrijednost u pojedinačnoj igračkoj kvaliteti. Plavi imaju niz igrača koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu (Drmić, Petković, Baturina, Ivanušec, Ademi...), imaju tu dodatnu kvalitetu. K tome, imaju mirnoću jer su uvjerljivo prvi na ljestvici i dolaze u Varaždin bez kalkulacija, kao veliki favoriti, u velikoj su prednosti u odnosu na domaćina.

Slične su najave bile i jesenas, ali Varaždin je ipak uspio izvući remi. I od tog 5. kolovoza, pa sve do splitskog derbija Hajduka i Dinama (21. listopada), bila su to jedina dva boda koja je Dinamo prosuo u HNL-u, nanizali su Zagrepčani u ta dva i pol mjeseca, čak osam uzastopnih ligaških pobjeda...

image


PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

Ciljano dovođenje

- Da, bilo je to slabije Dinamovo izdanje, Varaždin je i onda pokazao da može svakome parirati. Ali, treba imati na umu da su Plavi tada ipak više bili orijentirani na europske utakmice, varaždinsko se gostovanje smjestilo između dvije utakmice s Ludogorecom. Sad je Dinamo posvećen samo HNL-u i očekujem da će u nedjelju od početka tražiti sva tri boda, bit će, kao i uvijek, napadački orijentiran, kako bi zadržao, ili čak i povećao, bodovnu prednost na ljestvici.

Kako komentirate Dinamov “mršavi” zimski prijelazni rok, doveden je samo Perković, koji zasad nije pojačanje, nego prinova?

- Kad sam bio prvi put trener Plavih, u zimskom smo prijelaznom roku doveli samo jednog igrača. Bio je to Sammir, tada tek nadareni igrač velikoga potencijala, koji je kasnije potvrdio svoj talent i pretopio ga u istinsku vrijednost. Općenito nisam pristalica velike frekvencije igrača kroz sezonu, kroz već formiranu momčad. Ne volim ta masovna prošetavanja, kad dođe ili ode desetak igrača. Moja je filozofija da se dovedu dvojica, maksimalno trojica igrača na pozicijama na kojima oni koje imam u svlačionici nisu odigrali na očekivanoj razini. Dakle, pobornik sam ciljanog dovođenja pojačanja - rekao je Ivanković i nastavio:

- Jasno je da politika dovođenja igrača ovisi i o odlascima iz kluba. Ali, apsolutno sam protivnik velikih frekvencija u svlačionici, jer se gubi ozračje, gubi se razina kvalitete treninga i igre, gubi se ono što je do tada bilo prepoznatljivo. I ne vidim razlog zašto bi Dinamo nekoga sad dovodio samo zbog dovođenja, budući da ima pokrivene sve pozicije, uključujući i Oršićevu. Na tom mjestu mogu igrati Špikić, Ivanušec, Menalo, dolazi i mali Rukavina... A zapravo je i vrlo upitno mogu li Plavi dovesti onu kvalitetu koja im je potrebna i koju bi željeli dovesti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 12:57