PAUN PAUNOVIC Cropix
SLAVLJE NA POLJUDU

VIDEO: Hajduk srušio Varaždin i utaborio se na vrhu HNL-a, Pukštas autor poteza utakmice

Pukštas, Šarlija i Krovinović bili su strijelci za splitsku momčad, dok je Uremović zabio autogol
Piše: Jurica Radić, SNObjavljeno: 12. studeni 2023. 18:30

HAJDUK - VARAŽDIN 3:1 (Pukštas 35., Šarlija 38., Krovinović 67./ Uremović 83. - ag)

HAJDUK: Lučić - Sigur (od 76.Kalik), Uremović, Šarlija⚽ (od 82. Elez), Diallo (od 76. Hrgović) - Pukštas⚽, Žaper (od 46. Moufi), Krovinović ⚽ - Benrahou (od 62. Dajaku), Livaja, Sahiti.

VARAŽDIN: Zelenika - Vukčević, Jelenić (od 89. Škaričić), Pëllumbi, Bručić (od 58. Bručić) - Postonjski, Marina? (od 58. Banovec) - Mitrovski, Belcar, Drožđek (od 79. Vugrinec) - Šego (od 46. Domjanić).

Video golova pogledajte ovdje.


Raspjevani Poljud ispratio je hajdukovce s travnjaka nakon jednog od boljih izdanja u recentnom razdoblju. S četvrtom pobjedom u nizu zasluženo su Bijeli potvrdili prvo mjesto i prvenstvenu stanku dočekali kao lider prvenstva. Protiv Varaždinaca, velemajstora remija, Splićani su posao završili već na poluvremenu, suprotno statistici koja je prije utakmice jasno sugerirala da Hajduk prvo poluvrijeme na svom stadionu uvijek igra u "nuli".

image
SOFASCORE

Zanimljivo zvuči podatak da su hajdukovci prvi put ove sezone na Poljudu zatresli protivničku mrežu u prvom poluvremenu. S Varaždinom su na odmor pošli s dva pogotka razlike zahvaljujući blitzkriegu u samo tri minute. Isplatio se pritisak, isplatili su se kontinuirani napadi i da nije bilo Zelenike na vratima, mogli su Varaždinci na odmor s četiri-pet lopti u mreži. Uvjerljiv je Hajduk s Karoglanom, šampionski gaze Bijeli s 12 bodova u nizu pod nasljednikom Leke. Treba zabilježiti da su primili i prvi pogodak u mandatu Karoglana, zabili su doduše sami sebi autogolom Uremovića.

Utakmicu je bolje otvorio Varaždin, kakav je samo "zicer" u 10. minuti zapucao Šego. S desne strane nabacio je Vukčević, na pet metara glavom je šutirao Šego, točno u Lučića po sredini vrata.

image
PAUN PAUNOVIĆ/Cropix

Hajduk je uzvratio u 20. minuti kada je raspoloženi Benrahou iz slobodnog udarca s desne strane pronašao glavu Livaje, ali njegov udarac s nekoliko metara otišao je pored vrata. Marokanac je prvo imao ulogu asistenta, a onda je minutu potom mogao i zabiti. Sve je zakuhao Sahiti s lijeve strane, ali Benrahou je oklijevao, "odbijanac" Zelenike nije uspio s pet metara iskosa ubaciti u mrežu. Postavio se vratar Varaždinaca i odbio u korner.

U 32. minuti je Benrahou pogriješio u obrani, prekratko vratio loptu Lučiću, presjekao je Šego, ali bez realizacije. I to je bilo sve što smo vidjeli u neizvjesnom dijelu susreta. Hajduk je od 35. minute i pogotka Pukštasa preuzeo potpunu kontrolu dvoboja. Krovinović je u 38. zapucao pod prečku, Zelenika odbio u korner iz kojeg je Šarlija povećao na 2:0.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIĆ/Cropix

Mogli su u 44. minuti Bijeli i do trećeg pogotka, sjajno je Livaja uposlio Sigura koji je šutirao s 12 metara iskosa. Odbio je Zelenika na nogu Benrahoua, ali njegov je udarac s gol-linije odbio Bručić.

Nakon dugo vremena začuli smo pljesak na poluvremenu, jer Hajduk je zaista odigrao po guštu navijača. Napadački, ali što je najvažnije, efikasno.

Kovačević je na poluvremenu promijenio napadača, umjesto Šege uveo Domjanića. Karoglan je Žapera ostavio u svlačionici, na travnjak poslao Moufija što je bio znak da Sigur ode u sredinu terena. Gosti su u 59. minuti imali izglednu prigodu vratiti neizvjesnost utakmici, ali Drožđek je uklizao je na tri metra poslavši loptu visoko preko vrata.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Dok su gosti promašivali, Hajduk je "killerski" zabijao. Novi izlazak pred Zeleniku donio je i treći pogodak u mreži varaždinskog vratara za konačno rješenje utakmice na nešto više od 20 minuta prije kraja dvoboja. Dobio je time Karoglan komfornu situaciju, pa je pružio debitantske minute za Šimuna Hrgovića u HNL-u. Lijevi bek iz Vukovara, 19-godišnjak koji je prošle sezone igrao finale Lige prvaka mladih, stigao je do premijernog nastupa za Bijele.

Do kraja se igralo više u revijalnom stilu, gosti su postigli počasni pogodak, imali još dvije prigode, a s druge strane Zelenika je u nekoliko navrata bravuroznim intervencijama spašavao Varaždince. Sveukupno, ugodna večer na prohladnom Poljudu. Četiri pogotka, puno prilika i nogomet koji je zaslužio "palac gore".

image
JAKOV PRKIĆ/Cropix

Stanje na tablici SuperSport HNL-a:

Standings provided by Sofascore

Potpuno zaslužena 3:1 pobjeda Hajduka, koji se ovim slavljem utaborio na vrhu ljestvice s 33 boda, pet više od Rijeke (dvije utakmice manje) i 10 od Dinama (tri utakmice manje). Da nije bilo Zelenike s izvrsnih 10 bodova, bila bi ovo još dominantnija pobjeda Bijelih. Pukštas, Krovinović i Benrahou bili su najistaknutiji igrači Bijelih, s tim da je Krovinović mogao i do drugog pogotka da mu Zelenika nije stao na put jednom od najboljih obrana kola.

image
JAKOV PRKIC Cropix

KRAJ UTAKMICE

90+5. Livaja i Kalik kombinirali su za gol šansu koju je presjecanjem, čini se, presjekao Pelumbi.

90+3. Mogao je Hajduk i do četvrtog kola, Dajaku je umalo došao u jedan na jedan šansu, ali pobjegla mu je lopta, pa ju je pokupio Zelenika.

90. ?

Igrat će se još najmanje pet minuta, Vugrinec je maločas odlično zaprijetio udarcem iskosa, ali promašio okvir gola!

89.

Izmjena kod Varaždina: Izlazi Jelenić, ulazi Škaričić.

88. Odlične dvije reakcije Zelenike! Prvo je Livaja potegnuo iz ukošene pozicije iz okreta, a na odbijenu loptu skinuo je i silovit pokušaj Krovinovića s ruba peterca! Ostaje 3:1 za Hajduk.

87. Moufi je u dva navrata opasno ubacio, ali na kraju će Hajduk imati samo korner.

86. Dajaku je napravio pomutnju na desnoj strani i ubacio u peterac, hvata to Zelenika.

83.

GOOOOL! Varaždin je smanjio zaostatak na 1:3! Uremović je zatresao vlastitu mrežu! Nakon oštre niske lopte s desne strane, stoper Hajduka pokušao je otkloniti opasnost, no loše je zahvatio loptu lijevom nogom i poslao ju iza Lučićevih leđa.

82.

Izlazi Šarlija kod Hajduka, ulazi Elez. Poljud je ispratio strijelca drugog pogotka aplauzom.

79.

Izmjena kod Varaždina: Vugrinec ulazi, izlazi Drožđek.

Bakljada Torcide:

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

77. Livaja je zapucao s distance i pogodio u blok, bit će korner za Hajduk.

76.

Dvije izmjene kod Hajduka: Kalik ide na mjesto Sigura, a Hrgović umjesto Dialloa.

? Dok je trajao prekid zbog bakljade, trajale su i vaše rasprave o pogotku Pukštasa na našem Facebooku:

"Otkad se nogomet igra po hokejaškim pravilima?" (Petar Đanić)

"Bravo Kolarić i VAR suci." (Lobel Kosjena)

"Zašto slika nije zaustavljena da vidimo je li lopta izašla van?" (Zdravko Terihaj)

74. Igra se nastavlja, lopta je u nogama igrača Hajduka.

Sve upućuje na to da je Filip Krovinović zapečatio sudbinu Varaždina.

image
JAKOV PRKIC Cropix

72. Krenula je bakljada na sjeveru, Patrik Kolarić zaustavlja igru zbog loše vidljivosti. Dim je prekrio travnjak Poljuda.

71. Mitrovski ju loše zahvatio loptu prilikom udarca s distance, nema opasnosti za Lučića.

Hajduk je tri pogotka na utakmici posljednji put postigao 13. kolovoza Slaven Belupu, a dva u prvom poluvrmenu Rudešu tjedan dana kasnije, kada su i slavili 2:0.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

67.

GOOOOL! Hajduk ima 3:0, Filip Krovinović je strijelac! Sahiti je dobio loptu na desnoj strani 16-erca i poslao povratnu loptu na Krovinovića, koji je naciljao u desni kut Zelenike i riješio sva pitanja!

Na društvenim mrežama već naveliko traju rasprave je li lopta prije Pukštasova pogotka za 1:0 prošla aut-liniju ili ne. VAR nije ni provjeravao situaciju, čime će se sigurno baviti sudačke analize.

Fotografiju tog trenutka nemamo, ali imamo sjajne reakcije 19-godišnjeg Amerikanca.

image
PAUN PAUNOVIĆ/Cropix

61.

Benrahou izlazi iz igre, ulazi Dajaku.

60. Banovec nespretno šutira s ruba peterca, daleko od gola Lučića.

59. Evo šanse za Varaždin! Vukčević je poslao prizemnu loptu na peterac, Lučić je uspio blago utjecati na smjer lopte, što je zavaralo Droždeka, koji u naletu gađa preko gola.

58.

Dvije izmjene kod Varaždina. Banovec će na mjesto Marine, a Boršić umjesto Bručića.

57. Krovinović je osvojio dosta prostora na lijevoj strani i s otprilike 20 metara gađao u suprotni kut, no pogodio izvan okvira.

56. Krovinović je dugom loptom započeo kontru pronalaskom Livaje, koji je brzopotezno gurnuo za Sahitija, ali Zelenika je bio brži.

55. Pao je tempo u drugoj dionici, Hajduk nema potrebu riskirati i povukao se na svoju polovicu, a Varaždin bezuspješno traži prazan prostor i začetak kakve opasne šanse pred vratima Lučića.

Samo su Hajduk i Slaven Belupo ove sezone slavili nad Varaždinom. Livaja se u prošlom ogledu (2:1) nije upisao u strijelce, no asistirao je Krovinoviću za vodstvo. Može li miljenik Torcide danas zapečatiti sudbinu Varaždina?

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Ovako je izgledalo slavlje hajdukovaca nakon drugog gola.

image
JAKOV PRKIĆ/Cropix

52. Nakratko su Varaždinci stegnuli obruč oko 16-erca Hajduka, no Belcar se nije odvažio šutirati s distance. Traje napad gostiju, ali nedostaje kreativnosti...

48. Moglo je biti opasno! Pellumbi je strahovito pogriješio na svojoj polovici i dodao loptu Pukštasu, koji je poslao nisku dubinsku loptu u nadi da će pronaći nekog od svojih suigrača, pri čemu su braniči gostiju otklonili opasnost.

46.

Počinje drugo poluvrijeme! Kovačević je izveo Šegu koji je istegnuo stražnju ložu, a uveo Domjanića. S druge strane, Karoglan je postavio Moufija umjesto Žapera.

? Kako ste vi doživjeli prvih 45 minuta?

"Pukštas je u top 3 igrača HNL-a." (Vinko Peranović-Megy)

"Da je Dinamo dao ovakav gol, šestarom i kutomjerom mjerila bi se lopta na liniji, nema dokaza da lopta nije prošla crtu, Liverpool je dao sličan gol i sve je čisto prikazano." (Ivica Juračić)

"Hoćemo još." (Anton Toni Zefić)

Vremenske nepogode odrazile su se na posjetu, puno manju od gotovo 20.000 pretplatnika koliko ima Hajduk ove sezone. Ali svakome tko je došao na stadion u "pasje vrijeme" treba odati priznanje.

Kiša, lagani vjetar, temperatura od 10-ak stupnjeva Celzijusa. Bijele je na zagrijavanju dočekalo tek nekoliko tisuća najvjernijih, ali do početka dvoboja skupila se solidna brojka na tribinama kišnog Poljuda. (J. Radić)

image
JAKOV PRKIĆ/Cropix

Moglo je biti i više od 2:0 za Hajduk, koji je napokon izgradio veliki broj prilika u jednom poluvremenu. Da su Pukštas ili Krovinović bili malo precizniji krajem poluvremena, Bijeli bi u prvih 45 minuta riješili mnoga pitanja.

Pukštas je jedan od najboljih igrača na terenu, u odličnom izdanju je i Benrahou. Svaki njihov kontakt s loptom u fazi napada predstavlja problem Varaždincima, koji uglavnom pokušavaju napraviti pomutnju po desnoj strani i nadati se da će Vukčevićevi ubačaji uroditi plodom, što zasad nije bio slučaj.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Prosječne ocjene igrača nakon prvih 45 minuta:

image
SOFASCORE

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. ?

Nova velika šansa Hajduka! Livaja je zapucao iskosa u suprotni kut, Zelenika sjajno obranio, a zatim Pukštas šutirao s 10-ak metara i prebacio okvir gola. Hajduk je mogao sve riješiti u prvom dijelu! Igrat će se još minuta sučeva dodatka.

44. Hajduk samim čudom ne vodi 3:0! Benrahou je proigrao Sigura kratkom dubinskom loptom, a ovaj je iz prve zapucao prema Zeleniki. Vratar Varaždinaobranio je udarac, zatim je Bručić s linije skinuo drugi pokušaj, a u konačnici je Krovinović zapucao iz nove odbijene lopte i prebacio vrata.

42. Vukčević je ubacio s desne strane, ali u prazno. Bit će aut za Hajduk.

Šarliji je ovo tek peti pogodak u seniorskoj karijeri!

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

38.

GOOOOOOOOL! Hajduk ima 2:0, strijelac je Zvonimir Šarlija! Benrahu je ubacio iz kornera, Pukštas šutirao glavom, Zelenika je to obranio, no lopta se odbija do Šarlije, koji gura loptu u mrežu i udvostručuje vodstvo Bijelih!

38. Sjeva pred vratima Zelenike! Sjajnu kontru započeo je Diallo, dodao Sahitiju koji osvaja nešto prostora i vraća Diallu, da bi u konačnici Krovinović potegnuo s ruba kaznenog prostora, a Zelenika majstorski obranio i poslao loptu u korner!

35.

GOOOOOOOOL! Rokas Pukštas zabija za 1:0 Hajduka! Sjajno je Pukštas primio ubacivanje Benrahoua, koji je jedva stigao do lopte na gol-aut liniji. Ubacio je oštru i nisku loptu u peterac, gdje je Pukštas atraktivnim potezom, čini se petom, matirao Zeleniku!

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

33. Velika neopreznost, ali nema brige za Bijele! Sigur je želio vratiti loptu Lučiću, a proigrao je Šegu, koji je isto ostao malo zatečen pa se nije ni uspio snaći, te poslao loptu natrag domaćinima.

Razgovor ugodni: Domagoj Drožđek, Igor Postonjski, Jorgo Pellumbi sa sucem Kolarićem

image
PAUN PAUNOVIĆ/Cropix

31. Sahiti je probio po sredini i odigrao Benrahoua na desnoj strani, čije dodavanje prekida danas izvrsni Pellumbi!

30. Vukčević centrira s desne strane, a Belcar labavo glavom šalje loptu u ruke Lučića.

29. Postonjski silovito poteže vanjskom s distance, ipak malo pored gola. Odličan pokušaj, barem je malo začinio ovu monotoniju u početnih pola sata.

28. Postonjski leži na travnjaku, Uremović je stoga izbacio loptu u aut. Čini se da je Postonjski nezgodno pao u duelu sa Šarlijom, ali ubrzo je ustao i nastavio s igrom. Očito nema težih poteškoća, lopta je u nogama domaćina!

26. Sjevnula je kontra Varaždina preko Drožđeka, koji si je dao prejaku loptu u naprijed i na kraju napravio prekršaj na Šarliji. Nema opasnosti za Lučića, mogao je Varaždin ovo mnogo bolje iskoristiti.

U petak je Varaždin objavio da je treneru Mariju Kovačeviću dijagnosticiran karcinom na dijelu plućnog krila. Kovačević je odlučio ostati predvodnik Varaždina, a klub je izrazio divljenje njegovoj snazi i volji.

- Mario kao Mario, uvijek s klubom, uvijek uz klub. Uvijek pokazuje hrabrost i u najtežim trenucima - rekao je predsjednik kluba Dražen Vitez, a cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

21. Nova opasnost za Varaždin! Benrahou je šutirao iskosa nakon jednog ubačaja s lijeve strane kojeg obrana gostiju nije ispravno očistila, no Zelenika mu je odlično skratio kut i poslao loptu u korner.

19. Opasno je pred vratima Zelenike! Benrahou je ubacio iz slobodnog udarca, a Livaja s otprilike tri metra i s Marinom na leđima šutirao glavom, ali samo pored gola. Najbolja šansa Hajduka u dosadašnjem dijelu utakmice!

18. Pukštas je izborio, a Pellumbi skrivio slobodan udarac u korist Hajduka u odličnoj poziciji za ubačaj.

16. Šarlija je poslao dugu dijagonalu na Sahitija, koji u pokušaju prodora radi prekršaj na Marini.

Pozdrav trenera Mislava Karoglana i Marija Kovačevića. Jučer je Karoglan na konferenciji za medije izrazio podršku oboljelom treneru Varaždina.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

12. Obećavajuće je izgledao začetak kontre Varaždinaca, no Drožđek nije uspio progurati loptu na lijevu stranu, odlično je Sigur presjekao dodavanje.

11. Pokušao je Hajduk odgovoriti prodorom po lijevoj strani, no Diallo je u konačnici loše centrirao i Zelenika lako dolazi do lopte.

10.

Najopasnija prilika dosad, a pripada Varaždinu! Vukčević je ubacio s desne strane, Šego je najviše skočio i s pet metara gađao glavom, no ravno u ruke Lučića.

8. Šest igrača Hajduka nalazi se na protivničkoj polovici dok je posjed kod Varaždinaca. Vidjet ćemo hoće li visoki presing uroditi plodom.

7. Sahiti je krenuo u juriš po lijevoj strani i odigrao na Livaju, no podignuta je zastavica. Propada napad Bijelih.

Varaždin je izgubio tek jednu od posljednjih osam utakmica SuperSport HNL-a. U tom razdoblju nadigrao ih je samo Slaven Belupo 3:2 u Koprivnici.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

3. ?

Pukštas se sjurio po desnoj strani i pokušao centrirati, pogodio je blok, stoga će biti korner. Marina je zatim požutio zbog ranijeg prekršaja na Šarliji.

image
JAKOV PRKIC Cropix

3. Marina je oteo loptu domaćinima na sredini terena, ali u pokušaju da potegne kontru nije imao koga odigrati. Nema opasnosti za Hajduk, koji kreće u novi napad.

2. Mitrovski i Diallo leže na travnjaku nakon sudara na polovici Hajduka, ali čini se da nema težih posljedica ni za jednog igrača. Igra se nastavlja.

1. Utakmica je počela!

16.00

Jednu je promjenu u odnosu na pobjednički sastav iz Osijeka napravio Karoglan, umjesto Dajakua u početni sastav ušao je Marokanac Benrahou. Još je zanimljivije da u kadru nema Aleksandra Trajkovskog, a razlog je što je sjevernomakedonski reprezentativac ozlijedio mišić pa nije mogao ući u konkurenciju.

U kadru se stoga našao Roko Brajković, 18-godišnji krilni napadač koji inače igra na dvojnoj registraciji za Solin. Pored Brajkovića, na klupi su još dvojica igrača koji su također ove jeseni igrali za Solin (Čuić, Hrgović).

(Jurica Radić)

15.30 Stigli su sastavi! Karoglan je u ofenzivni red uvrstio Benrahoua, premda je, prema najavama, očekivan bio Aleksandar Trajkovski. Njega, pak, nema ni u zapisniku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. srpanj 2024 21:28