ZELJKO HAJDINJAK Cropix
OGLED U BAROKNOM GRADU

VIDEO: Varaždin slavio protiv Slavena i došao do prve pobjede u sezoni, ‘slavljenik‘ prvijencem zapaprio gostima

Utakmicu Varaždina i Slaven Belupa pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: Damir Dobrinić/Vito TomasObjavljeno: 24. kolovoz 2024. 20:17

VARAŽDIN - SLAVEN BELUPO 2:0 (Šego 64., Ba 78.)

VARAŽDIN: Zelenika - Maglica?, Ba⚽, Škaričić, Boršić - Lusavec?, Marina (od 46. Mamić) - Mitrovski (od 77. Jovanov), Belcar, Šego⚽(od 89. Duvnjak) - Dabro (od 76. Poldrugač)

SLAVEN BELUPO: Čović - Grgić, Boras?, Lučić, Bosec? - Liber, Crepulja (od 84. Ćubelić) - Murić (od 81. Dolček), Caimacov (od 66. Martinović), Jagušić (od 66. Šakota) - Butić

Pogotke pogledajte OVDJE.


Nakon vrlo lošeg prvog poluvremena s obje strane, Varaždin je u nastavku, za razliku od svog gosta, proradio i s dva pogotka na krilima strijelca i asistenta Michelea Šegu svladao goste iz Koprivnice. Prva pobjeda Varaždinaca u sezoni, Slaven Belupo je još nema i ostao je zakucan na posljednjoj poziciji na ljestvici.

Hrvatski sjevernjaci u svoj su derbi ušli bez ijedne pobjede na kontu u prva tri ligaška kola i očekivalo bi se da će i Varaždin i Slaven Belupo krenuti odlučno prema vratima suparnika kako bi u četvrtoj ligaškoj dionici to promijenili. No umjesto toga početnih 45 minuta odradili su kao da je 0:0 rezultat koji im donosi nekakvu veliku premiju, a ne da ih ostavlja u donjem dijelu prvoligaškog poretka. S igrom kakvu su pružili u prvom dijelu, njihovi navijači samo su se mogli zapitati "hoćemo li u ovom prvenstvu uopće ikoga pobijediti?". Nije lako igrati na 30 stupnjeva Celzija, ali ni to ne može biti alibi za tako slabu predstavu oba suparnika. Srećom za gledatelje, u nastavku se priča bitno popravila...

Trener gostiju Ivan Radeljić odradio je svoju prvu utakmicu kazne zbog suspenzije i mjesto na klupi prepustio svom pomoćniku Mariju Dodiku, dok je sam sjeo u prvi red tribina s mobitelom u ruci. Njegov kolega Nikola Šafarić u zapisnik je kao startera upisao Luku Škaričića, no očito ga je zaustavila ozljeda pa je na mjestu stopera krenuo Ivan Nekić.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Krenulo je obećavajuće, Ljuban Crepulja je proigrao Karla Butića, koji je iskosa izašao na Olivera Zeleniku, ali nije pogodio cilj. Desetak minuta kasnije Dimitar Mitrovski je iz lijepe pozicije s 20-ak metara prizemno tukao malo pokraj vrata, a nakon toga - veliko ništa. Niz pogrešnih dodavanja, bez ikakvih ozbiljnijih primisli za ikakav rizik. Bilo je, doduše, nekih prigoda, u 32. je Belcar lijepo ubacio na drugu vratnicu na glavu Mitrovskog, ali mlaki udarac završio je u naručju vratara Ivana Čovića. Bio je to prvi i posljednji pokušaj u okvir vrata u prvom poluvremenu. S obje strane. Imao je i SB, doduše, jednu dobru situaciju. Adrian Liber je u 37. dvaput tukao u blok, no kod drugog pokušaja napravio je veliku pogrešku. Robert Murić bio je potpuno sam na desnoj strani šesnaesterca nedaleko od vrata. Liber ga nije vidio ili ga nije želio vidjeti...

Nastavak je ipak donio puno zanimljiviji nogomet. Šafarić je prvi reagirao, u poluvremenu je u svlačionici ostavio Marija Marinu i ubacio ofenzivnijeg Luku Mamića pa su Karlo Lusavec, koji je vjerojatno odigrao svoju posljednju utakmicu u varaždinskom dresu, i Belcar postali osigurači u veznom redu, Mamić je otišao na krilo, a Mitrovski u sredinu. U 49. minuti je Varaždin došao do dobre situacije. Nakon brze kombinacije domaćina, Antonio Bosec u glavu je u svom šesnaestercu napucao suigrača Luku Lučića, Mitrovski je opet pucao, no još jednom nedovoljno dobro u Čovića. U 51. je tukao izvana tukao Belcar, nije pogodio cilj.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Dvojbena situacija u 62. minuti, Alen Grgić je startao na Michelea Šegu na rubu kaznenog prostora. Kontakt je postojao, Šego je pao, sudac Duje Strukan nije se oglasio niti promijenio svoju odluku nakon razgovora s VAR-om. Dvije minute kasnije Šegu nitko nije mogao zaustaviti. Katastrofalnu pogrešku napravio je Luka Lučić, koji je ničim izazvan s centra gurnuo loptu prema Micheleu Šegi. Krenuo je nezaustavljiv trk po lijevoj strani okončan krasnom egzekucijom za prednost Varaždinaca.

U 68. nova situacija za analizu. Grgić je ubacio i pogodio Lusavca u ruku koja mu je bila odmaknuta od tijela, ali iza leđa. VAR je krenuo u pregledavanje snimke i opet ništa, nema kaznenog udarca. Dvije minute kasnije opet je Šego prošao kao brzi vlak, odigrao na desetak metara za Marka Dabru, no njegov udarac nije bio dobar.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Slaven Belupo je definitivno kapitulaciju potpisao u 78. minuti. Slobodan udarac iskosa s 30-ak metara, Šego je prebacio glavom na drugu vratnicu, odakle je Lamine Ba pogodio i pogotkom proslavio svoj 27. rođendan. U 83. je Šego mogao zabiti i drugi gol, Mamić se probio po desnoj strani i odigrao za kolegu, a Čović je lijepo obranio njegov udarac iz sredine. Slaven Belupo je pak utakmicu okončao bez ijednog udarca u okvir vrata...

Kraj utakmice

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

90+4. Još je jednom pokušao Poldrugač, s dvadesetak metara pucao je pokraj gola.

90+2. ?

Opomenu je sada zaradio i Boras, i to nakon što je srušio Poldrugača u opasnoj zoni. Isti igrač pucao je iz slobodnog udarca, ali završilo je tek u živom zidu.

90. Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89.

Iz igre uz ovacije tribina izlazi Michele Šego, a ulazi Tomislav Duvnjak.

?

Prethodno je, pomalo nepotrebno, žuti karton u domačim redovima zaradio Frane Maglica.

84.

Iz igre izlazi Ljuban Crepulja, a ulazi Ivan Ćubelić. Prethodno je izašao i Robert Murić, a ušao Ivan Dolček. Drugim riječima, dva bivša hajdukovca upisala su HNL debi u dresu Slavena...

83. Ne jenjava pritisak Varaždina, već se, čini se, samo pojačava... Ponovno je sada pokušao Šego, pucao je u gostujućem šesnaestercu, njegov pokušaj vršcima prstiju brani Čović.

78.⚽GOOOOL!

Varaždin vodi 2:0, zabio je Lamine Ba!

Mauritanac koji danas slavi 27. rođendan fantastično je zakucao loptu pod gredu, i to nakon što mu je glavom na drugu vratnicu loptu prebacio fantastični Michele Šego, koji je nakon pogotka upisao i asistenciju. Bau je ovo, inače, prvi pogodak u dresu Varaždina.

78. ?

Prvi požutjeli kod Slavena je Antonio Bosec.

74. Varaždin je poveo novi opasni kontra napad, izgledalo je to u startu obećavajuće, no završilo je tek nepreciznim dalekometnim udarcem Belcara.

70. Nova velika prilika za domaćine, Dabro je dočekao loptu u šesnaestercu gostiju, ali pucao je jako loše, lopta je završila visoko izad gola.

69. Konačna presuda - nema kaznenog udarca! Sudačka postava procijenila je da ruka Lusaveca nije kažnjiva, a sreća po goste da prvi trener Ivan Radeljić zbog suspenzije nije na travnjaku, jer možemo samo zamišljati kakav bi 'show' priredio na ovakav epilog...

68. Traže jedanaesterac sada i gosti, Grgić je ubacio i u ruku pogodio Lusaveca... Bosec je, zanimljivo, izbacio loptu iz igre, kako bi VAR soba što prije provjerila ova situaciju.

63.⚽GOOOOOL!

Varaždin vodi 1:0, zabio je Michele Šego!

Sjajan pogodak 24-godišnjeg napadača, oteo je loptu na sredini terena, sjurio se po lijevoj strani i preciznim udarcem u malu mrežicu donio vodstvo svojoj momčadi.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

62. Kontroverzna situacija u gostujućem šesnaestercu... Grgić je srušio Šegu, domaćini su očekivali da Strukan pokaže na bijelu točku. no on je na njihovo zaprepaštenje pokazao tek na gol-aut.

57. Sjajan dribling Roberta Murića, lepršavim lažnjakom izbacio je svog čuvara i ubacio u peterac, no u konačnici nije pronašao nikog od suigrača.

54.?

Prvi žuti karton zbog grubog starta zradio je Karlo Lusavec, igrač koji danas igra vjerojatno posljednju utakmicu u dresu Varaždina.

51. Nastavlja se priitsak Varaždina, sada je Belcar pucao s velike udaljenosti, ali završilo je visoko iznad gola.

49. Nova prijtenja domaćina! Nakon gužve u gostujućem šesnaestercu i bizarne situacije u kojoj su braniči Slavena jedan drugog napucali loptom, i time namjestili priliku Varaždinu, pucao je Mitrovski, međutim Čović je bio spreman i, uz manje poteškoće i pritisak Dabre, ipak uspi tu loptu pokupiti u naručje.

47. Varaždin je pokušao uigranom kombinacijom iz slobodnog udarca, nekoliko puta šutirali su domaćini iz raznih pozicija, ali isti ti udarci redovito su završavali u gostujućem bloku.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Trener Varaždina na predahu se odlučio za jednu pormjenu, iz igre je izišao Mario Marina, a ušao Luka Mamić.

Kraj prvog poluvremena

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

45. Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44. Butić je s nekoliko minijatura na malom prostoru izbacio trojicu igrača Varaždina, međutim udarac iz daljine završio je tek u bloku.

42. Otvarala se obećavajuća situacija za domaćine, napad u režiji Lusaveca i Šege završio je dodavanjem za Belcara, koji, pak, nije uspio uputiti udarac, već je potpuno promašio loptu.

37. Velika prilika otvarala se za Slaven, Liber se našao na desetak metara od domaćeg gola, no njegova dva udarca obrana Varždina uspjela je blokirati. Bijesan je pak ostao Murić, koji je sam čekao loptu na desnoj strani, međutim, po žalost njega i njegove momčadi, nije ju dočekao...

Trener Slavena Ivan Radeljić današnji susret prati s tribina. Zbog psovki upućenih sucu na prošlotjednom dvoboju protiv Lokomotive, potonji je 'zaradio' suspenziju od dvije utakmice.

Farmaceute tako s klupe predvodi Marijo Dodik, legenda koprivničkog kluba i s 85 pogotka deseti najbolji strijelac u povijesti HNL-a.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

32. Napokon malo uzbuđenja u Varaždinu... Belcar je centaršutom pronašao Mitrovskog, čiji udarac glavom bez većih poteškoća brani Čović.

29. Bosec je na sredini terena srušio Mitrovskog, prosvjeduju domaćini i traže žuti karton, ali Strukan se odlučio tek na 'posljednju usmenu opomenu'-

25. Murić je prvi puta probio desnu stranu, međutim njegov ubačaj u sredinu nije naišao ni na jednog od njegovih suigrača.

22. Došli smo do polovice prvog dijela, koja nažalost nije pružila puno toga, a glavni sudac Duje Strukan šalje igrače na propisano osvježenje.

19. Iako je spomenuto 'buđenje' domaćina nagovještavalo bolju i atraktivniju igru, odnosno veći broj prilika, dogodilo se upravo suprotno, stvari su se u posljednjih nekoliko minuta primirile te se najveća borba trenutno vodi na sredini terena.

14. Nakon početnog pritiska gostiju, polako se bude i domaćini. Najnovija potencijalna opasnost stigla je nakon kombinacije Belcara i Dabre, međutim napadač Varaždina nije se najbolje snašao ispred gola Slavena.

11. Evo prvog izlaska Varaždina koji je odmah ozbiljno zaprijetio Slavenu. Mitrovski je dobio loptu na nekih dvadesetak metara i uputio udarac, završilo je malo pokraj lijeve vratnice.

7. Iako osim pokušaja Butića iz treće minute nismo vidjeli nikoju veću priliku, Farmaceuti su ti koji su bolje otvorili susret i pritisnuli domaćine od samog početka.

3. Prvi prijete gosti, Butić je pokušao silovitim udarcem s lijeve strane, završilo je malo iznad gola.

1. Počela je utakmica.

18.13 Igrači su izašli na teren, sve je spremno za početak ogleda u Baroknom gradu.

Najavu piše: M. Djak

Varaždin u subotu dočekuje Slaven Belupo u sklopu četvrtog kola SuperSport Hrvatske nogometne lige. Jasno je da nas očekuje napeta utakmica u derbiju sjevera.

- Dolazi nam prva utakmica ove sezone u kojoj moramo uzeti ulogu favorita i tražiti tri boda pred domaćom publikom. Bez pritiska, jednostavno se trebamo posvetiti i fokusirati na sebe 90 minuta utakmice, bez padova, pa da osvojimo ta tri boda koja su nam jako bitna za nastavak prvenstva - najavio je trener Nikola Šafarić.
Svjestan je Šafarić da neće biti lako - Slaven Belupo se nalazi na posljednjem mjestu prvenstvene tablice, a eventualnom pobjedom bi preskočili svoje susjede Varaždince na tablici.
- Slaven Belupo će sigurno, kao i mi, tražiti pobjedu. Ali ne zanimaju nas previše oni. Mi se moramo nametnuti od prve minute pa da se oni više bave s nama te da od prve minute utakmice pokažemo tko je kvalitetnija momčad i da bodovi ostanu kod kuće pred našom publikom - rekao je Šafarić.

Slaven Belupo već godinama ne odgovara Varaždinu, ili obrnuto, Varaždin se uvijek muči s Farmaceutima. Zbog poraza u Koprivnici u zadnjem kolu sezone 20./21. Varaždin je ispao iz lige, a u zadnjih deset, pet utakmica je pripalo Belupu, Varaždinu samo dvije...
- Pobijedili smo zadnju, ta mi je ostala u sjećanju i nadam se da ćemo nastaviti tim putom - optimistično je rekao Šafarić i nastavio:
- Ali, puno je promjena i kod njih i kod nas tako da ta statistika pada u vodu. Nitko neće, kada krene utakmica, razmišljati o onome što je bilo. Imaš novih 90+ minuta, a ako želiš mijenjati statistiku i tradiciju moraš dati svoj maksimum - zaključio je.

Derbi sjevera između Varaždina i Slavena Belupa dolazi u ključnom trenutku kada i jedna i druga ekipa žele prekinuti niz bez pobjede te pokazati da mogu konkurirati za sredinu tablice, a pritom i Slaven Belupo traži izlaz s dna ljestvice. Zagarantirana nas poslastica očekuje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:05