Davor Zunic / CROPIX
DEBI PROTIV ARGENTINE

KOVAČEV ADUT Leovac: 'Ne tako davno nitko u Hrvatskoj nije znao da postojim...'

'U Austriji sam se odrekao hrvatkog državljantva koje sam, eto, sada opet dobio'
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 28. listopad 2014. 09:21

Marin Leovac će protiv Argentine debitirati u dresu hrvatske reprezentacije, riječki branič novo je ime na popisu izbornika Nike Kovača koji će tako isprobati još jednog kandidata za, očito problematičnu, poziciju lijevog beka. Leovac je u fokus hrvatske javnosti došao kada je postigao gol Modrima (igrao tada lijevu polušpicu!) te ih s Austrijom izbacio iz Lige prvaka, a poziv Vatrenih dobio je nakon konstantno vrlo dobrih igara u Rijeci.

- Kao prvo, moram naglasiti da sam jako sretan što sam dobio poziv izbornika Kovača, svakome je čast i san igrati za svoju državu, zaista sam presretan. Jedan nogometaš ne može tražiti više od prilike da se dokaže u dresu reprezentacije - kazao nam je Leovac u uvodu.

Doduše, nije sve išlo glatko zbog birokratskih problema. Inače, Leovac je rođen u Jajcu, a nogometnu karijeru ostvario je u austrijskim klubovima (Sportunion Aschbach, USV Oed/Zeillern, Austria Beč).

- Trajalo je neko vrijeme, FIFA je morala odobriti, sada je napokon riješena sva papirologija. Dok sam bio u Austriji, zvali su me u mladu reprezentaciju, no dok su se pribavili svi certifikati, već sam bio prestar. Tada sam se odrekao hrvatskog državljanstva kojeg sam, eto, ponovno dobio. Nitko u Hrvatskoj tada nije znao ni da postojim, nisam uopće razmišljao o državnoj selekciji.

Uzaludno je bilo pitanje jesu li ovo Leovčevi najbolji dani karijere?

- Nema dvojbe! Iako, nadam se da će u budućnosti biti još bolje... Rijeka igra dobro, i u Europi i u HNL-u, nisam ozlijeđen, zadovoljan sam osobnom formom. Da, reći ćete da imam golove i asistencije, iako igram lijevog beka, ali ja znam da mogu pružiti još više!

Rijeka je na novom popisu zastupljena s čak sedmoricom igrača, samo Kramarić nije u fokusu za meč protiv Argentine.

- Odlična stvar za klub, ali i cijelu regiju, to je samo još jedna potvrda rade te dobrih igara koje Rijeka pruža. Utjecaj Keka? Radi se o vrlo dobrom treneru koji traži 100 posto discipline i koncentracije u svakoj sekundi treninga, kamoli ne utakmice. Pokušava cijelom klubu usaditi takvu filozofiju, jedinu sportski ispravnu.

Naravno da je Leovac pratio što su mu budući suigrači radili u dosadašnjim kvalifikacijama.

- Devet bodova iz tri kola su fenomenalan rezultat, odlično smo krenuli u ciklus, mogu samo čestitati na tome. Italija na San Siru će biti jako, jako bitna utakmica, ali Hrvatska se ne treba nikoga plašiti. Eto, Kramarić se brzo prilagodio na novo okruženje, brojke sve govore o njegovoj formi. I kvaliteti!

Za kraj smo ostavili logično pitanje. Može li Marin Leovac biti rješenje Kovačevih dvojbi na lijevoj strani obrane?

- Ha, znao sam da ćete to pitati, najradije bi preskočio odgovor.

Ne može ovoga puta.

- Ma, ja uopće ne vidim taj “problem lijevih bekova”, mislim da su i Strinić i Milić i Pranjić adekvatno odgovorili na zadatke. Previše se to, prema meni, potencira, stanje nije toliko loše - zaključio je Leovac koji će 12. listopada (možda) paziti na Messija, Di Mariju, Agüera...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 14:42