Nenad Dugi / CROPIX
U-21 KVALIFIKACIJE

Kovačevi Mini Vatreni sredili i Švicarsku, Marcelo Brozović odigrao utakmicu života!

Mlada Hrvatska reprezentacija ostvarila je i četvrtu pobjedu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Izabranici Nike Kovača u Luganu su dobili Švicarsku s 2-0
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 14. listopad 2013. 13:51

Ovo su bez dvojbe trenuci za povijest. Nikad niti jedna hrvatska selekcija nije kvalifikacijski ciklus počela tako uvjerljivo kao ova Kovačeva, mlada 'do 21'. Pogledajte ljestvicu!

Još jedan favorit pao je 0:2 na svom terenu. Ono što je Ukrajince snašlo u Lavovu, snašlo je Švicarce u Luganu. Da Ukrajina nije tkogod potvrdila je danas, s izvrsnih 5:1 kod Latvije.

Nama ovog ponedjeljka nije počelo idealno, naprotiv: kapetan Vrsaljko ozlijedio se na zagrijavanju. Osjetio je peckanje u listu pa je Gorupec s lijevog beka prebačen na desni, taj lijevi zauzeo je Šimunović. Dakako da je stožer bio oprezan pa je u veznom redu djelovao defenzivni Močinić, ne ofenzivni Oršić. Štoviše, Močinić se priključio izvanrednom Radoševiću - novom Niki Kovaču - na zadnjem veznom jer s dvojicom je ipak lakše.

Švicarska je isprva bila premoćnija. Sigurno nije mislila da je aktualna Hrvatska ona iz prethodnih kvalifikacija, koju je u Sionu pregazila 4:0, no osjećaj sigurnosti na vlastitom terenu plus bučnost navijača tjerali su Crvene u napad. Nije to bilo ništa specijalno, jalova inicijativa s ponekom prijetnjom. Jednom je Ajeti probao poslije kornera, jednom Ben Khalifa iz ne baš obećavajuće pozicije, ispred Khelifija čisti Zelenika. Naši su se držali mudro, kontrolirajući zbivanja. Pritajili se pa čekali. I dočekali.

Utakmica je u najmanju ruku bila više nego dobra. Dimenzija Kovačeva sastava posebna. Sve je štimalo. Ako je koji stoper (najmanje Datković) katkad i zakasnio, ostali su sve riješavali bez panike.

Tamijevima se najbolja šansa ukazala petnaestak minuta prije svršetka kad je svježi Frey istrčao sam pred Zeleniku, i napucao ga pa ni od toga nije bilo ništa.

Kovačić je bio razigran, premda vidljivo umoran. Njegova točna proigravanja svakako su pridonosila miru gostiju i nemiru domaćih. Rebić, nedovoljno spreman budući da je skoro do utakmice bio oporavljenik, radio je tamo lijevo, opasan i kretnjom i nakanom. Izbornik je u savršenu ulogu lažnog centarfora gurnuo Brozovića, koji je briljantnim ekzekucijama potvrdio europsku klasu.

Ponedjeljak, 14. listopada:

Latvija - Ukrajina 1-5

Švicarska - Hrvatska 0-2 (Brozović 38, 76)

Poredak:

1. Hrvatska 4 4 0 0 13-0 12

2. Švicarska 3 2 0 1 8-2 6

3. Ukrajina 2 1 0 1 5-3 3

4. Latvija 3 1 0 2 5-7 3

5. Lihtenštajn 4 0 0 4 0-19 0

ŠVICARSKA - HRVATSKA 0-2 (Brozović 38, 77)

KRAJ UTAKMICE!

90. minuta - Opasni Ben Khalifa je iz blizine glavom pucao ravno u Zeleniku.

87. minuta - Zelenika spašava ispred Widmera.

77. minuta - Hrvatska je stigla na korak do trijumfa u Luganu! Naši su izveli sjajnu akciju i vjerojatno riješili pitanje pobjednika. Povukao je Šitum i proigrao Bručića na lijevoj strani. Igrač Lokomotive je prizemnom loptom na drugoj stativi pronašao Brozovića, koji je uklizao i iz blizine pogodio praznu mrežu!

74. minuta - Velika sreća za Hrvatsku. Lopta se odbijala kao na fliperu i na kraju je došla do potpuno usamljenog Freya. Napadač Švicaraca pucao je iz blzine, ali srećom Zelenika je odlično reagirao i odbio u korner.

72. minuta - Bomba Bubnjića sa 17 metara prohujala je malo iznad vrata.

68. minuta - Dobra akcija Hrvatske, Bručić je sa 16 metara pucao ravno u golmana.

58. minuta - Mateo Kovačić je pogriješio u dodavanju, uslijedila je munjevita kontra iz koje je pucao Buff, ali Zelenika je spasio.

48. minuta - Hrvatska je sada mogla riješiti utakmicu. Radošević je sjajno pronašao Bručića, koji je koljenom pucao iz blizine, ali ravno u domaćeg vratara.

46. minuta - Iz igre je izašao Rebić, a ušao je Bručić.

Počelo je u nastavku...

Završeno je prvo poluvrijeme!

38. minuta - Hrvatska vodi u Luganu! Marcelo Brozović je iz slobodnog udarca s 24 metra krasno prebacio živi zid i pogodio nebranjeni kut švicarskog gola.

35. minuta - Prva šansa Hrvatske. Rebić se sjurio prema vratima, pucao s 15 metara iskosa, ali loše je zahvatio loptu i promašio okvir gola.

34. minuta - U posljednjim minutama Hrvatska se oslobodila švicarskog pritiska, ali još uvijek nema udarca na gol.

24. minuta - Ben Khalifa je na malo prostoru okrenuo Gorupeca, s lijeve strane proigrao Buffa, ali srećom po naše, ovaj iz blizine puca ravno u Zeleniku.

19. minuta - Velika šansa za Švicarsku. Nakon korenra Ajeti je sa tri metra pucao glavom, lopta je otišla preko vrata. Švicarsu su sve opasniji...

17. minuta - Ben Khalifa je pokušao skrenuti jedan ubačaj prema golu, ali lopta se dokotrljala do Zelenike.

15. minuta - Nije se dogodilo baš ništa. Igra se na sredini terena bez prilika...

Utakmica je počela!

ŠVICARSKA: Spiegel, Benito, Lacroix, Ajeti, Vidmer, Jevtic, Martinelli, Buff, Khelifi, Freuler, Ben Khalifa

HRVATSKA: Zelenika, Šimunović, Bubnjić, Datković, Gorupec, Radošević, Brozović (od 90. Miličević), Močinić, Kovačić (od 70. Mrzljak), Šitum, Rebić (od 46. Bručić)

Utakmica je počela!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. lipanj 2024 23:47