ANTE CIZMIC Cropix
OBRANA TROFEJA

VIDEO: Kup je Hajdukov! Slavlje Bijelih na Rujevici, golovi Melnjaka i Livaje slomili Šibenik

Hajduk je osvojio Rabuzinovo sunce, momčad Ivana Leke upisala veliku pobjedu u Rijeci
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. svibanj 2023. 20:53

HAJDUK - ŠIBENIK 2:0 (Melnjak 62‘, Livaja 90+5‘)

RIJEKA – Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 7041. Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina). Pomoćnici: Rođak-Karšić i Đurak. Četvrti sudac: Kolarić. VAR: Jović. AVAR: Zobenica. Delegat: Vukojević.

HAJDUK: Lučić - Sigur, Ferro (od 90.+2. Vušković), Awaziem, Melnjak – Pukštas, Krovinović – Sahiti (od 80. Anello), Benrahou (od 87. Fossati), Mlakar – Livaja. Trener: Ivan Leko.

ŠIBENIK: Đaković – Perić, Đorić (od 86. Grdić), Mina (od 68. Mesa) – Arai, Kvržić, Soldo (od 79. Knežević), Kvesić (od 70. Čanađija) – Hiroš, Dolček – Špeljak (od 69. Pozo). Trener: Damir Čanadi.

ŽUTI KARTONI: Čanađija (72., preoštar prekršaj), Pozo (90., preoštar prekršaj), Livaja (90.+6., nesportsko ponašanje)

>>> POGOTKE S RUJEVICE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Hajduk je drugu godinu zaredom osvajač Kupa Hrvatske. Rabuzinovo sunce s Rujevice preselilo je na Poljud, a junak pobjede Bijelih nad Šibenikom je Dario Melnjak. Večeras je naša fešta odjekivalo je Rujevicom dok su Bijeli slavili pobjedu čiju je junak ponovno u finalu Kupa bio Dario Melnjak. Prelomio je utakmicu zgoditkom nakon sat vremena igre, a onda je Livaja u sudačkoj nadoknadi iz jedanaesterca postavio konačnih i zasluženih 2:0. Šibenik cijelu utakmicu nije uputio nijedan udarac u okvir vrata Hajduka, što također govori koliko su Splićani bili nadmoćni, a Šibenčani ipak inferiorni.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Nismo odviše lijepu utakmicu gledali u finalu Kupa, dugo su se mučili Bijeli s tvrdim Šibenčanima premda je Hajduk krenuo prema najavi. Već u trećoj minuti zatresla se mreža Šibenika. Činilo se da je priča finala dobila očekivano epilog, međutim kratko je trajala radost Bijelih. Veselili su se navijači Hajduka, ali uzalud, jer pogodak Mlakara na ubačaj Melnjaka poništio je Pajač zbog zaleđa.

Još su Bijeli u 9. minuti kreirali prigodu, na ubačaj Sahitija s desne strane zakasnio je Pukštas za djelić sekunde na očaj i uzdahe navijača Bijelih. I potom je slijedilo pola sata "mrvljenja" igre, borbe na sredini terena bez prigoda. Šibenik je uspio "ugušiti" napade Hajduka, u sredini zaustaviti dotok lopte prema Livaji i Benrahou. Soldo, Hiroš i Kvržić uspjeli su napraviti blok zajedno s Araijem i Kvesićem po bokovima. Rijetke lopte prema Livaji rješavao je Perić i tako je Šibenik uspio održati balans do finiša prvog dijela. U 39. minuti izmakao je Mlakar pažnji obrane Šibenika, sjurio se prema vratima, ali istrčao je Đaković na 12 metara obranivši rukom pokušaj Slovenca, da bi nakon toga iz drugog pokušaja zapucao Benrahou čiji je šut obrana Šibenika odbila u korner. Nije tu bio kraj, jer iz kornera glavom je zapucao Livaja, ali pored vrata. Hajduk je u prvom dijelu imao posjed (64-36), dva udarca u okvir naspram nule u istoj rubrici kod Šibenčana.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Međutim, činjenica je da su Šibenčani uspjeli u prvom dijelu neutralizirati Hajduk. Splićani nisu nametnuli svoj ritam. Očekivalo se da će Hajduk biti momčad koja će diktirati tempo, ekipa koja će imati kontrolu utakmice s izraženim pritiskom. Kontrolu su zaista u prvom dijelu imali, ali ne i pritisak. Šibenik se pokazao kao kvalitetan suparnik, dovoljno snažan da se na odmor otiđe s remijem na semaforu.

U nastavku bez promjena. Hajduk u napadu, Šibenik u defenzivnom bloku. Prvih 15-ak minuta Bijeli su tražili prolaz do vrata Đakovića, a onda je Melnjak otključao bravu. Uslijedile su promjene u šibenskoj momčadi, ušli su Čanađija, Mesa i Pozo, pa se Šibenik okrenuo u 4-3-3 gdje su Kvržić i Arai otišli na bočne pozicije, a Hiroš, Pozo i Dolček u prednju liniju. Pokušao je Čanadi podići svoju momčad, jer nakon što je Hajduk poveo nije više bilo potrebe čekati u obrambenom gardu. Međutim nije bilo jednostavno probiti Bijele. Nije slučajno Hajduk pred finale Kupa imao šest utakmica u nizu bez primljenog zgoditka. Uz to, nakon pogotka Melnjaka, podigla se i publika. Prvo su navijači Hajduka na istočnoj tribini zapalili 10-ak stolica, a nakon ugašenog plamena, zasvijetlile su rakete, bengalke....

image
ANTE CIZMIC Cropix

Dominacija na tribinama najviše se osjetila nakon vodstva Bijelih. Kao da su i navijači osjetili da je utakmica izašla iz onog grča u kojem se nalazila više od 60 minuta. Šibenčani su posegnuli i za četvrtom izmjenom, međutim nisu promjene s klupe donijele promjene na travnjaku. Nije se Šibenik bitnije uspio približiti vratima Hajduka. Dvoboj je išao u pravcu koji se smatrao neminovnim i prije početka. Onog trenutka kada Hajduk zabije pogodak, kada se otvori utakmica, teško će Šibenik pronaći načina kako se otvoriti i napasti Splićane. Do kraja je Livaja iz jedanaesterca potvrdio pobjedu Bijelih za veliko i zasluženo slavlje,


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je, Hajduk je osvojio Kup Hrvatske! Zasluženo, momčad Ivana Leke je golovima Melnjaka i Livaje obranila naslov pobjednika.

90+5‘ GOOOOL! Marko Livaja je nepogrešiv s bijele točke, 2:0 je za Hajduk.

90+3‘ Jedanesterac za Hajduk! VAR soba i Pajač su presudli, Perić je napravio prekršaj na Pukštasu.

90+2‘ Ide Pajač provjeriti prekršaj Perića na Pukštasu!

90‘ Nova promjena, ulazi Vušković umjesto Ferra. I dalje se čeka odluka VAR sobe, a igrat će se minimalno četiri minute sudačke nadoknade.

88‘ Žuti karton je nakon rušenja Livaje u dobroj poziciji, točnije u pokušaju kontre dobio Pozo. A nakon toga rodila se nova prilika za Hajduk, Pukštas je ostavio loptu u sredini za Anella, bilo je tu čini se i prekršaja pa je aktivna VAR soba. Perić je srušio Pukštasa, treba procijeniti je li to dovoljno za kazneni udarac. Moguće je da je i Anello bio u zaleđu....

86‘ Nova promjena kod Hajduka, ali i kod Šibenika. Ulazi Grdić umjesto Đorića. S druge strane, Benrahou ide van, a umjesto njega ulazi Fosatti.

84‘ Prekršaj nad strijelcem Melnjakom, bilo je to i dosta oštro od strane Čanađije koji već ima, i to jedini večeras, žuti karton.

80‘ Umjesto Sahitija kod Hajduka ulazi Anello, a kod Šibenika će na teren Knežević umjesto Solde.

77‘ Gore sada i baklje na Hajdukovoj, istočnoj tribini, bit će možda i prekida utakmice jer je vidljivost na polovici terena sve slabija.

74‘ Probao je Arai izvana, visoko je to otišlo iznad Hajdukova gola. Treći je to tek udarac Narančastih prema golu svojeg suparnika večeras.

72‘ Vatrogasci su na istočnoj tribini, konačno se gasi požar, gori nekoliko stolica, a Čanađija je nedugo nakon ulaska na teren dobio žuti karton.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

69‘ Neće moći Mina, ući će Mesa kod Šibenika, prva je to promjena na večerašnjem dvoboju. Neće to biti jedina izmjena kod Narančastih, van idu Špeljak i Kvesić a ulaze Pozo i Čanađija.

67‘ Torcida je na svojoj navijačkoj tribini zapalila nešto stolica pa to sada ometa igrače i navijače.

65‘ Bilo je u toj akciji Hajduka puno "flipera", činilo se da su radile i ruke pojedinih igrača, bilo je i rušenja Livaje, no VAR soba nije vidjela ništa sporno. Hajduk vodi 1:0, a sada će imati i novi korner.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

62‘ GOOOOOL! Dario Melnjak je zabio! Evo pogotka specijalista za Kup kod Hajduka. Melnjak je zatresao mrežu iz neposredne blizine.

No, dakle, Ferro je poslao sjajnu loptu na Livaju koji je srušen, naletio je Benrahou i pucao u blok, a sve se odbilo do Melnjaka koji zabija za 1:0. VAR provjera traje... Sve je čisto! Melnjak je nakon dva pogotka u prošlosezonskom finalu Rijeci sada zabio i u ovosezonskom finalu.

61‘ Lijepi ubačaj Sigura s desne strane, naletio je Mlakar na loptu ali nije je najbolje "poklopio" pa je otišla jako daleko od gola.

57‘ Dva vezana, ukupno osmi i deveti današnji korner imao je Hajduk, nezgodni su ti ubačaji Benrahoua, ali nije pogodio Livaja.

image
ANTE CIZMIC Cropix

55‘ Ostao je ležati Marcos Mina, stoper Šibenika na travi i veliko pitanje jest hoće li moći nastaviti igru. Pozvan je Juan Mesa sa zagrijavanja, ali Mina će ipak moći nastaviti susret.

53‘ Šibenčani su se ponovno povukli bliže svom golu, očito je strategija slična kao i na samom početku utakmice kada je Hajduk dominirao u prvih 20 minuta. Zanimljiv je udarac još sa svoje polovice uputio Kvržić, daleko je to bilo od okvira gola.

51‘ Dosta je sada igrača poslano na zagrijavanje s obje klupe, neće proći dugo, a vjerojatno ćemo vidjeti i prve promjene.

48‘ Dvije male neugodnosti pred Đakovićevim vratima. Sahiti i Mlakar izborili su korner, a nakon kojeg je šibenski vratar u pokušaju hvatanja lopte istu ispustio. No, sve je prošlo dobro za obranu Narančastih.

46‘ Počelo je drugo poluvrijeme na Rujevici. Nema promjena u odnosu na početne postave.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka na Rujevici u prvom poluvremenu velikog finala Kupa Hrvatske. Jedan gol, onaj Mlakara iz 3. minute je poništen, a početnu Hajdukovu dominaciju Šibenik je uspio ugasiti i odagnati taj pritisak. Čeka nas zanimljivih, vrlo uzbudljivih drugih 45 minuta.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45‘ Dvije nervozne reakcije Sahitija, prvo u jednom duelu sa Soldom, a onda i na uklizavanju u Kvesića pored korner-zastavice. Čeka nas jedna minuta sudačkog dodatka.

42‘ Još je malo preostalo do kraja prvog poluvremena, hoćemo li vidjeti pogodak prije odlaska na odmor?

40‘ Lob Mlakara, nema gola! Dobru loptu dobio je Slovenac u prostor i probao prebaciti Đakovića u duelu jedan na jedan, no nije mu to prošlo. U nastavku akcije Benrahou je pucao u blok i izborio korner. Nakon kornera, skočio je Livaja i pucao glavom pored gola.

38‘ Špeljak je sada probao pobjeći Awaziemu u kaznenom prostoru, no Hajdukov stoper izblokirao je i taj pokušaj, kao i kasniji ubačaj u sredinu.

35‘ Iskre na terenu! Dolček ruši Pukštasa pa ga nakon toga opominje sudac Pajač. Bila je to nešto žustrija rasprava šibenskog veznjaka sa glavnim sucem utakmice. Strasti su se, srećom, ubrzo smirile.

image
ANTE CIZMIC Cropix

33‘ Jedan udarac Kvržića moramo ubilježiti, bio je to prvi pokušaj Šibenčana na današnjoj utakmici, otišlo je to dosta daleko od gola.

31‘ Druga liga! - grmi Rujevicom kao poruka šibenskim nogometašima da će sljedeće sezone nastupati u rangu niže...

28‘ Nema ozbiljnijih prigoda u posljednjih desetak minuta igre na Rujevici. Navijačka atmosfera i dalje je sjajna, ori se pjesma Hajdukovih tifosa.

image
ANTE CIZMIC Cropix

23‘ Igra se sada u potpunosti primirila, Šibenčani su sve prisniji s loptom.

19‘ Teško je Hajduku probiti gusti, dvostruki obrambeni blok Šibenika. Evo sada Splićanima i četvrtog kornera na utakmici, dok Sahiti ostaje ležati na travi nakon jednog opasnog starta Solde.

16‘ Hajduk je imao novu dobru šansu iz prekida koju nisu iskoristili, no nije upalila ni šibenska brza kontra koja je ugušena odmah u nastajanju.

image
ANTE CIZMIC Cropix

13‘ Benrahou je sada imao jedan slobodni udarac s poludistance, sjajna je to bila prigoda za dobar ubačaj, no lopta je bila prejaka za sve i otišla izvan granica igrališta.

11‘ Livaja je napravio jedan prekršaj u napadu u duelu s Perićem, a nakon što se sudac Pajač oglasio čuli su se povici i zvižduci s Hajdukove navijačke tribine.

9‘ Čini se da su Narančasti uspjeli prebroditi rani pritisak Hajduka, ali onda je sjevnuo jedan opasan ubačaj s desne strane. Sahiti je ubacio po travi, a Pukštas je za malo zakasnio pa će nakon Kvesićevog dodira biti korner.

5‘ Kratko je trajala VAR-provjera, a ubrzo se oglasio i glavni sudac Igor Pajač. Hajdukovi navijači već su bili u transu, no i dalje je 0:0.

image
ANTE CIZMIC Cropix

3‘ Pogodak, ali poništen! Jan Mlakar zabio je za Hajduk nakon sjajne Melnjakove dijagonale, ali pogodak je poništen na asistenciju VAR sobe.

2‘ Hajduk je odmah krenuo po pogodak, Šibenčani su se postavili u gusti niski blok iz kojeg će opstrukcijom igre pokušati istu umrtviti.

1‘ Odmah na startu Hajdukovi navijači na istočnoj tribini razvili su posebnu koreografiju.

image

Torcidina koreografija

ČITATELJ

>>> Dvoboj na Rujevici upravo je započeo!

>>> Ambasadori finala Kupa 2023. Ante Miše i Gordon Schildenfeld doveli su pehar na teren pet minuta prije početka utakmice.

image
ANTE CIZMIC Cropix

>>> Traje zagrijavanje za dvoboj na Rujevici.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

>>> Na tribinama je i mnoštvo uglednika iz nogometnog svijeta

image

Ante Miše

ANTE CIZMIC Cropix

image

Marinka Akrap, Ivan Matana, Luksa Jakobušić, Vinko Radovani

ANTE CIZMIC Cropix

image

Marijan Kustić

ANTE CIZMIC Cropix

image

Marinka Akrap i Oliver Kumrić

ANTE CIZMIC Cropix

>>> Evo i fotografija navijača sa stadiona na Rujevici.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

>>> Cijelog dana traje navijačka groznica, najžešći poklonici Hajduka i Šibenika proveli su dan na putu za Rijeku.

image
ANTE CIZMIC Cropix

>>> Dobili smo sastav Šibenika za današnji dvoboj! Na klupi će ostati najavljivani Matić i Čanađija, zaigrat će Kvesić i Soldo koji nisu bili u našim projekcijama. Ostaje za vidjeti s kakvom će točno formacijom na Rujevicu istrčati momčad Damira Čanadija, moglo bi ovo biti i kudikamo defenzivnije od 4-2-3-1.

>>> Evo i sastava Hajduka! Sve je prema najavama, trenutno najjači kadar Ivana Leke napada Kup. U postavi je i Chidozie Awaziem, za kojega se nije znalo hoće li zbog nedavno zadobivene ozljede moći igrati.

Linker
26. travanj 2024 07:13