Ante Cizmic / Hanza Media / CROPIX
'FAVORIT JE DANAS - HAJDUK!'

LEGENDA HAJDUKA I DINAMA GUŠTA 'Već dugo nisam čekao jedan derbi kao ovaj današnji'

VILSON DŽONI (65) Nosio je dres Hajduka od 1967. do 1977. da bi onda otišao u Dinamo, gdje je bio jednu sezonu, a kasnije je otišao Njemačku
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 10. kolovoz 2016. 15:10

Vilson Džoni (65) uživa u zasluženoj mirovini već godinu dana, tema njegovih razgovora većinom je nogomet, a s prijateljima i suigračima zaigra na karte. Nosio je Džoni dres Hajduka od 1967. do 1977. da bi onda otišao u Dinamo, gdje je bio jednu godinu, a kasnije u Schalke i Wattenscheid. Dugo je kao skaut radio u Hajduku, a kako je bio u obje svlačionice, pitali smo ga o stanju u oba tabora, usporedbi prošlih i sadašnjih vremena. Bio je beskompromisni desni bek kakvih danas nema puno, a nastupao je i za reprezentaciju bivše države. Derbi očekuje s nestrpljenjem.

Strast i nervoza

Gdje se s više strasti čekao derbi u vaše vrijeme, u Hajduku ili u Dinamu?

- Mogu vam reći da davno nisam očekivao jedan derbi kao ovaj današnji. Hajduk je u velikoj formi, preporodio se u zadnje vrijeme, mislim da će Dinamu biti teško na Poljudu. Što se prošlosti tiče, derbiji su se s više strasti očekivali dok sam igrao u Hajduku, no mi smo u to vrijeme bili dominantni za razliku od današnjih vremena. To je bio poseban gušt za gledatelje, jer su unaprijed znali da ćemo dobiti Dinamo.

Kakva je bila praksa u svlačionicama prije susreta s velikim rivalom?

- Kažem da se u Splitu s puno većom strašću čekala ta utakmica, ali i u Dinamu je bilo pozitivne nervoze prije derbija. No Zagrepčani su drugačijeg mentaliteta od nas, pa je to u Splitu bilo sasvim drugačije.

Čiji su navijači teže doživljavali poraze, a čiji su žešće proslavljali pobjede?

- Svaka čast Bad Blue Boysima, ali ne mogu se usporediti s Torcidom. U vrijeme kada sam ja igrao u dresu Hajduka, bilo je još strastvenije nego danas. Hajdukovi navijači nisu puno kukali jer smo mi malo puta gubili derbije, u odnosu na sada kada Hajduk gubi te utakmice i 11 godina nije bio prvak. Hajdukovi navijači više tuguju u zadnje vrijeme dok su se u moje doba redovito radovali.

Najdraža utakmica u dresu Hajduka?

- To je bilo kada smo dobili 1:0, a ja sam postigao pogodak, bilo je to u sezoni 1971/72. Ta mi je utakmica i pobjeda ostala u sjećanju kao jedna od najdražih.

A u dresu Dinama...

- Bilo je to 1978. Dinamo je dobio u Splitu 2:1, ali je Hajduk svejedno postao prvak.

Nakon deset godina u Hajduku, otišli ste u Maksimir, to baš i nije bilo uobičajeno...

- To su mi u Splitu odmah zamjerili, a još i dan-danas me pitaju. Malo njih zna pravu istinu. Nakon deset godina u dresu Hajduka, više nisam bio dobrodošao. Tadašnja uprava Hajduka nije se ponijela prema meni kako treba. Tada je pokojni Vlatko Marković s mjesta trenera Hajduka otišao u Dinamo, pitao me bih li došao i ja sam to prihvatio. Čast mi je bila igrati u dva najveća hrvatska kluba.

Najteže na Starom placu

Kome je teže igrati u gostima, Hajduku u Zagrebu ili Dinamu u Splitu?

- Dinamu je puno teže bilo igrati na Starom placu, tamo je teško prolazio, čini mi se da je Hajduku bilo lakše igrati u Maksimiru. Na Starom placu smo ih mi redovito pobjeđivali, možda je Dinamo dobio jednu ili dvije utakmice, a Hajduk je u Maksimiru pobijedio više puta. Dinamu je lakše na Poljudu nego na Starom placu. No ipak, u Splitu Dinamu generalno nije lako igrati pred 30 tisuća ljudi.

Koji su vam bili najdraži suigrači i treneri u Hajduku i Dinamu?

- U Hajduku su to bili Jerković, Buljan te pokojni Holcer i Hlevnjak. Od trenera bih izdvojio Mladinića i Markovića. U Dinamu sam bio dobar s Bručićem, Kranjčarom i Zajecom, a trener mi je isto bio Marković.

Tko je favorit u ovoj utakmici?

- Generalno vlada mišljenje da je Dinamo favorit posljednjih godina. No, kako Hajduk igra u zadnjim utakmicama, mislim da su Bijeli favoriti. Hajduk je u pozitivnoj seriji, u dobroj su formi, a Dinamo je već kiksao u domaćem prvenstvu, jedva su spasili bod protiv Slavena Belupa u Maksimiru, to je zaista bilo čudnovato. Možda su koncentrirani na Ligu prvaka jer žele ući u skupinu, pa ih je to malo poremetilo. No derbi je derbi, bit će fenomenalna utakmica.

Koga biste izdvojili iz Hajduka i Dinama, koji su igrači po vašem ukusu?

- U Dinamu trenutačno prednjače mali Ćorić i Rog, a da ne govorim o strancima Soudaniju, Fernandesu i Henriquezu. Što se Hajduka tiče, izdvojio bih Sušića, on je u ovom trenutku igrač koji je u najboljoj formi. To su igrači koji mogu donijeti prevagu, premda ima i drugih, ali to su oni koji mi se najviše sviđaju. Za Hajduk je velika stvar što nema Pjace koji je otišao, on je vrhunski igrač, ali njegov odlazak je prednost za Bijele. Oni su dosta oslabljeni bez njega, a još će im možda otići Soudani i Henriquez koje zovu strani klubovi.

Kranjčar s više srca

Što će odlučiti derbi?

- Već sam nabrojio igrače koji mogu odlučiti derbi, no teško je to reći. Hajduk će biti silno motiviran zbog navijača, a može odlučiti jedna sitna pogreška ili inspiracija pojedinca.

Kad je Hajduk odigrao 2:2 u Iasiju uz lošu igru, svi su kudili trenera Marijana Pušnika, jedino ste ga vi hvalili...

- Nisam ja uzalud bio skaut, i to dobar, bit ću neskroman. Procijenio sam Pušnika da ima petlju, da ima karakter kao da se ovdje rodio. Ne vjerujem da glumi, svaka mu čast, doveo je momčad Hajduka u red. Velika želja Hajduka je da uđe u Europsku ligu, no to će biti teško jer Maccabi nije lagan protivnik, imaju iskustva igranja u Ligi prvaka i Europskoj ligi. To su Židovi, njih nije lako dobiti, ali mislim da ćemo ipak proći. Novoj upravi Hajduka mogu dati plus, rade svoj posao i ne slušaju puno raju, a dobro rade.

S druge strane bit će Zlatko Kranjčar?

- On je bio moj suigrač iz Dinama. Neću reći da je Zoran Mamić bio loš trener, ali Cico je preuzeo tu ulogu s više srca, to je plus za Dinamo - rekao je Džoni.

Odavno nisam očekivao jedan derbi kao ovaj današnji. Hajduk je u velikoj formi, Dinamu će biti teško na Poljudu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. svibanj 2024 03:26