Paun Paunović/CROPIX
SALVE KOMPLIMENATA

LEGENDA ODUŠEVLJENA 'To je Hajduk kakvog želimo, tri igrača su pravo blago'; HVALIO I VAR 'Tko zna kako bi se trofeji dijelili da je stigao ranije...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. veljača 2020. 23:22

Odlično je krenuo Hajduk na Tudorov pogon. Ne samo rezultatski, jer uvjerljivu prvenstvenu pobjedu u Varaždinu pratila je i kvalitetna igra što je čak i važnije od samog bodovnog uspjeha.

- Pritom treba pogledati i uvjete u kojima je pobjeda ostvarena. Igralo se na pravoj 'grbavici', vjerojatno je i travnjak bio u taktici domaćina kako bi se domogao pozitivnog ishoda. Međutim, Hajduk je od prve minute pokazao da je u Varaždin došao isključivo po pobjedu. Zato je vrednije od samih bodova što je očekivana pobjeda izborena u maniri prave momčadi, s jednim hajdučkim gardom - pohvalio je Stipe Pletikosa izvedbu Bijelih prošle nedjelje u Varaždinu.

Tudorova ideja

Povratnička premijera Igora Tudora na klupi Bijelih prošla je u idealnom scenariju. Tri pogotka, promašeni kazneni udarac, vratnica, greda... sve su to nanizali Bijeli uz visokih 3:0.

- Premda je Varaždin na posljednjem mjestu, nisu dosad igrači Luke Bonačića gubili utakmice s nekoliko pogodaka razlike. Od dolaska Luke sve su to uglavnom bile 'knap' utakmice s malo pogodaka u kojima su porazi bili tijesni. Hajduk je nadigrao Varaždin, to je ono što se mora priznati.

Međutim, i Pletikosa je svjestan da prava iskušenja za Tudorov Hajduk tek dolaze. Od jedne utakmice se ne živi.

- Nije Varaždin pravo mjerilo snage, jer stižu četiri utakmice s protivnicima koji su puno jači od zadnje ekipe HNL-a. Prije svih stiže neugodna Lokomotiva u subotu na Poljud, pa onda Belupo u Koprivnici, zatim Gorica u Splitu i Osijek na gostovanju. Dobar temelj vidjeli smo u Varaždinu, ali svaka sljedeća utakmica novo je dokazivanje i potvrđivanje.

Raspored će i nakon Osijeka biti 'nemilosrdan', jer poslije četiri iskušenja dolaze utakmice s Dinamom i Rijekom početkom ožujka. Ali da ne idemo tako daleko, fokusirat ćemo se na ono što je Hajduk pokazao na proljetnoj premijeri. Sustav 3-4-1-2 dobro je funkcionirao u susretu koji je ponudio dominaciju Bijelih.

- Sustav s tri igrača u zadnjoj liniji, primjerice, u Italiji koriste Lazio, Inter i Atalanta, tri momčadi koje su uz Juventus postigle najviše pogodaka i nalaze se u top četiri momčadi Serie A. Taj sustav i Hajduku pruža hrabrost i okomitost, što se potvrdilo i u Varaždinu. Nema spora, ideja je odlična, jer ovo je napadački Hajduk kakvog navijači žele. Znam da će biti i problema, premda se vidi da su igrači uspješno prihvatili novi sustav. Međutim, i kada dođu problemi, treba ustrajati na ovoj ofenzivnoj igri sa sustavom trojice u obrani.

Jedan od igrača koji je silno profitirao u tom sustavu svakako je Francesco Tahiraj koji je u godinu dana od krilnog napadača preko desnog beka došao do lijevog bočnog.

- Sjećam se da se to događalo i u momčadima koje je vodio Ivan Leko. Kada želi biti iznimno ofenzivan, onda bi od krila stvarao bočne igrače. Uz Tahiraja moram pohvaliti i poziciju Jradija koji je bio jedan od najboljih igrača u Varaždinu. Nije Jradi igrač krila, puno se mučio na toj poziciji iako je ponekad znao pružiti kvalitetne partije. Libanonac je igrač kojem više odgovara pozicija veznog. Ima kreaciju, ima udarac... sve svoje najbolje karakteristike može pokazati na mjestu veznog.

Uz Jradija i Tahiraja, tri su mlada igrača nastavila svoju borbu za minutažu koju su dobivali još na pripremama. Tri igrača klase 2000. - Radić, Blagaić i Kreković - zaigrali su u Varaždinu. Radić od prve minute, a Blagaić i Kreković ušli su s klupe.

- Sva trojica su veliko bogatstvo kluba, ali prvo bih rekao nekoliko riječi o Radiću. Treneri su nekoć od stopera konstantno tražili doprinos u igri, međutim s vremenom je postalo bitnije da taj mladi stoper što manje griješi. Radić je u Varaždinu bio na razini očekivanja, igra mu je bila sigurna i to je ono što se od njega traži. S 19 godina bitno je da nema lopte kojom se podiže protivnika. Danas se kod stopera cijeni jednostavnost, a Radić je takav pragmatičan pristup pokazao u Varaždinu. Kreković? Snaga, sprint i koncentracija tri su karakteristike mladog napadača koji sve više izbija u prvi plan. Blagaić? Ne boji se preuzeti odgovornost, uzeti loptu na obje polovice terena. Ima potencijala u mlađima, uostalom kada je manjkalo talenta u našem podneblju - poručio je Pletikosa.

VAR je golemi pomak

Za kraj smo ostavili tehnološku novost, uvođenje VAR-a koji se u 'punoj snazi' potvrdio na varaždinskoj utakmici.

- Uvođenje VAR-a donijelo je veliku, nadasve pozitivnu novinu u hrvatski nogomet. Odmah se zapitam što bi bilo da je VAR uveden prije 15 godina. Tko zna kako bi se trofeji dijelili i tko bi profitirao s VAR-om? - upitao se Pletikosa i nastavio:

- VAR će uvijek nekome uzeti emociju, nekome naizgled nešto dati, ali u biti je to veliki korak prema poštenom nogometu kakav svi priželjkujemo. Pritom je iznimno važno da u VAR sobi sjede iskusni suci koji vide, koji mogu prepoznati situacije što se zbivaju na terenu. U Varaždinu je bio upravo takav slučaj, imali smo sekvence koje se nisu u prvi tren najbolje vidjele tijekom igre, ali zato postoji VAR analiza i sugestija za glavnog suca. Za mene je VAR super iskustvo i za HNL golemi pomak - podvukao je negdašnji vratar Hajduka i hrvatske reprezentacije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 07:31