Nenad Bjelica i Damir Krznar
 RONALD GORSIC/CROPIX
USUSRET HNL-u

Može li se itko umiješati u novi obračun Krznara i Bjelice? Trojica trenera bit će pod posebnim povećalom

Čak šest hrvatskih prvoligaša u novu sezonu kreće i s novim ljudima za kormilom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. srpanj 2021. 16:39

IIntrigantna je trenerska scena ove sezone u HNL-u. Trojica stranih trenera su na klupama, Šveđanin Jens Gustafsson u Hajduku, Španjolci Mario Rosas u Šibeniku, te Gonzalo Garcia u Istri 1961. Samo trojica su osvajala prvoligaške trofeje kao treneri, to su Nenad Bjelica, Damir Krznar i Dean Klafurić. Bjelica i Krznar s Dinamom, a Klafurić s varšavskom Legijom. S obzirom na trofeje, to su i tri najveće trenerske zvijezde HNL-a. Visoko kotira svakako i Goran Tomić, koji je s Lokomotivom uspio osvojiti naslov viceprvaka Hrvatske, te ući u finale Kupa. Mnogo toga znamo i o Krunoslavu Renduliću, a neka vrsta nepoznanica su Silvijo Čabraja i Miroslav Kuljanac.

Pod posebnim povećalom

Naravno, tako to uvijek biva, ove sezone pod posebnim povećalom bit će strani treneri. U povijesti HNL-a strani treneri dolazili su iz devet država. Njih deset bilo je iz Bosne i Hercegovine, s Rosasom i Garcijom osam ih je iz Španjolske, iz Slovenije njih pet, Austrije četiri, Bugarske i Italije po dvojica, te po jedan iz Argentine, Crne Gore, Srbije, Litve i sada Švedske.

image
Jens Gustafsson
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix


Pogledamo li povijest cijele lige, samo za šestoricu stranih trenera možemo kazati da su bili “prave mange”, da su svaki na svoj način doprinijeli HNL-u. Dva puta je pogodila Rijeka, s Matjažom Kekom i Simonom Rožmanom, isto toliko Gorica s Valdasom Dambrauskasom i Sergejem Jakirovićem, te jednom Dinamo s Vahidom Halilhodžićem, te Hajduk s Edoardom Rejom. Možda se u to društvo može ugurati i Paolo Tramezzani, koji je prošle sezone Majstore s mora iz gotovo bezizlazne situacije uspio dogurati do Europe. Ostali su bili uglavnom prolaznici...

image
Mario Rosas
NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX Cropix


Najveće uspjehe u HNL-u kao stranac napravio je Slovenac Matjaž Kek, on je definitivno najuspješniji stranac u povijesti našeg prvoligaškog nogometa, s Rijekom je osvojio naslov prvaka Hrvatske i Kup, do njega se svrstao Vahid Halilhodžić, koji je s Modrima uzeo prvenstvo i Kup. Edoardo Reja došao je u Hajduk s velikim renomeom, ostavio je strašno dobar dojam i profesionalnošću i radom, držao je apsolutno sve konce momčadi. Otišao je nakon samo 17 utakmica (13 ligaških) u Lazio, koji je Hajduku platio 250.000 eura odštete, a plodove njegova rada pobrali su svi koji su došli nakon njega. Ali, opet, u Hajduku je jedino mjerilo uspjeha trofej, a njega Reja nije osvojio, pa ne spada u red uspješnih iako, ponavljamo, ostavio je dobar dojam. Veliko ime svakako je bio i Osvaldo Ardiles, ali niti on nije napravio ništa po čemu će ga pamtiti u Dinamu. Vodio je onu moćnu Croatiju 1999. u 11 prvenstvenih utakmica i u Ligi prvaka, nije ništa posebno zgriješio, Modri su dominirali u HNL-u, čak i osvojili bod kod Manchester Uniteda, ali nije ni donio nikakav iskorak. Dinamo mu je uručio otkaz nakon dva i pol mjeseca i obrazložio ga ispadanjem u skupini Lige prvaka.

image
Gonzalo Garcia
DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix

Nije krema, ali...

Kakvi će ove sezone biti Gustafsson, Garcia i Rosas? Najviše se svakako očekuje od Jensa Gustafssona, makar mu je to prvi posao izvan granica Švedske. U Hajduku drže da su izabrali pravog trenera, negdje s njim sanjaju i trofej, makar će to kraj Dinama i Osijeka biti teška misija. No, Šveđanin ima pedigre, najveći mu je svakako izbornička pozicija u švedskoj U-21 selekciji. Nije europska trenerska krema, ali trebao bi biti više od prosjeka. Garcia i Rosas su nepoznanice, pogotovo Rosas kojem je ovo prvi trenerski posao.

Hoće li stranci ove sezone biti ugodno iznenađenje ili ipak, kao većina koji su dosad radili u HNL-u ući u almanahe, samo kao statistika? Prvenstvo starta u petak, uskoro ćemo znati.

HNL TRENERI

Damir Krznar (DINAMO)

Potpisnik europske senzacije

Krznar je daleko najtrofejniji trener u HNL kad se radi o igračkoj karijeri. S Dinamom je uzeo čak 12 trofeja, 6 puta osvajao je prvenstvo, te isto toliko puta Hrvatski kup. Za reprezentaciju Hrvatske odigrao je samo jednu utakmicu, prijateljsku protiv Poljske 1998. godine, kad je izbornik bio Miroslav Blažević. Kao trener je s Modrima prošle sezone uzeo prvenstvo i Kup, a po mnogima je autor najveće Dinamove europske pobjede protiv Tottenhama.

Nenad Bjelica (OSIJEK)

Čovjek koji ruši barijere

Trener Osijeka kao igrač nije uzeo niti jedan trofej, ali je 2000. izabran za najboljeg igrača Hrvatske. Za Hrvatsku je nastupio devet puta. Kao trener je bio mnogo uspješniji, s Dinamom je osvojio dva prvenstva i Kup, u Austriji je s Wacom bio pobjednik druge i regionalne lige, a s bečkom Austrijom plasirao se u grupnu fazu Lige prvaka. S Modrima je nakon 49 godina izborio europsko proljeće.

Goran Tomić (RIJEKA)

Rezultati govore sve

Kao igrač s Vicenzom bio je pobjednik Serie B, a kao trener nije osvajao trofeje. U Hrvatskoj je trenirao Šibenik, Istru 1961 i Lokomotivu, a trenersku karijeru gradio je i u Kini. S Lokomotivom je ostvario sjajne rezultate, bio je viceprvak Hrvatske, a plasirao se i u finale Hrvatskog nogometnog kupa, gdje je poražen od kluba kojeg sada vodi, Rijeke.

Jens Gustafsson (HAJDUK)

Najveći izazov karijere

Nogometnu karijeru započeo je u Helsingborgu, a igrao je još za švedske klubove Brage i Falkenberg. Trenersku karijeru započeo je u U-17 momčadi Halmstada, gdje je vrlo brzo promoviran u trenera prve momčadi i tamo se zadržao tri i pol godine. Bio je izbornik U-21 Švedske, a zatim je angažiran i kao pomoćni trener u AIK-u. Posljednje četiri i pol godine bio je glavni trener Norrköpinga, s kojim je ostvario jako dobre rezultate u švedskoj ligi.

Krunoslav Rendulić (GORICA)

Već treći klub u HNL-u

Može se pohvaliti uspješnom igračkom karijerom. Osvojio je kao igrač četiri trofeja, s Hajdukom je prigrlio naslov prvaka Hrvatske, a s Rijekom nacionalni kup. Dva puta je sa slovenskim Interblockom osvajao Slovenski kup. Kao trener je sa Šibenikom osvojio naslov prvaka u drugoj ligi. Osim Šibenika, kao prvi trener vodio je i Istru 1961, a dosad je u HNL-u s trenerske klupe odradio ukupno 37 utakmica.

Mario Rosas (ŠIBENIK)

Zelen u trenerskim vodama

Rosas nema iskustva u trenerskoj karijeri, treniranje Šibenika mu je prvi pravi trenerski posao. Ono što posebno intrigira jest činjenica da je bio velika nada u mlađim kategorijama Barcelone. Čak je za njega čuveni veznjak Xavi izjavio da je mješavina Messija i Laudrupa. Međutim, igračka karijera mu se nije razvila u željenom smjeru, pa ju je uglavnom proveo u drugoj španjolskoj ligi gdje je odigrao oko 300 utakmica.

Dean Klafurić (S. BELUPO)

Uspješna poljska priča

Nije imao zapaženu igračku karijeru, ali je s velikogoričkim Radnikom ušao u Prvu HNL. U razdoblju između 2009. do 2012. bio je izbornik hrvatske ženske reprezentacije. Nakon toga vodio je brojne momčadi mlađih uzrasta zagrebačkog Dinama. U jesen 2016. postaje pomoćnim trenerom saudijskog Al-Nassra u kojem ostaje jednu sezonu. Nakon kratke epizode s drugoligašem Goricom prvo postaje pomoćnikom, a onda i trenerom Legije s kojom u sezoni 2017./18. osvaja poljsko prvenstvo i nacionalni Kup.

Silvijo Čabraja (LOKOMOTIVA)

Povratnik na klupu

Čabraja je u Lokomotivi dobro poznato lice s obzirom na to da je proteklih godina bio koordinator Omladinske škole, a od siječnja ove godine je vodio i juniore kluba koji su netom završenu sezonu okončali na trećem mjestu Prve HNL. Prije Kajzerice radio je u Lučkom, gdje je boravio od 2008. do 2016. godine, a u dva navrata je i sjeo na klupu tadašnjeg drugoligaša. Prve trenerske korake napravio je u Ponikvama, a u Lokomotivi je prvi mandat imao još 2007. godine.

Gonzalo Garcia (ISTRA 1961)

Prošao razne postaje

Trener koji se nogometno razvijao u Španjolskoj rođen je u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu. Igračku karijeru je završio 2017. godine, te je odmah prihvatio mjesto pomoćnog trenera u danskom prvoligašu Esbjergu. Nakon godine dana u Danskoj prešao je na istu poziciju u Twente, da bi već sljedeće sezone samostalno preuzeo trenersko kormilo kluba iz Enschedea, na čijoj klupi je sjedio tek jednu natjecateljsku sezonu.

Miroslav Kuljanac (H. DRAGOVOLJAC)

Pravi vojnik kluba

Najveći trenerski uspjeh mu je svakako osvajanje prvenstva u Drugoj HNL, sa svojim sadašnjim klubom iz Sigeta. Već duže vrijeme radi u klubu iz zagrebačkog južnog dijela, bio je trener juniora Hrvatskog dragovoljca, te pomoćnik negdašnjem glavnom treneru momčadi Borisu Perkoviću. Radi se o nogometnom stručnjaku koji je u potpunosti posvećen klubu, a za sebe voli reći da je vojnik kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 13:07