TOM DUBRAVEC/CROPIX
STIŽE NJEGOVO VRIJEME

Na Poljudu žude za njegovim talentom, hvali ga i Dalić: ‘Ne mislim da sam pogriješio s povratkom, ali...‘

Ove sezone je u bijelom dresu odigrao 54 minute, ali iza njega je jedno pozitivno iskustvo.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. siječanj 2021. 15:32

Tonio Teklić jedan je od igrača na koje u Hajduku računaju ovog proljeća. Igrač koji bi mogao biti pojačanje iz vlastitog kadra jer odavno je Teklić u Hajduku, ali još nismo vidjeli perspektivu na djelu. Prije četiri godine je otišao na prve seniorske pripreme s Carrillom, a danas u 21. čeka priliku na kontinuitet nastupa. Sportski direktor Nikoličius je potaknuo “temu Teklić” izjavom “tu je godinama, a još ne znamo kakav je igrač”.

- Ja sam desetka ili osmica, to su moje pozicije - prvo je Teklić opisao svoje mjesto u momčadi.

Spora adaptacija

Plemeniti veznjak, tako se Teklića tituliralo proteklih sezona. Potencijal nikada nije bio sporan, ali i sam Teklić je svjestan da su postojali problemi adaptacije na prijelazu iz juniorske kategorije.

- Prebrzo sam ušao u seniore, sa 17 godina sam stigao u prvu momčad i trebalo mi je vremena za prilagođavanje. Sporo sam se adaptirao na seniorsku razinu. Osjećao sam to u igri, htio sam svoje zamisli uvijek brzo realizirati kao što sam radio u juniorima, ali nisam uspjevao.

U te četiri godine najviše je igrao za Hajduk 2, a prošle godine je polusezonu proveo na posudbi u Varaždinu.

- Dobrodošla mi je posudba, zahvalan sam Varaždinu što mi je omogućio igrati. Išao sam s namjerom dobivanja minutaže, dijelom sam iskoristio priliku, ali u svakom slučaju pomogla mi je posudba da vidim kako je igrati Prvu ligu u kontinuitetu.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Gode lijepe riječi

Pohvalio je Teklića i izbornik Dalić jer često je imao priliku gledati svoj domaći Varaždin.

- Svakome gode lijepe riječi izbornika, ali treba se na travnjaku dokazivati.

Motivirao je Teklića i Hajdukov sportski direktor, nitko ne dvoji da u Teklićevom nogometu “ima nešto”, ali ni prošle jeseni nije se uspio potvrditi u bijelome dresu. Samo četiri nastupa s ukupno 54 minute u HNL-u sugeriraju da je možda bolja odluka bila produžiti prošlogodišnju posudbu u Varaždinu.

- Ne mislim da sam pogriješio s povratkom, ali ozljeda je bila jača od želje za igranjem. Dva mjeseca sam se borio s ozljedom leđa, i to što sam odigrao bilo je pod injekcijama za bolove. Uglavnom sam radio zamjenske treninge.

Proljeće je nova prigoda. Zanimljivo je da još nema nastup u Hajduku tijekom proljetne polusezone. Što očekuje Teklić u nastavku sezone, kakve su osobne ambicije za drugi dio sezone?

- Na meni je da se dokažem, ništa drugo. Novi je početak, novi su zahtjevi, s novim trenerom. Moram potvrditi da sam ja taj koji zaista može puno pružiti.

Nije Teklić mogao kazati hoće li već u Šibeniku početi skupljati minutažu, ali bit će prilika tijekom siječnja i veljače jer 10 je utakmica pred Bijelima do kraja sljedećeg mejseca. Koliko je momčad spremna za seriju važnih utakmica?

- Vjerujem da smo spremni. Iskoristili smo pripreme koliko smo mogli, igrači su motivirani. Nema nikakvog straha, možemo mi pobjeđivati.

Već sutra počinje spomenuta serija dvoboja, u Šibeniku Hajduk nema pravo na pogrešku. Kredit pogrešaka “debelo” su Bijeli ispucali prošle jeseni.

- Svaku utakmicu shvaćamo ozbiljno, ne podcjenjujući ni Šibenik, ni ostale momčadi. Zato, ako smo mi na maksimumu mogućnosti, onda ne bi smjelo biti problema u ostvarivanju našeg cilja - pobjede.

Što je donio novi trener Tramezzani?

- Prvi trening smo odradili obrana na jednu stranu, napad na drugoj strani terena. Kasnije smo na kraju treninga ukomponirali ta dva segmenata u jedno. Za početak se vidi da se puno radi na taktici.

Broj na dresu

Više će se o Tramezzanijevim metodama rada pričati nakon prve i ostalih utakmica, a priču s Teklićem zaključili smo trivijalnim, ali navijačima uvijek zanimljivim pitanjem o broju na dresu. Odrekao se Teklić broja 91 u korist svog sugrađanina, Solinjanina Lovre Kalinića, a uzeo je broj 99.

- Kad je Kale zatražio broj 91, odmah sam mu ga predao. Ne samo zato što je iz Solina, nego i zbog toga što je moj broj 99. Htio sam uzeti 99 kada sam došao u seniore, ali tada je Franko Kovačević držao taj dres. Moj je 99, jer sam rođen 9.9.

Lako za upamtiti. Kao i Teklićeve idole.

- Od naših igrača uzor mi je Nikola Vlašić, a od inozemnih Messi i Neymar.

Toliko od Teklića “na papiru”, čekamo teren.

Nikada starter za Hajduk u Prvoj HNL

Upisao je Teklić 23 nastupa za Hajduk u HNL-u, ali nikada nije bio u početnom sastavu prvenstvene utakmice (dvaput je bio starter u Kupu) i nikada nije zaigrao u proljetnoj polusezoni za prvu momčad Bijelih. Igrao je kod pet trenera, debitirao još 24. rujna 2017. s Carrillom. Dva nastupa upisao je te jeseni, potom je na nova četiri čekao godinu dana. Tri je imao s Vulićem, jedan s Oreščaninom. Novu seriju utakmica dobio je u jesen 2019. s Burićem. Zabilježio je čak 13 nastupa, ali nikada više od 28 minuta i, dakako, uvijek ulaskom s klupe. Postigao je i jedan zgoditak te jeseni, ostao je do danas jedini u Hajduku. Rijeci na Rujevici u rujnu 2019. za konačnih 1:1 upisan je kao jedini zgoditak Teklića u službenim utakmicama za Bijele, a prošlo je gotovo tri i pol godine od njegovog debija.

- Pogodak Rijeci mi je najdraži trenutak u Hajduku.

KRATKI CV

Ime i prezime: Tonio Teklić
Datum rođenja: 9. rujna 1999.
Mjesto rođenja: Split
Visina/težina: 182 cm/76 kg
Pozicija: Vezni
Aktualni klub: Hajduk Split
Raniji klubovi: Adriatic, Varaždin

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:47