Mario Vušković na jednom od treninga
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
SPREMA ‘KUFERE‘

Na pomolu rekordan transfer, milijuni uskoro stižu na Poljud! Nogometaš Hajduka blizu odlaska u Italiju

Njegov otac i bivši nogometaš mogao bi biti financijski sankcioniran zbog krivih poruka u medijima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. prosinac 2020. 13:27

Hajduk još uvijek nema službenu ponudu za Marija Vuškovića, ali 19-godišnji stoper sve je bliže transferu u Serie A. Nije to iznenađujuća vijest jer gotovo dvije godine Vušković je u središtu interesa talijanskih prvoligaša, ali ovog puta je potvrdu zanimanja s druge strane Jadrana obznanio i njegov otac Danijel Vušković.

U razgovoru za Calciomercato tata Vušković govorio je o interesu talijanskih prvoligaša, ali pritom se morao i “posuti pepelom” nakon komentara o trenutnom financijskom stanju Hajduka. Napoli se pojavio kao novo ime na popisu klubova koji su zainteresirani za mladog stopera Bijelih generacije 2001, ali njegov otac je zanijekao da se netko iz Napolija njemu javio.

- Nisam pričao ni s kim iz Napolija, ali agenti koji rade transfere na relaciji Hrvatska - Italija najavili su mi interes velikih klubova iz Serie A. Za Marija bi to bio veliki korak u karijeri, uostalom, tko ne bi želio igrati u Serie A - započeo je Danijel Vušković, nekoć i sam igrač Hajduka iz generacije Srne i Carevića.

Ono što je podiglo puno medijske prašine jest komentar o financijskom stanju Hajduka...
- Sretni smo u Splitu, to je jasno, ali vidjet ćemo što će se dogoditi. Čelnici Hajduka su mi potvrdili da klupska blagajna nije popunjena, s pravom ponudom moj sin bi sigurno mogao otići. U nekoliko sljedećih tjedana znat ćemo puno više - poručio je Danijel Vušković u razgovoru za Calciomercato publiciranom u ponedjeljak kasno navečer.

Dan kasnije, u utorak ujutro, tata Vušković je u javnost poslao svojevrsni demanti izjave o “nepopunjenoj klupskoj blagajni”.
- Zvao me talijanski novinar, pet puta me pitao za Napoli. Rekao sam mu da mi se javlja puno klubova, ali da je Mario zadovoljan u Splitu i da će se transfer napraviti u suradnji s Hajdukom. Moj sin nema menadžera, zato mene direktno nazivaju agenti za talijanske i engleske klubove. Klupska blagajna? Nisam to rekao kako je preneseno, ali objavljeno je i više se ne može ispraviti. Naš je cilj da Hajduk što bolje zaradi, a sve što budemo napravili, bit će u dogovoru s predsjednikom Hajduka - kazao je Vušković u dodatnom objašnjenju razgovora za Calciomercato.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Međutim, nije isključeno da tata Vušković bude i financijski sankcioniran radi svoje nepromišljene izjave s obzirom da je Danijel Vušković zaposlenik kluba u omladinskom pogonu. Financijsko stanje Hajduka zaista nije tema kojom bi se bavio neki djelatnik kluba u svom medijskom istupu, tim više što takva poruka može utjecati i na budući transfer. Ali, pitanje sankcije u ovom je trenutku marginalno u odnosu na transfer kojim će Vušković bez dvojbe postati najskuplji stoper Hajduka.

Ardijan Ismajli s odštetom od 2,5 milijuna eura ostvarenom ove jeseni u Speziju drži primat u tom segmentu. Ako se dobro prelistaju transferi Bijelih još od odlaska Tudora u Juventus, razvidno je da Hajduk nije skuplje prodao stopera negoli je to slučaj s Ismajlijem. Transfermarkt će potvrditi da je 1998. Tudor otišao za 3,7 milijuna eura u Juventus, a Ismajli je drugi stoper po visini izlaznog transfera s Poljuda.

No, Vuškovićeva cijena bit će sigurno veća. Pred dvije godine Fiorentina je otvorila “licitaciju” za otkup Vuškovićeva ugovora, a pritom se kroz medije provlačila cijena od 3 milijuna eura. U međuvremenu je cijena rasla, u jednom trenutku se spominjalo da Hajduk ima ponudu tešku čak šest milijuna eura, ali konkretni razgovori ipak se nisu dogodili. Primarno zbog toga što je Hajduk očekivao višu cijenu za svog najskupljeg igrača iz iste generacije kao što je Dinamov Gvardiol...

Koliko danas vrijedi Vušković nezahvalno je govoriti, puko je nagađanje spominjati tri ili pet milijuna eura. Cijenu će dakako odrediti tržište, ali pandemija stvara probleme, čak i u tehničkom segmentu. Naime, Italija je uslijed koronakrize zatvorena u međugradskom prometu do 7. siječnja, a zimski mercato se otvara tri dana ranije. Onaj tko uđe u Italiju, mora u samoizolaciju na dva tjedna, stoga je pitanje kako će se transferi realizirati. Jasno, navedena tehnička pitanja premostit će se ako se pronađe zajednički interes klubova i samog igrača jer taj interes bit će pokriven milijunskom svotom, a shodno tome, naći će se modus kako će se i pandemiji doskočiti. Ali, činjenica jest da je izgledan Vuškovićev odlazak u Italiju.

Za kraj i gole brojke - Transfermarkt cijeni Vuškovića na 3 milijuna eura, profesionalni ugovor s Hajdukom ima do ljeta 2024. godine, a ove sezone odigrao je 13 utakmica za Bijele u sva tri natjecanja. Jasno, potencijalni kupci znaju i puno više, zato se i zanimaju za 19-godišnjeg stopera Hajduka, kojeg je u listopadu 2018. engleski Guardian uvrstio na listu 60 najvećih talenata svijeta u generaciji 2001. Na tom popisu pred dvije godine našla su se danas već etablirana imena poput Curtisa Jonesa iz Liverpoola, Masona Greenwooda iz Manchester Uniteda i Brazilca Rodryga iz Real Madrida, a na njemu je bio i ondašnji dinamovac Antonio Marin.

VUŠKOVIĆ U HAJDUKU

KOD BURIĆA...
3 nastupa/0 golova
KOD TUDORA...
8 nastupa/1 gol
KOD VUKASA
10 nastupa/0 golova
KOD PRIMORCA...
3 nastupa/0 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 22:57