Drago Sopta/CROPIX
I BILIĆ OČEKUJE REZULTATE

'Nadam se da će koalicija izvući državu i sport iz ove situacije. S Duduom sam OK'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. prosinac 2011. 17:08

Slaven Bilić vratio se s ukrajinske turneje bogatiji za dogovor o prekidu vatre s Eduardom. Šahtjorov napadač je nakon Turske istrčao s ocjenom da uživa sramotan status u reprezentaciji, ali nakon nedjeljne runde razgovora, kaže Bilić, svi se ponovno drže za isti štap.

- Sve o čemu smo razgovarali ostat će među nama, ali sočnih detalja ionako nema. Imamo isti cilj, disat ćemo kao jedan. Nužna je apsolutna podređenost tom cilju, svaki igrač mora biti spreman na žrtvu. Što se tiče Dudua, bio je to izoliran slučaj. Naš je odnos bio i zauvijek će biti fenomenalan - objašnjava Bilić.

Htio je izbornik tijekom izleta obići i hrvatsku enklavu u Dnjipropetrovsku, ali od te je namjere odustao ne želeći razbuktavati maštu ukrajinskih i hrvatskih medija koji su se raspisali o njegovoj skoroj selidbi u Dnipro.

Bilić do Eura 2012. namjerava odigrati samo tri utakmice. Krajem veljače ‘vatrene’ će vjerojatno testirati Švedska, u svibnju će kroz dva testa brusiti formu za dvoboje koji čekaju reprezentaciju u Gdanjsku i Poznanju. U međuvremenu stožer mora izabrati kamp. U Rusanovoj 13 tom zadatku pristupaju krajnje pedantno, mjerkaju svaki detalj i zapravo traže repliku Bad Tatzmannsdorfa “gdje je sve bilo idealno”. U konkurenciji su tri mjesta u okolici Gdanjska (Ostroda, Lubawa i Kolobrzeg), dva u okolici Poznanja (Opalenica, Trzebnica), ali i Kielce pokraj Varšave. Aljoša Asanović i Zorislav Srebrić pregledat će lokacije sljedećih dana i suziti izbor, a Bilić će do kraja prosinca dati blagoslov za jedan iz palete kampova.

Prokomentirao je izbornik i stanje u 1. HNL, zapostavljenog inkubatora koji je izbacio većinu kandidata za nacionalnu momčad.

- Jasno je da situacija nije dobra, kao što nije dobra ni u državi. Sve se svodi na to da klubovi nemaju novca, bore se za preživljavanje. Svi zajedno moramo se strpiti i nadati da će nas netko izvući.

Taj nepostojeći subjekt, ‘netko’ iz Bilićeve ocjene, trebala bi biti država.

- Nogomet je najpopularniji sport u svijetu, po njemu smo poznati. Bilo bi tužno dopustiti da propadne još dublje.

Riječ-dvije o izborima.

- Čestitam koaliciji na pobjedi, nadam se da će izvući državu i naš sport iz ove teške situacije. Trebat će im vremena, nemaju čarobni štapić i ne mogu riješiti stvari za pet ili za sto dana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 20:00