Joey Suk
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PROŠAO JE KALVARIJU

Najstrašniji trenutak karijere doživio je na Maksimiru: ‘Ne želim se toga uopće sjećati, bio sam nemoćan‘

‘Neke utakmice nisam mogao ni gledati, a na zimskim pripremama bit ću 101 posto spreman‘, kaže Suk.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 14. listopad 2021. 12:06

Kada se za dva mjeseca bude sumirala 2021. u velikogoričkom nogometnom prvoligašu, veliki naslov glasit će - godina propuštene povijesne prilike za europski plasman! Nikada turopoljski klub nije imao bolju generaciju nogometaša od ove koja već četvrtu sezonu nastupa u 1. HNL, ali ono što je Gorica propustila napraviti prošle sezone, odnosno u proljeće ove godine, ide definitivno u rubriku “vjerovali ili ne”. Sredinom ožujka držala je treće mjesto i imala 15 bodova više od Hajduka i Rijeke, da bi na kraju završila peta i bez Europe. Nedostajao je jedan jedini bod.

Jako lijep osjećaj

Mnogi kažu da je glavni uzrok neuspjeha - najstrašniji trenutak godine, koji se dogodio prvog dana proljeća na Maksimiru u utakmici Dinama i Gorice. Tada je u duelu s bivšim suigračem Marijanom Čabrajom nastradao nizozemski veznjak Joey Suk. Doživio je dvostruki prijelom potkoljenice desne noge, a Suk je bio zaštitni znak beskompromisne i agresivne igre Velikogoričana, koja je malo kojem suparniku dozvoljavala da se razmaše. Suk je ratnik i borac koji nije priznavao izgubljeni duel, a koliko god je radio za obranu, toliko je bio opasan i učinkovit kada bi se našao pred suparničkim vratima. U 78 ligaških nastupa postigao je 10 golova, otkako je ljeta 2018. pristupio Gorici iz nizozemskog Go Ahead Eaglesa.

S njim na terenu nikada Gorica ne bi izgubila tip utakmica kao nedavno protiv Osijeka i Rijeke, ali nakon svega što je proživio tog kobnog 21. ožujka na Maksimiru, danas je najvažnije njegovo zdravlje. Operacija i rehabilitacija prošle se na najbolji način, a od početka listopada po tetovažama dobro prepoznatljivi Nizozemac iz Deventera, opet je sa suigračima u treningu, uvjeren da će do kraja godine i zaigrati prvoligašku utakmicu.

image
Nezgodan trenutak na Maksimiru
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Osjećam se odlično, pogotovo otkako sam počeo sudjelovati u treninzima s dečkima, raditi nogometne stvari. Jako lijep osjećaj - kaže Joey Suk, koji još uvijek mora i na redovne dnevne terapije kod fizioterapeuta.

- Bol praktički više uopće ne osjećam, ali jasno mi je da se tek moram vratiti u formu u kakvoj sam bio. Na dobrom sam putu, osjećam se dobro, ali dosta je još posla preda mnom kada je u pitanju povratak na staro. Važno je da nema više boli, da je kost dobro zarasla i da sve ide prema planu. Krenulo je sa “ševom” i laganim dodavanjima, a sada sam počeo sudjelovati i u pozicijskom dijelu treninga, što je fenomenalno - otkriva 32-godišnji Suk iz kojeg je ostalo najtežih šest mjeseci u životu.

- Prvih šest tjedana nakon operacije bio sam gotovo isključivo u krevetu. I trpio bol. Bio sam potpuno nemoćan, vrijeme sam provodio gledajući televiziju i pokušavajući zaspati, ali s takvim bolovima nije lako ni spavati. Pio sam gomilu tableta protiv bolova i tog razdoblja se ne volim ni sjećati. Velika je sreća što je obitelj cijelo vrijeme bila uz mene, uz moje cure, suprugu Cansu i kćerkicu Jayllin, bilo je daleko lakše proći cijeli proces početnog oporavka.

Dva mjeseca u Turskoj

Ljeto je već bilo mnogo ljepše, pogotovo jer ga je proveo u Turskoj, odakle mu je supruga Cansu.

- Nakon prvih šest tjedana pokušao sam što više hodati, koristiti ozlijeđenu nogu, a onda smo svi zajedno na dva mjeseca otišli u Tursku. Alanya je grad na moru, mogli smo uživati u svim tim ljepotama, a istovremeno sam počeo i naporno trenirati. Bila je to savršena kombinacija, uživali smo u prekrasnim plažama i suncu, mislima sam se maknuo od svega, pronašao svoj mir, a uz sve to sam i svakodnevno trenirao. Uživao sam u ta dva mjeseca i vratio sam se u Veliku Goricu puno jači, spreman za sljedeću fazu u procesu oporavka i definitivni povratak na teren - ističe Suk, koji je uvijek zračio pozitivnom energijom i optimizmom, što je zadržao i nakon strašnog loma i to mu je očito uvelike pomoglo.

Ne kaže se uzalud “da je sve u glavi”. Joey nikada nije pomislio na odustajanje, niti na kraj karijere, koji bi se mnogima dogodio kada bi doživjeli sličnu traumu.

image
Nezgodan trenutak na Maksimiru
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Iskreno, priznajem da još postoji mali strah, ali nešto drugo je tu ključno. Kad se suočiš s ovako teškom ozljedom, shvatiš koliko ti nedostaje ono čime se baviš. U modernom nogometu sve se događa jako brzo i ponekad zaboraviš uživati u svemu tome. U ovakvim situacijama shvatiš što imaš i koliko ti nogomet znači. Meni, konkretno, nogomet strašno nedostaje. Sve vezano za utakmice, prije utakmice, poslije... Teško mi je bilo gledati utakmice. Neke sam, iskreno, čak i propustio jer stvarno mi nije lako. Želim igrati, želim biti dio te priče, igrati... I zato sam sad toliko sretan što se vraćam. Moguće je da već krajem ove polusezone dobijem poneku minutu, ali to ćemo tek vidjeti. Gorim od želje da se vratim, da dokažem da sam i bolji i jači, ali naravno da moramo biti i oprezni. Ipak, uvjeren sam da ću se na zimskim pripremama pojaviti 101 posto spreman! - odlučan je Nizozemac, koji također ne može prežaliti sve što je Gorica propustila u prošloj sezoni.

- Kraj prošle sezone zaista je bio traumatičan, nevjerojatno je kako se sve rasplelo kontra nas. No, moramo sad pričati o aktualnoj sezoni i novim prilikama. I o istim ciljevima. Ide nam dobro, iako uvijek može i bolje, no vjerujem da ćemo opet imati jako dobru sezonu. Mislim da je vrijeme za ostvarivanje naših ciljeva jer mi želimo u Europu i napravit ćemo sve da dokažemo da je to taj trenutak - zaključio je Joey Suk.

Istetovirana noga bit će jača

Joey Suk i Anthony Kalik dva su igrača Gorice, koji se natječu tko će imati više tetovaža na tijelu, a u mjesecima oporavka Nizozemac je imao priliku "povećati prednost" pred australskim Hrvatom.

- Nove tetovaže? Uvijek. Većina tijela mi je bila istetovirana, ali desna noga koju sam slomio u tom je trenutku bila je prazna, čista - i slomljena. Sad više nije, i ona je po novome cijela istetovirana, radio sam to u pet puta, baš je bilo posla... Ali evo, sad je ta noga dvaput jača nego prije - otkriva Suk.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 03:47