NurPhoto via AFP
PRVI INTERVJU NAKON TRANSFERA

Napokon u Dinamovom dresu: ‘Bit ću bolji nego što sam bio, Dinamo me silno želio i to sam osjetio!‘

Novi dinamovac Josip Mišić se napokon priključio Modrima i počeo s treninzima
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. studeni 2020. 17:46

Josip Mišić u subotu je odradio prvi trening u Maksimiru, u novom okruženju. Igrač koji je stigao na posudbu iz Sportinga zadnjeg dana prijelaznog roka još je u fazi oporavka i laganog povratka nogometu, nakon operacije i problema koje imao u zadnjih pola godine. Činjenica da se napokon priključio Modrima i počeo s treninzima svakako je dobra vijest za igrača za kojega se u Dinamu nadaju da će se u konačnici pokazati kao pojačanje.

- U subotu sam se konačno priključio treninzima u Dinamu. Neko vrijeme radit ću individualno, nadam se ubrzo početi trenirati s ostatkom momčadi. Sad je sve na meni da se što prije pripremim i počnem konkurirati za sastav - priča Mišić, koji nije želio previše ulaziti u medicinsko objašnjavanje što ga je točno mučilo i zakočilo u dobroj fazi karijere.


- Imao sam određenih zdravstvenih problema, ali to je iza mene. Ne bih išao u detalje jer su moje misli isključivo usmjerene prema onome što me čeka.


Kako sad stvari stoje, što misli kad bi se mogao potpuno vratiti nogometu, konkurirati za utakmice? Nekako se optimalnim čini nastavak sezone na proljeće.

Pitalo se i Sporting

- Stvarno ne znam odgovor na to pitanje. Ja se osjećam dobro, fizički se nisam zapustio, ali stvarno je potrebno vrijeme da se vratim na razinu koja je potrebna za igranje u Dinamu. Hoće li to biti za tjedan, mjesec ili početkom nastavka sezone, teško mi je procijeniti. U svakom slučaju, dat ću sve od sebe da taj period maksimalno skratim.


Što se sve događalo tih zadnjih dana ili sati prijelaznog roka? Dolazi pa ne dolazi, na kraju ipak - dolazi!
- Dinamo me silno želio i to sam osjetio u svakom razgovoru, a ja također nisam bio imun na zov Maksimira. Da su te dvije strane odlučivale, brzo bismo se dogovorili. Ipak, pitalo se nešto i Sporting. Na kraju smo uspjeli dogovoriti sve detalje i sretan sam što se priča tako razvila.


Pričalo se da je baš on bio taj koji je u Sportingu jako inzistirao na dolasku u Dinamo?
- Da. Rekao sam im da je moja želja doći u Zagreb, iako su oni to znali cijelo vrijeme. Na kraju su respektirali moje želje i potom je razgovor krenuo u pravom smjeru.


Inače, Mišić je već i ranije bio u nekoliko navrata na Dinamovoj listi želja, jednom je još kao igrač Osijeka bio jako blizu dolasku. Nije se dogodilo, dosad...
- A puno se stvari mora poklopiti u nogometu da biste stigli ondje gdje želite. Ne bih sada ulazio u sve te priče, ali očito nije bilo suđeno da se tada spojimo, već smo to napravili sada. Prihvaćam stvari kako dolaze, jer od razmišljanja na način “što bi bilo, kada bi bilo” nema koristi.


Zašto se u Sportingu nije uspio nametnuti, a istovremeno je u PAOK-u igrao odlično, bio tamo jedan od najboljih igrača?
- Sporting je specifičan klub, kao što je to PAOK, Dinamo, Osijek, Rijeka… Svugdje je drugačije i nekada se treba jednostavno dogoditi nekakav klik pa da bude uspješno. O nekim razlozima ne bih govorio, jer moja perspektiva je možda drugačija od nečije druge. Sada sam ovdje na novom početku. Sretan i pun entuzijazma.

Navijači i poštenje

Pitamo to, jer mnogi kažu da je Sporting vrlo zahtjevna sredina, imali su igrači problema i s navijačima? Doduše, i PAOK je poznat po vatrenim i često agresivnim navijačima?
- Istina, navijači tih klubova su poznati po atmosferi koju rade, ali i pritisku koji nosi igranje pred njihovim tribinama. Ipak, moje je bilo da igram najbolje što mogu, a njihovo da procijene je li to dovoljno dobro. Ukratko, nikada nisam imao problem s navijačima jer su uvijek prepoznali poštenje na terenu i izvan njega. Nadam se da će tako i ostati.


PAOK je prije korone htio i otkupiti Mišića, kasnije je ipak odustao.
- Korona je promijenila puno stvari u nogometu, vjerojatno je utjecala i na ovu moju. No, kada se jedna vrata zatvore, otvore se neka druga. Meni su se otvorila ova u Maksimiru i moram priznati da mi je drago što se situacija tako rasplela. Trenuci iz Soluna ostat će mi u vječnom pamćenju.


Zašto na kraju ipak Dinamo?
- Nekako mi se čini da se Dinamo jako podcjenjuje u domaćim okvirima. Vani ima puno bolji status nego se to može zaključiti prema odnosu koji se prezentira ovdje. Dinamo je stalno prisutan u Europi, puni reprezentaciju Hrvatske, ali i ostale širom Europe. Mladi talenti napuštaju europske velikane i odlučuju se za Maksimir. Kada se sve uzme u obzir, privilegij je dobiti poziv Dinama i ovdje nastaviti karijeru.

Samo da je zdravlja

Očekuje li da će u Dinamu dostići opet tu prijašnju razinu forme, s obzirom na tu dugu stanku?
- Očekujem da je i premašim! Ma samo da je zdravlja, sve ostalo će doći na svoje mjesto.


Kad bismo ga uspoređivali sa Sportingom ili PAOK-om, gdje bi bio Dinamo?
- Bio bi to egal. Ne vidim da bi i jedan od ovih klubova bio favorit u odnosu na druge. To je neka viša srednja klasa europskog nogometa. Njihova prednost bila bi jedino u uvjetima. Maksimir možda ima neki šarm, ali vrijeme ga je pregazilo. Danas. ako želiš biti konkurentan, infrastruktura je prioritet.


U Dinamu će ga, kad potpuno oporavi, čekati jaka konkurencija?
- To je Dinamo. Na svakoj poziciji imaš igrača koji ti puše za vratom i tjera te da daš sve najbolje od sebe. Volim takve uvjete i spreman sam na izazov koji nosi igranje u Dinamu.


Igrao je u Rijeci, Osijeku, sad je u Dinamu... Kako doživljava HNL, je li puno slabiji od Portugala ili Grčke, liga koje su na puno boljem glasu od naše?
- Opet se vraćam na pitanje infrastrukture. Kako ćeš ti biti konkurentan takvim ligama s jednim pravim stadionom? O.K., Osijek gradi svoj i to će im biti veliki vjetar u leđa, ali što je s drugima? Kada biste vi neku prosječnu utakmicu HNL-a ubacili na stadione kakvi su u Portugalu ili Grčkoj, u takvu neku atmosferu, sumnjam da bi netko vidio razliku.

Sad sam bliže izbornikovu oku

Je li Mišić u to doba, kad je igrao odlično, možda očekivao i izbornikov poziv, s obzirom da je puno igrača prošlo kroz reprezentaciju?
- Naravno. Kada igraš nogomet, onda je poziv izbornika ono čemu svi stremimo. Igrao sam dobro, ocjene su bile dobre i nekako sam se potajno nadao da ću dobiti poziv izbornika. Očito su njegova razmišljanja išla u drugom smjeru što je sasvim legitimno. Sada sam bliže njegovu oku, spreman sam se izboriti za taj poziv.

PRETHODNI KLUBOVI josipa mišića

Rijeka (Hrvatska)
Osijek (Hrvatska)
PAOK Solun (Grčka)
Sporting (Portugal)
Spezia Calcio (Italija)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 04:12