Igrači Rijeke
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
KRALJEVI PREOKRETA

Nitko kao Rijeka! Bijeli su po ovome bolji i od Intera! Na 7 utakmica su gubili, a izgubili samo jednu

Počelo je s pobjedama, a onda je uslijedila ludnica u kojoj su padali Šibenik, Slavven, Gorica...
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 12. listopad 2021. 08:38

Rijeka ulazi u posljednju fazu priprema za veliku utakmicu u sljedećem kolu, igrači su imali dva dana slobodno i jučer su se opet vratili treninzima. Nakon što je u posljednjih šest kola ostvarila pet pobjeda i jedan remi, trenutačno vodeća momčad hrvatskog prvenstva ide na najteži mogući ispit.

U 12. kolu Prve HNL gost Rujevice je Dinamo, posljednja hrvatska momčad koja je svladala Rijeku u njenom dvorištu. Ne vole se Goran Tomić i njegovi momci prisjećati te utakmice odigrane 9. svibnja u kojoj su Zagrepčani s čak tri autogola riječke družine slavili s 5:1.

U tom je dvoboju Rijeka došla do prednosti već u 1. minuti golom Luke Menala i potom primila pet komada. Šest mjeseci kasnije situacija se obrnula, danas je upravo Rijeka simbol za brojne preokrete. Nijedna momčad u elitnim europskim rangovima, u prvenstvima koja se igraju u dvije kalendarske godine, ove sezone nije osvojila toliko bodova kao hrvatski lider u utakmicama kojima je gubila.

Riječani su dosad odradili deset ligaških utakmica i na njih čak sedam su gubili. Izgubili su - jednu! Krenulo je normalnim ritmom, Rijeka je upisala dvije čiste 2:0 pobjede kod kuće protiv Gorice i Istre 1961, a zatim je u utakmici punoj preokreta u kojoj je gubila 0:1 i 1:2, odigrala 3:3 s Dinamom na Maksimiru. Uslijedio je još uvijek jedini riječki poraz ove sezone, 0:1 kod Osijeka, gdje se Tomićevo društvo nije uspjelo vratiti nakon pogotka Ramona Miereza u 17. minuti.

image
Slavlje Rijeke
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nakon toga krenula je luda Rijekina serija, 16 osvojenih bodova u šest utakmica, čak 13 u dvobojima u kojima je bila u zaostatku. Šibenik i Slaven Belupo vodili su 1:0, Rijeka slavila s 2:1, Gorica je imala 1:0 i 2:1, Rijeka je pobijedila 4:3, a u posljednjem kolu nakon vodstva Istre 1961, Riječani su došli do 6:3 trijumfa. Hrvatski dragovoljac je, pak, imao prednost od 2:0, nedovoljno, završilo je 2:2, bez pobjednika. U spomenutom nizu jedino u 2:1 pobjedi u Splitu protiv Hajduka momčad Rijeke nije bila u rezultatskom zaostatku.

Iznad svih

Kako stoje Rijekini pratitelji? Osijek je ostvario dvije pobjede i jedan remi u pet utakmica u kojima je gubio, okrenuo je Hajduk i Goricu, remizirao s Lokomotivom, te izgubio od Istre i Dinama. Lokomotiva i Šibenik uspjeli su ove sezone dobiti po jednu utakmicu u kojoj su gubili, ostali - nijednu. Hajduk je na četiri dvoboja bio u zaostatku i s njih je izvukao dva boda, Dinamo je gubio samo dvaput i upisao remi i poraz... Najlošiji učinak ima Gorica - u rezultatskom zaostatku bila je pet puta i svih je pet utakmica izgubila.

Rekord Lige 10 postavljen je u prvom njenom izdanju, Lokomotiva je gubila na 24 utakmice, izgubila ih je 14, ali i osvojila čak 24 boda. Rijekin rekord datira od lani, treneri Simon Rožman i njegov nasljednik Tomić osvojili su 21 bod na 20 dvoboja u kojima su bili u zaostatku. Zahvaljujući i tom karakteru Rijeka je proteklo prvenstvo završila na trećem mjestu, a sada je otišla i korak dalje.

Nema u Europi momčadi koja se može pohvaliti tolikim brojem preokrenutih utakmica u svoju korist nakon što je gubila, a pitanje je kad će netko uspjeti dostići Riječane. Milanski Inter, branitelj naslova u Italiji, gubio je na četiri utakmice u Serie A ove sezone i osvojio deset bodova. Do devet su ih nakon zaostataka došli CSKA Sofija, Antwerp i Viktoria Plzen, do osam još šest klubova, tako da je Osijek sa svojih sedam bodova na diobi 13. mjesta u Europi.

Lijep podatak za Tomića, dokaz karakternosti o čijoj važnosti strateg često priča, ali, s druge strane, i pokazatelj opuštenosti u određenim trenucima. Vidjet ćemo na koju će stranu prevagnuti igra Rijeke u subotu protiv Dinama.

Učinak u utakmicama u kojima su gubili

1. Rijeka 7 4 2 1 14
2. Osijek 5 2 1 2 7
3. Lokomotiva 6 1 1 4 4
4. Šibenik 8 1 0 7 3
5. Hajduk 4 0 2 2 2
6. Dinamo 2 0 1 1 1
7. Istra 1961 7 0 1 6 1
8. S. Belupo 8 0 1 7 1
9. H. dragovoljac 9 0 1 8 1
10. Gorica 5 0 0 5 0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 20:30