TOM DUBRAVEC/CROPIX
BURNO NA POLJUDU

Novi predsjednik Hajduka nakon samo četiri dana krenuo u akciju! Stanić je već bivši, ali tko je idući?

Od tri čelnika struke, ponedjeljak je popis skratio za jedno ime, s Poljuda je otišao savjetnik Stanić
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. studeni 2020. 19:12

Slijedi razgovor sa Ivanom Kepčijom, sportskim direktorom koji ispred sebe ima dvije opcije, odlazak ili otkaz. Što se tiče statusa trenera Harija Vukasa, očekivano je u ponedjeljak poslijepodne vodio trening Bijelih, ali Vukasu se intenzivno traži nasljednik.

Do imenovanja novog trenera Vukas će i dalje voditi trening, a ukoliko Hajduk do subote ne pronađe dugotrajno rješenje, postoji i opcija da momčad za jednu utakmicu preuzme netko od trenera iz omladinskog pogona poput Mislava Karoglana. Kako je i najavljeno, prva smjena je obavljena, predsjednik Jakobušić odlučio je da u Hajduku više nema mjesta za Maria Stanića. Čelnik Hajduka krenuo je po vertikali odgovornosti, prvo od djelatnika najviše razine.

Stanić je Hajduk napustio bez otpremnine. Nije pritom precizirano je li odlazak u formi otkaza ili pak istinskog raskida, ali u svakom slučaju ostavku nije podnio i sa Poljuda je otišao nakon 10 mjeseci. U prosincu prošle godine potpisao je ugovor na tri i pol godine, tražio strpljenje za minimum dvije, a na kraju je ostao tek 10 mjeseci. Jako neuspješnih 10 mjeseci, mora se priznati. Rezultati rada Maria Stanića nisu bili na nivou očekivanja.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Čak štoviše, bili su duboko ispod njegovih igračkih dana. Znate kako je, od nekadašnjih velikih igrača očekuje se isto tako velika djela kada u post-igračkoj karijeri zasjednu u fotelju nekog kluba ili institucije. Ali, Stanić se nije proslavio, u svom prvom nogometnom angažmanu kojeg se prihvatio nakon igračkog umirovljenja. I to je blago rečeno. S Poljuda je otišao u trenutku kada je Hajduk šesti, a prošlo je prvenstvo završio na petom mjestu. To će ostati upisano kao učinak savjetnika predsjednika Brbića za sportsku politiku. Tako je njegova uloga bila titulirana pri dolasku u Hajduk krajem prošel godine, a 10 i pol mjeseci kasnije više nema ni Brbića ni Stanića u Hajduku.

Sa sobom je na Poljud tada doveo Ivana Kepčiju, javnosti malo poznatog nogometnog stručnjaka iz Zagreba. Stanić je otišao, a Kepčija je još uvijek ostao na Poljudu. Stanićeva desna ruka, čovjek kojeg je nekadašnji as Vatrenih izabrao da zajedno s njim vodi stručnu politiku u Hajduku. Bilo bi logično da je Kepčija otišao onog trenutka kada je Stanić napustio Poljud. Ili mu je uručen otkaz, svejedno. Ali, Kepčija nije otišao kao što ni Stanić nije otišao kada je Brbić podnio ostavku ovog ljeta. Međutim, jasno je da rezultat koji je potpisao Stanić ide i Kepčiji u "radnu knjižicu". Zajedno su radili, a možda je njihova razdvojenost zaista samo pitanje trenutka. Odnosno, Kepčijin ostanak na Poljudu s obzirom da su proteklih 10 mjeseci imali ista razmišljanja, a takva razmišljanja Jakobušiću više nisu potrebna. Nisu se pokazala učinkovitim, to je jedini i glavni razlog.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Za kraj, ali dakako ne i najmanje važno jest pitanje trenera. I dalje stoji da predsjednik Jakobušić želi angažirati Matjaža Keka. Nije to laka zadaća, visoki cilj je zadao, ali kako se može osluhnuti atmosfera na Poljudu, ne odustaje Jakobušić lako od svojih ciljeva. Hoće li Keka dovesti ovog tjedna ili će pričekati da odradi tri utakmice sa repreztentacijom Slovenijom u ovomjesečnom ciklusu, zanimljivo je i intrigantno pitanje. Ali, bez obzira na sve izrečeno u protekla dva dana, nemojte odbaciti ideju "Kek u Hajduku".

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Jer, drugog, toliko ozbiljnog kandidata Jakobušić nema u ovom trenutku. Kroz eter su se zadnjih dana provlačila mnoga imena iz hrvatskog nogometnog prostora, ali zasada nema potvrde da je netko od trenera iz nacionalnog okvira realna meta Hajduka. Jakobušić cilja na Keka, a dok se to ne dogodi Vukas vodi trening što dakako ne znači da će voditi i utakmicu sa Osijekom. Tako jednostavno, a tako komplicirano. U svakom slučaju, novi predsjednik nakon samo četiri dana mandata počeo je sa rješavanjem nagomilanih problema. Rezultat i prva momčad su u fokusu. Logično, od prve momčadi živi klub.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 11:32