MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
PULJIĆ, GORGON...

Od Amerike do Koreje briljiraju - Riječani! Onaj najbolji je prekrižen i dobro bi došao Bijelima

Velika većina igrača koja je Rijeku napustila od dolaska Rožmana igra sjajno u svojim klubovima.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. veljača 2021. 08:19

Nije baš tako lako u Rijeci ponavljati dobre rezultate, budući da po pitanju igračkog kadra stalna na toj Rujevici samo mijena jest. Prošlo je 497 dana otkako je, 23. rujna 2019. godine, Simon Rožman preuzeo momčad Rijeke od Igora Bišćana, a klub trenutačno odrađuje treći prijelazni rok od njegova dolaska.

Ne računajući Ivana Nevistića i Daniela Štefulja, koji će u Rijeci ostati do ljeta, kao ni igrače koji su otišli na posudbe ili se s njih vratili u svoje klubove poput Lorenca Šimića, Armanda Anastasija, Mateja Vuka ili Denisa Bušnje, Rijeku je u tom razdoblju napustilo čak 14 nogometaša koji su bili u kadru prve momčadi. Velika većina njih dobro se snašla na novim adresama, petorica u svojim klubovima ili igraju malo ili uopće ne igraju.

Jakov Puljić u subotu je u 2:0 pobjedi na gostovanju kod Lechije zabio deveti ligaški gol ove sezone za Jagielloniju. Ovaj 27-godišnji ofenzivac najbolji je strijelac poljskog prvoligaša i drugi topnik prvenstva te predvodi skupinu igrača koji su se jako dobro snašli u novim sredinama. Stoper Dario Župarić neizostavan je član udarnih 11 Portland Timbersa u MLS-u, a isti status u istoj ligi, u kojoj je trenutačno stanka, ima Župarićev nekadašnji partner iz središnjice riječke obrane Roberto Punčec u Sportingu iz Kansas Cityja. Dobar je u korejskom drugoligašu Anyangu bio Maxwell Acosty, koji je lani u 19 utakmica postigao sedam pogodaka, a neizostavan u udarnih 11, na raznim pozicijama, turskog prvoligaša Kayserispora je 32-godišnji Zoran Kvržić. Svi oni Rijeku su napustili u zimskom prijelaznom roku prije godinu dana, dok uspješnost kod onih koji su otišli u ljeto 2020. ipak malo pada.

Dobre predstave u ozbiljnom kandidatu za naslov prvaka Poljske Pogonu iz Szczecina pruža Alexander Gorgon, Josip Mitrović postao je važna karika Gorice, a preporodio se i Matko Babić odlaskom na Cipar. U dresu AEL-a iz Limassola postigao je sedam golova u 15 ligaških utakmica.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Čolak prekrižen

Mladi vratar Ivor Pandur znao je da kod Ivana Jurića u Veronu odlazi da prvo bude pričuva, tako da ne čudi što nije upisao nijedan nastup za taj klub u Serie A, već tek dvije utakmice u Talijanskom kupu. Antonio Čolak prekrižen je u PAOK-u, gdje nije kandidirao za nastup u posljednjih osam utakmica, a ulogu stalne pričuve, bez ijednog nastupa, jesenas je u Rakowu imao Petar Mamić, koji je u siječnju ostao u elitnom poljskom rangu, ali i postao novi član njegovog najlošijeg člana imena Podbeskidzie. Ulogu prvotimca izgubio je i Mario Pavelić, koji od studenoga nije zaigrao za Wolfsberger AC.

Ove zime Rijeku su napustila dvojica igrača, Momčilo Raspopović u rumunjskoj Astri još čeka svoj debi nakon što u prvih pet utakmica nije bio ni na klupi, dok je Tibor Halilović bio starter u svih šest dvoboja (pet u prvenstvu i jedan u Kupu) otkako je postao član Heerenveena.

Igrači koji su napustili Rujevici u Rožmanovoj eri

2019./20.
Dario Župarić (Portland Timbers)
Jakov Puljić (Jagiellonia)
Maxwell Acosty (Anyang)
Zoran Kvržić (Kayserispor)
Robert Punčec (Kansas City)

2020./21.
Ivor Pandur (Verona)
Antonio Čolak (PAOK)
Josip Mitrović (Gorica)
Alexander Gorgon (Pogon)
Petar Mamić (Rakow)
Mario Pavelić (Wolfsberger AC)
Matko Babić (AEL Limassol)
Momčilo Raspopović (Astra)
Tibor Halilović (Heerenveen)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 18:58