CROPIX
VELIKI PLANOVI

ONO ŠTO JE DANAS NEMOGUĆA MISIJA ZA HRVATSKOG PRVAKA, SLJEDEĆE GODINE BIT ĆE REALNOST Evo kako Rijeka ponovno može srušiti Dinamo

RIJEKA Obrana naslova za klub s Rujevice postala je nemoguća misija, ali dogodine je povratak na hrvatsko prijestolje sasvim izgledna opcija
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 04. svibanj 2018. 19:16

Nogometaši Rijeke u završni obračun HNL-a ulaze sa šest bodova zaostatka za Dinamom. Prošle sezone nakon 32. kola Bijeli su imali pet bodova prednosti pred Modrima i u svakoj im je utakmici “gorjelo pod petama“, pritisak je bio enorman, ali na kraju su izgurali do kraja i odradili povijesnu sezonu.

Sada je priča drugačija, iako se Rijeka pobjedom u Maksimiru prometnula u prvog pratitelja Dinama, još tamo od 12. kola i poraza u Puli u režiji suca Damira Batinića, ne slovi kao ozbiljni kandidat za obranu titule. Pa ni sada kada su Riječani nadoknadili čak devet bodova zaostatka u odnosu na jesen. Jednostavno, osim što Dinamo nema gdje napraviti tri kriva koraka u iduća četiri kola, ni Rijeka ne pokazuje moć prošlosezonske momčadi.

Ipak, proljetni dio sezone pokazao je da su Riječani možda nikad lakše mogli obraniti titulu. Kada je “raspadnuta“ Rijeka došla tako blizu… Naravno, lako je pričati u sferama “što bi bilo kad bi bilo”, uostalom Damir Mišković je taj koji je u prosincu prošle godine postao jedini odgovoran za likvidnost riječkog prvoligaša pa iz tog kuta treba i razumjeti njegove poslovne poteze (čitaj prodaju igrača), ali se teško oteti dojmu da bi Rijeka imala puno veće izglede da ovo proljeće završi drugačije da su ulaganja u ljetni i zimski prijelazni rok bila malo veća ili barem malo bolje raspoređena. Uostalom, nisu slučajno neke izjave prošlosezonskih aktera bile upravo tako usmjerene.

- Siguran sam da bi se prošlosezonska Rijeka ove sezone prošetala do naslova prvaka - ustvrdio je nedavno Dario Župarić.

U jednom razgovoru s Frankom Andrijaševićem, ali i s još nekima iz riječke struke čuli smo slično razmišljanje.

‘Namirišu’ pojačanja

Nezahvalno je komparirati različite generacije, ali više je razloga za takvu konstataciju, jedan od većih je svakako ovo proljeće koje može biti dobar putokaz za iduću sezonu. Iako će u fokusu ponovo biti prodaja (koja bi trebala biti ciljana!), dosadašnje utakmice su pokazale da Dinamo više nije tako nedodirljiv na vrhu HNL-a. Povećana ulaganja u Hajduk i Osijek, uz Rijeku koja je posljednjih godina konstantno ta koja Modrima puše za vratom, učinili su od HNL-a interesantno natjecanje u kojem Modri više nisu prvaci već tamo negdje kada počne zimsko računanje vremena. Uz činjenicu da je Matjaž Kek još jednom pokazao svoju sposobnost da od igrača na raspolaganju izvlači najviše i dobije rezultat, što toliko puta u nizu ne može biti slučajnost, možda i Mišković prepozna trenutak pa se odvaži za novi (konkretan) napad za vraćanje krune na Kvarner.

Priče o odlascima Soudanija, Ćorića i Sose iz Dinama, mogle bi dodatno pojačati ambicije Rijeke (naravno i Hajduka i Osijeka) pa bi ljetni prijelazni roka mogao bitno usmjeriti ciljeve za iduću sezonu. Upravo je prošla sezona pokazala kako nekoliko ciljanih i istinskih pojačanja može značiti u stvaranju momčadi koja će napasti prvo mjesto. Doduše, Rijeka je tada imala nešto više unutarnjih rezervi, igrače koji prije toga nisu imali sigurni status prvotimca (Bradarić, Maleš, Vešović, Prskalo) ili su se vratili s posudbe (Mišić), što je uz okosnicu koja je postojala (Mitrović, Ristovski, Zuta, Gavranović) i pogođenim dolascima Eleza, Andrijaševića i Gorgona rezultiralo najuspješnijom sezonom u klupskoj povijesti.

Naravno, iluzorno je očekivati da će se Rijeci u svakom prijelazno roku dogoditi neki Ristovski, Franko ili Gorgon, ali primjeri Acostyja, Hebera ili Pavičića pokazali su da struka Rijeke zna “namirisati” pojačanja.

Novac se može naći

Iako je Mišković nedavno govorio o smanjivanju budžeta, dojam je da se iz mrtvog kapitala koji je na plaći Rijeke mogu pronaći sredstva za tri “prava” igrača. Bijeli će na ljeto opet dobiti na plaću neke na koje se ne računa, od onih s izdašnijim ugovorima (Davidson, Gomelt, Matei), do manjih, ali u ukupnom zbroju nimalo zanemarivih iznosa (Ayodeji, Kabiru, Diyoke, Solomon, Ajayi...). Kada dodamo i Sharbinija kojem će uskoro isteći ugovor, odnosno Jelića kojeg već odavno nema na Rujevici dok čeka da mu završi posudba, dobiva se iznos koji se pametnim reinvestiranjem može uložiti u momčad koja će biti puno ozbiljniji takmac Dinamu nego što je to bilo ove sezone. Uostalom, ne kaže se uzalud da novac stvara novac, dobije li Kek tri prava igrača, priče o borbi za vrh hrvatskog nogometa koje emitira klupsko čelništvo dobile bi ozbiljno uporište.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 08:57