Bjelica na Maksimiru
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
TVORAC ŠAMPIONA

‘Ovo je moj naslov! Moj stožer i ja stvarali smo ovu momčad pune dvije godine‘

Javio se i svojim bivšim igračima preko kapetana Ademija, s nekima se čuo i privatno...
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 24. lipanj 2020. 14:48

Nenad Bjelica u nedjelju navečer osvojio je drugi uzastopni naslov s Dinamom, jer bivši trener "modre" je vodio u 26 od dosad 30 odigranih utakmica (87%) i pod njegovim vodstvom, do stanke zbog Covida-19, osvojeno je 65 od sadašnja 72 boda (90%). Odigra li se svih 36 kola, Bjeličinih će biti 72% nadmetanja, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li drugoplasirani imati više od 65...

Uglavnom, Bjelica je po dolasku u Maksimir u svibnju 2018., te dviju utakmica koje je vodio, posljednjeg kola te sezone te finala Kupa u Vinkovcima, kazao da ti naslovi pripadaju njegovim prethodnicima (iako je, realno, Kup njegov, vodio je finale), sad će u sličnoj situaciji biti Igor Jovićević, pod čijim vodstvom je osvojeno sedam "postkorona" bodova za nedostižnu prednost.

- Ono nije ni bilo moje prvenstvo, jer došao sam na gotovo, matematički osvojeno, samo smo pobijedili Inter u preostalom kolu, iako mi to u nekim knjigama stoji, ali nema logike. No, ovo jest moj naslov, jer sam odradio 90 posto bodova od ovih koji su bili dostatni za titulu. Moj stožer i ja smo stvarali ovu momčad dvije godine, uoči prekida prvenstva, nakon 26 kola, imali 18 bodova ispred tada drugoplasirane Rijeke i naše su zasluge najveće - kazao nam je Bjelica, koji se javio iz Klagenfurta. Javio se i svojim bivšim igračima preko kapetana Ademija, s nekima čuo i privatno. Gledao je, veli, sve četiri utakmice nastavka prvenstva, ali ih nije htio komentirati.

- Ne bi to bilo kolegijalno prema Igoru Jovićeviću.

Porazgovarali smo o "nogometu u doba korone", oscilacijama i naših i europskih klubova.

- U svakoj pojedinoj ligi stanka je za sve klubove bila ista, pa tako i za Dinamo. Općenito, koliko primjećujem, korona je poremetila pripreme za nastavak sezone, jer to nisu mogle biti klasične zimske pripreme, nije isto pripremati se u siječnju ili svibnju. Profitiraju momčadi koje su najbolje radile tijekom stanke odnosno otkad su dopušteni treninzi. Možda je netko pripremao momčad dugoročno, Dinamo je to mogao s obzirom na bodovnu prednost, ali to ne znam, no gledajući cijelu Europu profitirat će momčadi trenera koje su onih četiri-pet tjedana najbolje iskoristili.

Što se, pak, tiče kvalitete nogometa, poglavito u Bundesligi koja je od velikih liga prva nastavila s igranjem, Bjelica je priznao da nije baš gledao svaku utakmicu jer se u protekla tri mjeseca više posvetio obitelji, no naglasio je kolika je važnost ozračja na stadionima.

- Ta atmosfera s puno navijača te jake lige radi još boljima nego što jesu. Imaju veću kvalitetu od HNL-a, ali kad bi u Hrvatskoj bila takva posjećenost, utakmica poput nedjeljne Lokomotive i Hajduka, koja je i ovako bila jako lijepa promocija za hrvatski nogomet, bila bi 'vrh vrhova'. Jer bilo je puno dobrog od jedne i druge momčadi, plus kvalitetno suđenje, da je još moglo doći osam do deset tisuća navijača bilo bi to top. Igrači mogu dati 15-20 posto više pred punim tribinama, potvrdila su istraživanja.

Što se daljnje Bjeličine karijere tiče, Betis ga još nije zvao, rekao je to i tamošnjem radiju, a što se tiče dostupnosti posla u vrijeme pandemije kad većina klubova mora štedjeti, ponovio je da ga više zanima klupski nogomet nego neka reprezentacija te španjolska, talijanska ili njemačka liga.

- Puno će klubova gledati financije, ali možda će neki stranac biti jeftinija opcija (smijeh). Budem li mogao birati, radije bih preuzeo neki klub u te tri zemlje koje me najviše zanimaju, no kada dođe ponuda, stavit ću sve opcije pred obitelj i skupa ćemo odlučiti što je najbolje za nas - poručio je 48-godišnji Osječanin.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 20:02