Cropix
Uskoro će biti jasno

Pet preostalih pitanja za veliku subotu hrvatskog nogometa! Od Zlatne kopačke, preko sudaca do Tudora...

Uoči posljednjeg kola Prve HNL ostalo je nekoliko pitanja na koja ćemo uskoro dobiti odgovor
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. srpanj 2020. 14:47

1. Dakle, tko će u Ligu prvaka?
Osijek, Lokomotiva ili Rijeka? Tko će iskoristiti su veliku, jedinstvenu šansu i kao doprvak otići u kvalifikacije Lige prvaka? Bit će to nezaboravnih 90 minuta na Rujevici i u Gradskom vrtu, sve tri momčadi za drugo mjesto trebaju pobjedu. Doduše, Rijeci će ona biti nevažna ako bilo tko, Osijek ili Lokomotiva, upiše tri boda. Kalkulacija, znači, nema, ali bit će zanimljivo vidjeti kako će treneri, pogotovo u Osijeku postaviti taktiku. Hoće li krenuti opreznije, s malo rizika, osluškujući rezultat s Rujevice pa u završnici utakmice krenuti na juriš, hoće li, bude li rezultat nepovoljan u zadnjim minutama igrati i bez golmana, ako remi nikome neće nositi ništa? Ili će od prve minute krenuti po pobjedu, i jedni i drugi, pa tko zabije više?



2. Marić, Caktaš ili možda Čolak?
Otvorena je još uvijek i utrka za najboljeg strijelca HNL-a. Mirko Marić ulazi u zadnji krug s golom više (19) od Mije Caktaša (18) i tri više od Mirka Čolaka (16). Lani je Caktaš u zadnjem kolu prošao prvi kroz cilj, ispred Marića, može li ga i ove sezone prestići. Marić nakon korona-krize nije tako ubojit, zabio je samo dva gola, u zadnjih pet susreta nijedan. Čolak je, pak, u boljoj formi, Caktaš također, iako najčešće "trpa" s bijele točke. Uspije li Caktaš zabiti gol više od Marića, postat će prvi igrač nakon Ivice Olića 2003. koji je obranio naslov prvog topnika lige. Osim Olića, uspjelo je to još Šokoti, Igoru Cvitanoviću i Vlaoviću.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX


3. Trebamo li strahovati od sudačkih pogrešaka?
VAR je velika pomoć, ali nije apsolutni jamac, no vjerujemo kako o drugom mjestu neće presuđivati dvojbene sudačke odluke. Osječani su podignuli veliku galamu nakon polufinala Kupa optuživši suce da su pomogli Rijeci na putu do finala. Zadnjih dana glas je podizala Lokomotiva, valja strahujući ili samo opreza radi, da ne bi Osijek na svom terenu imao vjetar u leđa. Držimo fige da sve prođe bez repova, tko izgubi uvijek se može ljutiti, ali sudačke greške ne smiju biti očite, velike, odlučujuće. Nakon dugo vremena imamo ovakvu bitku zadnjeg dana prvenstva, doista bi bilo pozitivno da pobjednika odlučuju igrači i treneri, a ne suci.



4. Vodi li Tudor zadnju utakmicu u Hajduku?
Igor Tudor na Hajdukovoj klupi u Zaprešiću. Posljednji put u ovom mandatu? Tko zna, ne bi bilo čudo da nakon utakmice ili idućih dana napusti Poljud. Turbulencije su opet zahvatile Bijele, odstupio je predsjednik Marin Brbić, pitanje je odlaze li s njime i njegovi suradnici. A Tudor je svakako jedan od njih. Uostalom, zadnjih se dana spominjao i odlazak o Tursku, od toga zasad ništa, ali kad se počne pričati, neki "dim" sigurno postoji, vidjet ćemo ima li i vatre. Tudor nije ostvario cilj, drugo mjesto, ali, tko zna, možda i rezultat zaprešićke utakmice promijeni ukupan dojam. Pobjeda, bude li uvjerljiva možda i ponudi svjetlo na prijelazu sezona, a poraz, pak, možda gurne Hajduk i Tudora još dublje u dvojbe. Intrigantno, svakako, valjda će i sam Tudor ovoga puta nešto reći nakon susreta, ako mu opet ne "pukne glas" kao poslije poraza od Rijeke.



5. Inter se oprašta, može li barem prekinuti niz?
Inter se za to vrijeme dok čekamo Tudorovu odluku baš u toj utakmici oprašta od Prve HNL. Tko zna koliko ga nećemo gledati među elitom, situacija u svim segmentima u Zaprešiću nije bajna, hoće li Div pronaći snage i novca da se odmah vrati u Prvu HNL. To su dugoročna pitanja, ono kratkoročno glasi: može li Inter barem za kraj prekinuti niz poraza i oprostiti se od društva s ponekim bodom? Zadnji put Žuti su uzeli bod 8. veljače u Osijeku (1:1), dakle, još i prije korone, nakon restarta najbliže su bili upravo na Poljudu, gdje su uz reakciju VAR-a pokleknuli u zadnjim minutama. I tada je njihov brod definitivno počeo tonuti, večeras će barem imati priliku Hajduku uzvratiti za tu poljudsku nesreću. Pirova pobjeda ili remi, jedino im to preostaje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 14:59