Duje Strukan

 RONALD GORSIC Cropix
Robert Matteoni
NA RUBU SATIRE

Po kojim pravilima HNL uopće funkcionira? Akrobacije sudačke komisije već postaju satirične

Nekad je jasan dokaz prekršaj, nekad jasan intenzitet, a nekad nije, za svakog ponešto u plusu i minusu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. listopad 2023. 13:31

Gledajući kako je norveški sudac Morten Krogh procijenio prekršaj nad Rodrijem, igračem Manchester Cityja u Ligi prvaka (Young Boys - MC), dođe logično zapitati se u kojim pravilima funkcionira domaća liga. Prekršaj je na rubu kaznenog prostora, branič domaćih pruža nogu prema lopti i usput kopačkom klizne preko Rodrijevog stopala, koji gura loptu izvan kaznenog prostora. Rodri je pao, a sudac je odmah pokazao na bijelu točku. Domaći se nisu praktično ni bunili. Na utakmici Istra - Gorica branič gostiju Maloča je još čišće "nagazio" Valinčića. Komisija za suce složila je priču o odluci Jovića:

"Nije prekršaj prema Pravilima igre. Neosporni kontakt braniča ostvaren sa suparnikom nema utjecaja na sposobnost i kretnju igrača, te se sukladno pravilima i u duhu pravila nogometa ne smatra kažnjivom radnjom".

Eto, u HNL-u...

Na nedjeljnoj utakmici Istra - Rijeka na pulskom stadionu Pjaca je "bodičekom" izbacio iz ravnoteže Hujbera. Za dio sudačkih eksperta je čisti kazneni udarac. Komisija, pak, ima još dojmljiviju retoriku.

"Intenzitet ostvarenog kontakta između napadača Istre 1961 i braniča Rijeke PRIPADA ISKLJUČIVO DOMENI PROCJENE SUDACA (Čulina) u terenu za igru. Sukladno izazovnosti (??) i nedostatnosti elemenata za utvrđivanje jasnog prekršaja, Komisija NE OČEKUJE VAR intervenciju u incidentima ovakve prirode."

O.K., ali u sličnim slučajevima Komisija ima drugačija očekivanja. Recimo, na utakmici Osijek - Dinamo sudac Zebec je tek na intervenciju VAR-a dosudio jedanaesterac za goste. Putem ekrana se praktično niti ne vidi ima li kontakta (Perić, zadrška pada), a kamoli jačina famoznog intenziteta. Pogledajmo pledoaje Komisije na sličan slučaj kao u Puli.

image

Patrik Kolarić s igračima Rijeke i Hajduka

DAMIR SKOMRLJ Cropix

"Sudac JE NEISPRAVNO PROCIJENIO kad je branič Osijeka u želji da igra loptom počinio "nenamjeran", ali nesmotren i JASAN prekršaj. Komisija odluku suca smatra JASNIM PROPUSTOM ISPRAVNE INTERPRETACIJE PNI-e. Sukladno protokolu, intervencija VAR-a je OČEKIVANA."

Ali to nije sve na isti tip kalupa "prekršaja" i prekršaja. Komisija sudaca kaže sljedeće o utakmici Istra - Dinamo:

- PROCJENA dobro pozicioniranog suca (Strukan) utakmice "dopustiti nastavak igre" nakon incidenta unutar kaznenog prostora Istre 1961 NEISPRAVNA JE ODLUKA. Branič Istre 1961 u želji da igra loptom počinio je prekršaj "gaženja" suparnika, nakon kojega je sudac trebao dosuditi kazneni udarac. Uzimajući u razmatranje da postoji JASAN dokaz prekršaja, te INTENZITET kontakta koji utječe na daljnje kretanje napadača, KNS HNS-a u incidentima ovakve prirode OČEKUJE VAR intervenciju."

Eto, nekad je jasan dokaz prekršaj, nekad jasan intenzitet, a nekad nije, za svakog ponešto u plusu i minusu. Ljudi smo, treba dati različite verzije na istu priču, tko je vidio da postoji samo jedna istina po pravilima igre. Uostalom, pravila, hmm, HNL je to...

Za kraj ove epizode šaljivih nogometnih događanja i nova TV-verzija procjene, ovisno valjda o promjeni vremena. Sudac Strukan, koji se smatra najboljim, nerijetko dobiva packe od Komisije. Prije derbija Osijek - Dinamo, za kojeg se vjerovalo da će biti delegiran kao neutralni geografski a kvalitativni potencijal za taj dvoboj, Komisija je suspendirala (odmorila) splitskog arbitra zbog neobičnog slučaja. Strukan je isključio igrača Lokomotive zbog prekršaja protiv Osijeka. Bio je vrlo blizu duela, vidio je jasan prekršaj i procjenu intenziteta. Kod suca Čuline u Puli Komisija kaže da PROCJENA prekršaja SPADA u domenu suca na terenu I NE OČEKUJE INTERVENCIJU VAR-a. Kod Strukana Komisija kaže:

"Odluka suca isključenje igrača Lokomotive nakon počinjenog prekršaja NEISPRAVNA JE ODLUKA u procjeni nesmotrene/grube igre. VAR je OPRAVDANO intervenirao i omogućio sucu utakmice ponovni pregled incidenta. Odluka suca nakon pregleda OFR snimke i potvrda prethodno donesene odluke (procjene?) smatra se dvostrukom važnom pogreškom suca utakmice."

I eto Strukana u kazni. Ovo su tek primjeri sličnih situacija s tako različitim tumačenjima jedne te iste "Komisije", da o "sudačkim ekspertima" ne govorimo. Pa snađite se sada u retoričkim akrobacijama kojima Komisija pokušava objašnjavati jedna te ista pravila u različitim verzijama i bojama. Osebujnost joj se doista mora priznati, pa više od razumijevanja pravila igre i smanjivanja dvojbenosti primjene ona širi priče koji su gotovo pa satirične. No smijeh je, kažu stručnjaci, uvijek dobar za raspoloženje nacije, pa onda do sljedeće epizode...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 02:55