VLADO KOS/CROPIX Cropix
OSIJEK SE OKREĆE BUGARIMA

‘Protiv Slavena smo izgubili bodove ali dobili 7 igrača. A CSKA je dužnik, pokušat ćemo se revanširati‘

U samo pet utakmica ove sezone trener Osijeka Bjelica već je koristio 22 igrača
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 19:05

Nogometaši Slaven Belupa odigrali su obrambeno skoro pa savršenu utakmicu za veliki bod u Gradskom vrtu. Dojam je kako kroz gusti blok u njihovom kaznenom prostoru ne bi prošla muha, a kamoli lopta. Pritiskao je Osijek, imao je čak 22 udarca, od čega je njih osam zapinjalo u “šumi nogu”, deset udaraca iz kuta, puno veći posjed... pokušavali su, ali nikako nisu uspjeli slomiti žilavog i požrtvovnog suparnika, koji je bio na velikim iskušenjima i na koncu uspio sačuvati “nulu”.

Ostali su Bijelo-plavi bez dva boda na koja su vjerojatno računali i prilike da se nakon remija u derbiju, koji se istovremeno igrao na Maksimiru, koliko-toliko odvoje na vrhu ljestvice. Ali, Nenad Bjelica doživio je ishod utakmice drugačije.

- Mi smo možda izgubili dva boda, ali smo i dobili šest-sedam novih igrača, koji su pokazali da se na njih može maksimalno računati - kazao je trener Osijeka.

Sačuvan džoker

Prvenstveni sraz igrao se između dva europska, tri dana nakon fizički teškog sraza protiv neugodnog poljskog Pogona i četiri dana uoči gostovanja kod sofijskog CSKA, a utakmicom protiv Slaven Belupa počeo je za Osijek zahtjevan kolovoz u kojem Bijelo-plave očekuje najmanje sedam, a možda i devet utakmica izbore li play-off kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Doduše, Bjelica je, za razliku od Dinama i Rijeke pragmatično sačuvao “džoker” i mogućnost odgode jedne utakmice kojeg će moći iskoristiti kada bude najpotrebnije, u slučaju da njegova momčad izbori priliku igrati odlučujuće utakmice za povijesni plasman u europske skupine.

Iz te perspektive napornog rasporeda očekivale su se korekcije u momčadi, ali šef struke u Gradskom vrtu opet je iznenadio njihovim brojem. Naime, u odnosu na momčad koja je pobijedila Poljake, Bjelica je promijenio čak osmoricu igrača. Tek su se vratar Ivušić, Lončar i Bočkaj zadržali među starterima. U samo pet utakmica ove sezone, tri prvenstvene i dvije europske, trener Osijeka je tako već koristio 22 igrača. Na utakmicama vidi pravu sliku svoga kadra, a nije bio nezadovoljan onim što je vidio protiv Slaven Belupa. Nedostajao je samo pogodak za potpuno zadovoljstvo.

- Znali smo da je Slaven Belupo kompaktna ekipa, koja nije slučajno pobijedila Dinamo na Maksimiru. Jako se organizirano brane i mi smo teško pronalazili put do njihovih vrata. imali smo dominaciju, 22 šuta, angažman je bio na visokoj razini i s tim moram biti zadovoljan, kao i s igračima koji su prvi puta nastupili i koji još nemaju ritam utakmica. Jako sam zadovoljan njihovom igrom iako nismo pobijedili... Bilo smo apsolutno bolja ekipa, dominirali na terenu, nažalost, rezultat je ostao 0:0 i to je jedino čime nisam zadovoljan - poručio je trener Osijeka.

Bit će gusto

Nije konačnim ishodom zadovoljan ni povratnik u Gradski vrt, danas iskusni branič Slavko Bralić, koji je nakon nešto više od šest godina opet izašao na travnjak u dresu Osijeka.

- Ne možemo biti zadovoljni rezultatom jer imali smo posjed, stvarali šanse, ali gol nismo uspjeli zabiti. Belupo se dobro branio, zadnjih pola sata su bili u svojih 16 metara... Samo ovako trebamo nastaviti i sigurno će nas nagraditi na nekoj drugoj utakmici - komentirao je nakon utakmice branič Osijeka.

Odigrana su tek tri prvenstvena kola, ali još jednom su se potvrdile najave kako slijedi neizvjesna sezona u Prvoj HNL u kojoj će se svatko morati namučiti za bodove.

- Teško svi pobjeđuju, bit će gusto. Svaka je utakmica teška, do 90. minute sve nas čeka prava borba za bodove - kazao je Bjelica.

Čvrsta obrana postala je zaštitni znak Bijelo-plavih. Osijekova mreža opet je ostala netaknuta i četvrti puta u pet utakmica ove sezone. Slaven Belupo, doduše, nije pokazivao puno napadačkih ambicija izuzev, možda, na početku drugog dijela, kada su domaćina pokušali uhvatiti na “krivoj nozi”, no nisu ga uspjeli šokirati kao što su nedavno napravili Dinamu na Maksimiru.

Europski izazov

Na kraju im je u statistiku uknjiženo tri pokušaja udaraca, dva su završila u bloku Osijekovih braniča, a jedan je išao izvan okvira vrata. Ivica Ivušić utakmicu je završio bez intervencije.

- Mi smo stabilni, u pet utakmica smo dobili samo jedan gol i to onaj nemogući Livajin. Momčad je čvrsta i iz te čvrstine će doći i pobjede, golovi i atraktivne utakmice. Drago mi je da smo to još jednom potvrdili i nadam se da ćemo i u Bugarskoj opet biti kvalitetni - kazao je Bjelica.

Idući izazov za Osijek bit će onaj europski, fokus je sada usmjeren na CSKA iz Sofije, od kojeg je teško znati što očekivati. Naime, prije desetak dana su promijenili trenera, a uoči domaćeg ogleda s Bijelo-plavima odlučili su odgoditi prvenstvenu utakmicu. Osijek će, najavio je Bjelica, u Sofiji istrčati u bitno drugačijem sastavu, možda jači i za Mihaela Žapera, koji je od utakmice na Poljudu zbog ozljede bio izvan kadra.

- Dobro ćemo se pripremiti i regenerirati, protiv Slaven Belupa smo odmorili neke igrače koji će nastupiti u Sofiji. Vidjet ćemo još koga ćemo poslati na teren i u kojem sustavu. Idućih dana ćemo ih malo bolje analizirati jer bili smo fokusirani na Belupo. CSKA je stari znanac Osijeka, dužnik, pokušat ćemo im se revanširati za eliminaciju prije dvije godine - najavio je Bjelica iduću europsku utakmicu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 13:12