CELIO JUNIOR Agif Via Afp
NEMA OBJAŠNJAVANJA

HNS ne slijedi FIFA-ina nova pravila oko VAR-a - kad odluka postane obavezna, vidjet ćemo je u Hrvatskoj

HNL nastavlja s klasičnom i dosad poznatom primjenom VAR-a i tako će biti do daljnjega.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. siječanj 2023. 13:19

Nakon što je najavljeno da će sudac na Svjetskom klupskom prvenstvu koje se igra u Maroku od 1. do 11. veljače ove godine javno, na mikrofon publici na stadionu i televizijskim gledateljima objašnjavati odluke koje su on i VAR donijeli u situacijama kad će se raditi o VAR intervenciji, pitanje je kad će se to primijeniti u HNL-u.

IFAB, tijelo koje za FIFA-u donosi nogometna pravila, s time unosi novu dimenziju u suđenje i VAR protokol. Najavio je da će se to prakticirati probno godinu dana. Ali gdje točno?

Samo ako bude obaveza

HNL se nastavlja s klasičnom i dosad poznatom primjenom VAR-a i tako će biti do daljnjega, međutim u Komisiji nogometnih sudaca kažu da će poštivati VAR protokol. To znači da ukoliko se to uvede u obvezni dio VAR protokola, tako će raditi i suci na hrvatskim stadionima. Zasad ne, i zasad je očekivanje u HNS-u da do toga neće doći još ove sezone. Možda od ljeta, od sljedeće sezone.

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca Bruno Marić u programu kad je stigao na tu funkciju, predložio je veću transparentnost u radu sudaca, jedna od njegovih ideja bila je da kao u Njemačkoj nakon utakmice daju izjave i obrazlože svoje odluke. Potom da glavni sudac ima na sebi kameru kako bi svi vidjeli situaciju iz njegove perspektive... To dosad nije zaživjelo.

Duže trajanje utakmica

Sada ustanovljeno javno tumačenje VAR odluka dodatno će produžiti trajanja utakmica. Treba vidjeti kako će to funkcionirati u Maroku i što o tome misli UEFA, kad bi to ona ugradile u svoja natjecanja.

Inače, ovo Svjetsko klupsko prvenstvo igra se po staroj shemi, prvak Europe, Real, i Južne Amerike, Flamengo, uključuju se u polufinalu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 11:42