Prva utakmica ove sezone između Hajduka i Osijeka u srpnju na Poljudu završila je pobjedom gostiju

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
GOLEMI ULOG

Iskusni HNL-stručnjak najavio derbi: ‘Poljud neće preplašiti goste, može ih samo motivirati‘

U nedjelju će HNL jesen zatvoriti dvoboj Valdasa Dambrauskasa i Nenada Bjelice u Splitu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. prosinac 2021. 16:28

Hajduk i Osijek u nedjelju zatvaraju HNL jesen na Poljudu. Bolje nije moglo za završni čin, utakmica dva velika konkurenta za prvo mjesto pokazat će kojim putem idu ambiciozne momčadi Valdasa Dambrauskasa i Nenad Bjelice. Osijek na Poljud stiže kao lider prvenstva, s pet bodova “plusa”, ali i utakmicom viška u odnosu na Hajduk. Kakve su šanse nedjeljnih aktera upitali smo nekadašnjeg igrača obaju klubova, a danas iskusnog trenera, Branka Karačića.

Oprezan dvoboj

"Čeka nas neizvjesna, tvrda utakmica s malo prigoda. Kvalitetni suparnici velikih želja, ali upravo zbog obostrane kvalitete predviđam oprezni dvoboj u kojem će najvažniji biti ulazak u utakmicu", kazao je Karačić.

Detaljna analiza pružit će jasne odgovore s kakvih pozicija ulaze ekipe u nedjeljni ogled, koja su njihove polazne točke očekivanja.

"Hajduk se promijenio dolaskom trenera Dambrauskasa. Evidentan je pomak, međutim još uvijek ne može Hajduk kazati da je toliko kvalitetan da će sigurno pobijediti Osijek. Uz to, Splićani igraju pred svojom publikom, što je vjetar u leđa, ali i pritisak. Uvijek kada Bijeli igraju na svom stadionu imaju imperativ pobjede. U takvom ozračju bit će i protiv Osijeka."

Najavljuje se da će tribine biti odlično ispunjene, dapače, najbolje ove jeseni s čak 20.000 posjetitelja.

"Takva atmosfera podiže oba protivnika. Igračima Osijeka pune tribine također će pružiti dodatni poticaj. Svi žele igrati u takvom ozračju, nikoga pune tribine neće obeshrabriti ili preplašiti. Zato ozračje Poljuda neće biti hendikep za goste. Čak štoviše, mogu im donijeti samo bonus motiv."

Hajduk će morati napasti ako želi tri boda, a kakav Osijek očekujete? S tri ili četiri igrača u zadnjoj liniji?

"Bjelica je do sada znao koristiti obje opcije, ali ovog puta sam skloniji varijanti igranja s tri stopera."

Bjelica po pobjedu

Najavio je Bjelica kako u nedjelju ide po sva tri boda. Međutim, dojam je da će strateg Osijeka biti zadovoljan i s remijem, tim više što je u recentnim gostovanjima protiv Dinama i Rijeke stavio naglasak na defenzivu i na kraju također uzeo po bod.

"Svaki trener želi pobjedu svoje momčadi i logično je da Bjelica najavi kako će u Split doći po sva tri boda. S čim će na kraju biti zadovoljan pokazat će sama utakmica, međutim u oba spomenuta susreta Osijek je potvrdio sve odlike koje ih krase otkad je Bjelica došao za trenera te momčadi. Disciplinirano i organizirano, to su glavne karakteristike osječke momčadi."

Tim je receptom Osijek došao do niza od 12 utakmica bez poraza. Ali, svaka serija ima i svoj kraj. Stiže “nesretna” 13-ica i to baš u najtežem ogledu.

"Zbog takve serije utakmica Osijek zaslužuje još veći respekt Hajduka. Lider prvenstva s tako dugim nizom neporaženosti veliko je upozorenje za splitsku momčad."

Ujedno i test snage Hajduka koji je nakon pet pobjeda upisao i prvi remi s Dambrauskasom na klupi. Kako ste doživjeli Bijele prošle subote u Kranjčevićevoj? Kakav su dojam ostavili?

"Imali su sjajnih razdoblja, ali i nedopustivih padova u igri. Kažem nedopustivih, jer momčad koja pretendira na najvišu poziciju mora smanjiti oscilacije izvedbe. Hajduk igra odlično, a onda ga 15 minuta nema. Previše je tih “rupa” u igri da bi Hajduk na taj način mogao računati kako će bilježiti pobjede u seriji. Pritom je Lokomotiva bila iznimno motivirana, ali i agresivna, što je karakteristika s kojom su se Bijeli teško nosili."

Ali, i Osijek je momčad koja je tjelesno spremna i agresivna. Morat će se hajdukovci suočiti s ekipom sličnog obilježja igre koja je pritom igrački još kvalitetnija od Lokomotive.

"Sve su to činjenice koje nedjeljnoj utakmici pružaju još zanimljiviju dimenziju. Osijek koji s Bjelicom igra na rezultat i Hajduk koji ponovno pokušava “zakuhati” prvenstvo."

Neriješeno najrealnije

Kada govorimo o konačnom ishodu, je li bod epilog koji zadovoljava oba sudionika derbija?

"Osijeku je bod jako dobar, jer time zadržava prigodu postati jesenski prvak. Bez obzira koliko taj prestižni naslov nije konačni, ali ipak ima psihološki efekt. Status jesenskog prvaka golemi je motiv za Osijek, rekao bih i povijesna prigoda koju će teško propustiti. Premda je teško prognozirati dvoboje poput nedjeljnog u Splitu, neriješeni ishod držim najrealnijim."

Ali, nije remi ono što Hajduk priželjkuje.

"Istina, ali morat će se silno potruditi da bi napravili više od toga. Osijek je dobio prvu međusobnu utakmicu na Poljudu, a u drugoj u Gradskom vrtu igrao je puno bolje, ali je na kraju potpisan remi. Nije igra uvijek realna nagrada za pokazano na travnjaku. U nedjelju će za pobjedu trebati puno mudrosti, strpljenja, ali i sreće. Jer pobjeda bitno usmjerava sezonu. Osijeku bi pobjeda donijela veliki zamah, možda čak i presudni u šampionskoj utrci. S druge strane, takav epilog bi Hajduka vratio miljama unatrag. Međutim, pobjeda Hajduka stvorila bi kvartet koji bi se na proljeće u ravnopravnim uvjetima borio za naslov. Zbog toga držim da će obje strane primarno tražiti isti cilj, a to je neporažen izaći iz derbija."

Važan je psihološki efekt iz još jednog razloga. Kraj je jeseni, nema više mogućnosti da se popravni napravi za tjedan dana. Treba do početka proljeća, dugih 40 dana, čekati na prigodu za iskupljenje, a to nijedan trener ne želi priuštiti svojim navijačima.

"Uzet ćemo pritom još jednu činjenicu, a to je podatak da je Osijek primio tek 14 zgoditaka. Nije slučajno s obzirom da su Osječani odigrali 19 utakmica. Još jedan detalj koji jasno govori koliko će biti zahtjevan nedjeljni ogled."

Osijek je primio 14, a Livaja je zabio 13 zgoditaka u prvenstvu.

"Opet ću se vratiti na Hajdukovu generalnu ambiciju. Livaja je u fantastičnoj formi, ali ako Hajduk želi otići do kraja, želi postati prvak, mora nadopuniti kadar. Kvalitetom, jasno. Što ako Livaja ponekad ne bude imao svoj dan, a to se svima može dogoditi? Ne može momčad računati na najviši plasman, a ovisiti toliko o jednome igraču ma koliko bio genijalan njegov nogomet."

Sve smo rekli, nema nepoznanica. Organizirani Osijek s jakom defenzivom i opasnim kontrama stiže na noge probuđenom Hajduku s podrškom punih tribina. Nema sumnje, utakmica koju vrijedi pogledati.

"Svim nogometnim zaljubljenicima bit će zanimljivo vidjeti individualne sposobnosti igrača, ali i trenerske postavke. Pravi derbi golemog uloga. Baš sam nestrpljiv vidjeti taj dvoboj koji nam stiže kao potvrda iznimno zanimljivog HNL-a ove sezone. A tek na proljeće kada krenu završne borbe za naslov..."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 12:42