ANTE CIZMIC Cropix
ANALIZA SUĐENJA

Kovačić: Sudac nije oštetio Osijek, bio je penal za Hajduk; Strahonja: Cipranin je bio jako dobar

‘Situacije je procijenio iz blizine, donio je sve važne odluke ispravno, imao je čvrst kriterij kod prekršaja‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. studeni 2022. 20:47

Nekadašnji međunarodni sudac, a danas kontrolor UEFA-e Draženko Kovačić pohvalio je ciparske suce koji su sudili derbi na Poljudu između Hajduka i Osijeka (3:1).

- Nema govora o kaznenom udarcu za Osijek u 25. minuti, Grgić nije faulirao Žapera. U samom začetku postoji obostrano povlačenje, kasnije Žaper ide prema nazad. Sudac je bio izvrsno postavljen i sve je odlično vidio. To nije bio prekršaj. Penal za Hajduk je postojao, jer u duelu s Livajom igrač Osijeka Barišić morao paziti gdje mu je ruka, a ona je bila iznad ramena kad ga lopta u nju pogađa. Ta ruka nije pratila pokret tijela, što bi bila olakotna okolnost. Igrač je sam preuzeo rizik da skrivi penal ako ga lopta pogodi u ruku. Inače, Cipranin je tijekom 90 minuta pokazao da je perspektivan sudac, sjajno se kretao, sve važne situacije je procijenio iz blizine, donio je sve važne odluke ispravno, imao je čvrst kriterij kod prekršaja. Penal na Livaji nije mogao vidjeti, ali zato postoji VAR - kazao je Kovačić uz jasnu poruku da su suci s Cipra dobro odradili posao.

Strahonja: Kazneni udarac za Hajduk ispravno je dosuđen

U emisiji Stadion Mario Strahonja iznio je analizu spornih situacija s utakmice Hajduka i Osijeka.

- Cipranin je dosta dobro vodio dvoboj. Imao je kontrolu nad utakmicom, igrači su ga respektirali od prvog trenutka. Kod prvog pogotka sjajno je pustio prednost. Kod duela Grgića i Žapera nije bilo elemenata za kazneni udarac. Sudac je bio u odličnoj poziciji, bilo je to obostrano povlačenje, napadač drži obrambenog igrača i radi korak unazad, a to je izgledalo kao povlačenje, ali nema kaznenog udarca jer napadač nije išao prema lopti nego od nje i zapravo je provocirao ovakvu situaciju.

- Kazneni udarac za Hajduk ispravno je dosuđen, to je prvenstveno odluka VAR sobe jer su jedino to oni mogli vidjeti. Pravila od 1. srpnja 2021. govore kako je svako igranje rukom iznad ramena kažnjivo, jedino se vodila dilema je li Livaja zahvatom podigao tu ruku, međutim obrambeni igrač je podignuo ruku i to je kažnjivo u ovoj situaciji. (piše: Andro Polić)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 23:28