MARKO MRKONJIC Cropix
ZANIMLJIVA STATISTIKA

Mierezu u HNL-u nema ravnog, ali jedan podatak bode u oči: Zabio je čak 18 golova, ali i pucao 95 puta

Bruni Godi treba najmanje udaraca za postizanje pogotka, a Fran Brodić je "najbrži" strijelac lige
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 08. svibanj 2024. 15:54

Uoči odlučujućeg dvoboja s Rijekom, maksimirski su kroničari isticali problem Dinamove realizacije. Predložak za spomenutu tezu bile su utakmice koje su prethodile okršaju na Rujevici, a u kojima strijelci "modrih" nisu bili na očekivanoj razini. Radi se o utakmicama protiv Varaždina (1-0), Lokomotive (1-0), Varaždina (2-1) i Gorice (2-0).

Međutim, u najvažnijem trenutku sezone Dinamova momčad nije imala problem realizacije. Štoviše, "modri" su ostvarili fascinantni učinak: od tri lopte upućene prema riječkim vratima, dvije su bile unutar okvira, i obje su završile u mreži Nediljka Labrovića. Rijeka je istodobno imala 26 udaraca prema Dinamovim vratima, četiri su lopte bile precizne, ali je samo jedna (iz kaznenog udarca) završila iza Nevistića. Dakle, u derbiju odluke realizacija je bila problem riječke momčadi.

Statistički, sastav Željka Sopića drži primat u učinkovitosti u dosadašnjem tijeku natjecanja (Riječani su postigli 64 gola, slijedi ih Dinamo sa 60). Na HNL-ovoj listi strijelaca, među prvih deset, dvojica su riječkih napadača. Vodeći je napadač Osijeka Ramon Mierez sa 18 golova. Slijede ga dvojica Dinamovih napadača - Fran Brodić i Bruno Petković s 11. Deset golova zabili su Marko Livaja i Benedik Mioč. Na šestom mjestu je Marin Šotiček s devet. Potom slijedi skupina igrača sa sedam postignutih golova - Mijo Caktaš, Duje Čop, Kristijan Lovrić, Gabriel Vidović, Niko Janković, Marko Pjaca, Rokas Pukštas i Igor Postonjski.

Mierez zabio 16 iz igre

No, službena tablica najučinkovitijih igrača HNL-a ne otkriva detalje, koji upućuju na cjelovitiju sliku njihovih realizatorskih sposobnosti. Primjerice, koliko im je potrebno vremena na terenu za postizanje pogotka, i koliko su lopti "potrošili" prije nego što su završili u zagrljaju razdraganih suigrača. Posve je izvjesno da će Ramon Mierez ponijeti titulu najboljeg golgetera HNL-a. Za konkurenciju u HNL-u, njegovih je 17 golova nedokučivo ostvarenje. Pritom valja istaknuti da je samo jedan pogodak postigao iz jedanaesterca, deset desnom nogom, dva lijevom i čak pet - glavom. Mierez se praktički u svakoj drugoj utakmici upisuje među strijelce. Statistički mu treba 162 minute za gol. No, jedan detalj "strši" u njegovoj statistici. Za 17 postignutih golova, Mierez je 95 puta šutirao prema protivničkim vratima. Svojedobno je Tomislav Ivković potaknuo ozbiljnu polemiku među nogometnim trenerima, kazavši da "Mierez sa svojim limitima ne može proći u Dinamu". Nema sumnje, Argentinac u Maksimiru nikada ne bi dobio priliku "ispucati" 95 lopti...

Prema broju udaraca prema protivničkim vratima, odmah iza napadača Osijeka nalazi se Marco Pašalić s 81 pokušajem. Slijede Marko Livaja 72, Bruno Petković 65, Niko Janković 63, Franjo Ivanović 62, Tomislav Štrkalj 61, Arber Hoxha 60, itd.

Na listi igrača kojima treba najmanje vremena za pogodak, prvi je napadač Dinama Fran Brodić. Statistički, on zabija svakih 114 minuta. Valja, međutim, primijetiti da je tu impresivnu brojku Brodić ostvario ponajprije u prvih sedam kola prvenstva, kada je igrajući za Varaždin postigao šest golova. Otkako je u zimskom prijelaznom roku došao u Dinamo, četiri je puta bio strijelcem (navijačima je posebno u sjećanju ostao pogodak Rijeci u Maksimiru, iz kaznenog udarca, u četvrtoj minuti sudačke nadoknade). Objektivno, Brodić je u projekcijama trenera Sergeja Jakirovića trenutačno treći napadač, iza Petkovića i Kulenovića.

Pri definiranju liste vodili smo se i određenim kriterijima: da su kandidati odigrali barem deset utakmica tijekom sezone i završili ju u HNL-u. Navedeni su kriteriji razlog što među prvih deset nema Josipa Drmića, koji je zabio tri gola Rudešu i statistički bi bio najuspješniji, kao igrač koji zabija svake 92 minute. Nema niti Mije Caktaša (148 minuta trebalo mu je za pogodak), igrača turskog Sivasspora.

Dominacija Dinama

Unatoč kriznim razdobljima, Dinamo je vodeća momčad HNL-a, jer se u nastavku sezone konsolidirao u organizacijskom smislu. Ali, i na terenu. Činjenica da među desetoricom "najbržih strijelaca" ima čak petoricu igrača, prilog je tezi da je Dinamo na proljeće sanirao problem realizacije.

Također je zanimljivo konstatirati da među prvih deset nema nijednog igrača Hajduka. Najbolji učinak ima Leon Dajaku. Njemu za gol treba 206 minuta na travnjaku. Livaji, primjerice, deset minuta više. Uz napomenu da je on i prvi izvođač jedanaesteraca (postigao je dva iz četiri pokušaja).

Analiza najučinkovitijih igrača, u odnosu na omjer šutova i postignutih golova, nudi nadasve intrigantne rezultate. Na prvom mjestu je lijevi branič Rijeke Bruno Goda. On rijetko zabija. Vremenski razmak između njegovih pogodaka iznosi 520 minuta. Međutim, njegova je učinkovitost na nestvarnih 44%! Goda je šutirao devet puta prema protivničkim vratima, i četiri puta pogodio. Pogled na tablicu upućuje na zaključak kako učinkovitošću dominiraju igrači koji šutiraju rjeđe, ali - precizno. Tako se među prvih deset nalaze trojica nogometaša Rijeke, ali nijedan od igrača, koje bismo okarakterizirali kao stožerne (Selahi, Pjaca, Pašalić, Ivanović, Marić, Fruk, Janković...). Možda se u spomenutom detalju krije i odgovor na pitanje - zašto je Rijeka šutirala 26 lopti prema Dinamovim vratima, a samo je jedna završila u mreži. A inače su najefikasnija momčad lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 16:15