GORAN MEHKEK Cropix
PRIPREME ZA EURO

Vatreni su spremni, ali zbog Dalićevog pravila neki bi se mogli osjetiti iznevjerenima

Ako je imao dvojbi oko nekih putnika, pravo na 26 igrača Daliću će svakako olakšati život
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 08. svibanj 2024. 14:13

Tri puta po pola sata odigrao je Lovro Majer za klub prije nego što mu je Ralph Hassenhüttl prošlog vikenda napokon ukazao povjerenje od početka utakmice. Majer se treneru revanširao lijepom predstavom za Wolfsburgovu pobjedu 3-0 protiv Darmstadta, ali nije presretan statusom. Ako se krajem ožujka na turniru u Kairu najavio kao igrač koji bi u dresu nacionalne momčadi mogao obilježiti Euro 2024., Majer je odmah nakon toga zaronio u bundesligašku anonimnost i podsjetio Zlatka Dalića da do daljnjeg vezni red mora graditi oko dobre stare osovine Luka Modrić - Marcelo Brozović - Mateo Kovačić.

Mjesec dana uoči prve utakmice sa Španjolskom (15. lipnja, Berlin) Dalićevi kandidati pod novinarskim skenerom izgledaju pristojno ili vrlo dobro. Niti Majerova siromašna minutaža nije razlog za aktiviranje alarma, iako je javnost od 26-godišnjeg veznog igrača nakon izvrsnog dojma na Svjetskom prvenstvu u Kataru očekivala karijerni iskorak. Nakon Rennesa on je izgledao kao igrač za Bayern ili PSG, a iznenada se našao u situaciji da se bori za minute u dvanaestoj momčadi Bundeslige. Da Aleksander Čeferin nije počastio izbornike pravom na 26 igrača u rosteru za Euro, Majer bi se uz ovakvu sezonu noktima držao za margine Dalićeva rostera jer mu za vratom pušu Martin Baturina i Toni Fruk. Ovako ne treba strahovati za mjesto u avionu, ali na terenu danas nije niti blizu uloge startera.

image
RONALD GORSIC Cropix

Stanišićeva potvrda

Ako je imao dvojbi oko nekih putnika, pravo na 26 igrača Daliću će svakako olakšati život, ali neki će se kandidati na koncu opet osjetiti iznevjerenima. Uzmimo, primjerice, Ivana Nevistića koji je (ako zažmirimo na onaj Solun) odradio besprijekornu proljetnu polusezonu u Dinamovu dresu, ali će prema svemu sudeći ostati četvrti vratar u hijerarhiji "vatrenih", budući da su tri mjesta otprije zacementirali Dominik Livaković, Ivica Ivušić i Nediljko Labrović.

Od početka mandata Dalić je zagovornik pravila prema kojem se u reprezentaciju teško ulazi i iz nje teško ispada, a dok bude komponirao momčad za Euro, to će pravilo posebno ići na ruku Josipu Šutalu i Borni Sosi. Obojica su, naime, imali sezonu iz noćne more: s Ajaxom su u Eredivisie uspjeli zaostati nevjerojatnih 35 bodova za prvakom PSV Eindhovenom. Turbulencije u velikanu iz Amsterdama izbacile su hrvatske reprezentativce iz forme, a možda i iz karijerne ravnoteže. Nije, naime, sigurno da će i dogodine igrati za "kopljanike", no činjenica da u dresu Hrvatske drže izvjesnu konstantu znači da će se naći među putnicima za Njemačku.

image
ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia

Iz "vaterlanda" se ne moraju ni pomicati Josip Stanišić i Josip Juranović, dvojac predbilježen na bekovska mjesta, no sada bi za promjenu mogli zamijeniti uloge u Dalićevoj momčadi. Stanišić je njemački prvak i standardni igrač u postavi "apotekara" iz Leverkusena koji jure po tri trofeja, dakle igrač kojeg izbornik nema pravo ignorirati, dok se Juranović bori za opstanak s Union Berlinom i generalno se ne može pohvaliti nekom bajnom formom.

Prvak će, ako ne bude nekih neočekivanih šokova, drugu godinu zaredom biti i Domagoj Vida, 35-godišnjak koji je prekoračio granicu od 100 nastupa za reprezentaciju, ali nastavlja predano puniti trofejnu riznicu. Vida je bio prvak sa zagrebačkim i kijevskim Dinamom, nakon toga i prvak Turske s Beşiktaşom, a sada ponovo juri po titulu u dresu AEK-a. Po titulu u prvoj premierligaškoj sezoni juri i Joško Gvardiol, sada već nezaobilazan igrač u planovima Pepa Guardiole, koji bi na Euru mogao kandidirati za barem dvije pozicije u momčadi. Ne pronađe li Dalić stoperski tandem u ponudi između Šutala, Vide, Martina Erlića i Marina Pongračića, lako je moguće da Gvardiola s lijevog boka premjesti u srce obrane.

image
KLODIAN LATO/EUROKINISSI/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Klodian Lato/eurokinissi/imago Sportfotodienst/profimedia

Pjaca može odlučiti

Isprobavajući opcije u finalu egipatskog turnira Dalić se odlučio za eksperimentalnu jedanaestoricu: Labrović - Stanišić, Vida, Pongračić, Gvardiol - Vlašić, Modrić, Brozović - Majer, Petković, Pjaca. Ova je momčad pronašla zgodnu zajedničku kemiju odigravši lepršavu utakmicu, ali teško da će još jednom zajedno istrčati od prve minute. Iza Pongračića je dobra sezone u Lecceu, no do daljnjeg će on ostati džoker ili igrač koji na veću minutažu može računati tek ako netko od senatora ispadne iz podjele. Pjaca je povratnik među "vatrene" i igrač koji potezom može usmjeriti utakmicu, ali na ljestvici napadača ipak je iza Andreja Kramarića, Ivana Perišića, Brune Petkovića i Ante Budimira. Na terenu se od početka našao i Nikola Vlašić, dobru utakmicu začinio je pogotkom, ali prema posljednjim informacijama on će zbog ozljede vjerojatno preskočiti Euro.

Negdje na Majerovu tragu sezonu je odradio i njegov nekadašnji klupski suigrač Luka Ivanušec. Ljetos je u Rotterdamu na Final Fouru Lige nacija odradio dobar posao s reprezentacijom i izborio angažman u Feyenoordu, ali sezona nakon toga nije bila bajna i Ivanušec je u 30 nastupa za novu momčad upisao samo tri pogotka. Za golove se Dalić ipak neće morati brinuti jer Ante Budimir je nakon 16 pogodaka za Osasunu nominiran za idealnu momčad La Lige, Andrej Kramarić je zabio 14 u Bundesligi za Hoffenheim, a Petković igra sezonu karijere u Dinamu...

Linker
08. svibanj 2024 16:41