GORAN MEHKEK/CROPIX
TKO ĆE POSTATI PRVAK?

‘Nisam Vidoviti Milan, no ovo je ključ u borbi za naslov! To je Hajduk kakav bi trebao biti..‘

Darko Jozinović s Hajdukom je iz bodovnog minusa došao do titule, mogu li Livaja i društvo to ponoviti?
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. siječanj 2022. 07:41

Darko Jozinović (51) danas je trener Cibalije s kojom odrađuje zimske pripreme. Prije skoro tri desetljeća kao igrač splitskog Hajduka ovo je vrijeme provodio pripremajući se s Bijelima za napad na titulu prvaka Hrvatske. Zna Jozinović kako je to jesen završiti u zaostatku pa onda u proljetnom dijelu prvenstva sve nadoknaditi i prvi proći ciljem. U sezonama 1993./94. i 1994./95., Hajduk je nakon prvog dijela sezone zaostajao za Zagrebom (jedan bod, dva boda za pobjedu) i Croatijom (dva boda, tri boda za pobjedu), ali je na kraju postao prvak Hrvatske. U momčadima koje je do naslova vodio trener Ivan Katalinić, Jozinović je imao ulogu standardnog desnog beka.

- Imali smo kvalitetu, uz iskusne povratnike Tončija Gabrića, Aljošu Asanovića, Igora Štimca... bila je tu skupina nas mlađih igrača. Bili smo jako dobra klapa i to je bio iznimno važan segment našeg uspjeha. Nije to bilo kao danas, kada se u Hajduku apsolutno ističe Marko Livaja, kod nas je kolektiv bio presudan. Imali smo visoku igračku i karakternu kvalitetu, to je na kraju došlo na naplatu - prisjeća se Jozinović i naglašava:

- Nikad nas nije mučio bodovni zaostatak, nismo dok smo igrali razmišljali o ljestvici. Znali smo da smo jaki, dobri, bili smo momčad koja vjeruje u sebe. Imali smo zacrtani cilj, znali smo što želimo i to smo i ostvarili.

U sezoni 1997./98. priča se promijenila. Jesenski prvak bio je Jozinovićev Hajduk, ali titula je otišla u Maksimir.

- To je u nogometu normalno, te promjene, malo si gore, malo si dolje...

Možda je nekad bilo normalno, ali danas je činjenica da Dinamova dominacija traje, traje...

- Istina, Dinamo je danas daleko iznad svih po rezultatima u posljednjem razdoblju. No u ovom prvenstvu stvari su se malo promijenile, nekad bi već na polusezoni prvak bio znan. Nikad nije bila zanimljivija utrka za titulu, sva četiri kluba u vrhu igraju dobro i mogu se nadati naslovu. Dinamo je iznad svih zbog iskustva u tim osvajanjima titula, no daleko je ta priča od zaključenja.

I Hajduk ima šanse, bez obzira na jesenskih minus 5?

- Apsolutno. Ove godine Hajduk se dostojno prezentira, to je Hajduk kakav treba biti. Dinamo je u prednosti, ali Splićani su se približili. Ne kao proteklih godina kad bi išla nerealna priča o borbi za naslov. Ne, sada je Hajduk stvarno u igri. Pet bodova nije ogroman zaostatak, no nije sada ni presudno je li minus 1 ili minus 10. Bitna je Hajdukova uzlazna putanja i ako i ne dođe do naslova ove godine, imat će odlične temelje za sljedeću sezonu.

Nisam Vidoviti Milan

Dakle, stanje na kraju jeseni nije toliko važno?

- Prvenstvo nije utrka na 100 metara, nego maraton. Tek smo na pola puta. Jesenski dio je tek početno mjerilo, da znaš jesi li na pravom putu i u čemu se moraš popraviti. Došla je pauza, nove pripreme, promjene u igračkom kadru i kreće nova priča. Na kraju se ispostavlja račun. Naravno, najlakše je igrati kad imaš deset bodova prednosti na vrhu i potpuno si rasterećen. No, igrač se treba zna nositi s lošijom situacijom. Sve se još može stići i, jasno, sve se može izgubiti.

Što će na proljeće biti presudno?

- Nisam Vidoviti Milan i ne znam što će se zbivati, ali ključ je u manjim utakmicama. U derbijima će svatko svakome uzimati bodove, tako da je presudno dobivati te druge dvoboje. Tko će u njima manje kiksati, na kraju će biti prvak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 01:10