Kristian Fućak i Marin Leovac

 VLADO KOS Cropix
KRISTIAN FUĆAK ZA SN

Novi ciljevi u karijeri povratnika u momčad Bijelo-plavih: ‘Dolazak u Osijek promijenio mi je život‘

Visoki napadač vratio se u Grad na Dravi nakon odlične polusezone na posudbi u Gorici
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 09. srpanj 2023. 14:31

U momčadi Osijeka on je zadužen za dobru atmosferu, a u sezoni koja je pred vratima trebao bi biti i za golove.
Nakon polusezone provedene na posudbi u Gorici, koju je svojim golovima zadržao u prvoligaškom društvu, Kristian Fućak vratio se među Bijelo-plave motiviran da nastavi gdje je proljetos stao.

- Iskreno, prvi dan kada sam došao kao da nikada nisam ni otišao. Nedostaju neki dečki koji su u međuvremenu otišli i zbog toga mi je žao, ali ekipa je i dalje odlična - kaže nam povratnik u redove Osječana.

Čudesan doživljaj

Prvog dana priprema, kada se momčad prvi puta okupila na Opus areni, Fućak je odmah zakoračio na travnjak kako bi iz najbolje perspektive doživio tribine pred koje će istrčati.

- Čudo! Bilo je kao da sam došao u neki drugi klub.

image

Jozo Šimunović i Kristian Fućak

MARKO TODOROV Cropix

Tih nekoliko mjeseci koje je proveo na posudbi u Gorici, priznaje, donijelo mu je puno toga dobroga. Pomoglo je i njemu da probije barijeru prelaska iz Druge u Prvu HNL, dokaže i sebi i drugima kako mu je kvalitetom mjesto u elitnom rangu hrvatskog nogometa, a na koncu i klubu čiji je dres privremeno nosio, a kojeg je golovima povukao prema opstanku.

- Kada dođeš iz druge lige u klub kakav je Osijek, to je veliki pritisak. Pogotovo je bilo teško za mene kao mladog igrača nositi se s tim pritiskom borbe za prvo mjesto, za neke ciljeve i mislim kako mi je taj jedan međukorak dobro došao. Možda je međukorak malo pregrub izraz, ali u Gorici sam se ipak osjećao kao bitna karika, a to za samopouzdanje jako puno znači. Na kraju mogu biti jako zadovoljan i reći kako je odlazak na posudbu bio pravi potez - veli Fućak.

U Osijek je stigao u siječnju 2022. iz Orijenta kao dominantan napadač u tadašnjoj Drugoj HNL. Međutim, prilagodba na novu sredinu i viši rang natjecanja nije išla onako kako se nadao.

Pao teret s leđa

Odigrao je ukupno 18 utakmica u godinu dana, niti jednu od početka do kraja, u prvom dijelu prošle sezone bio je u toj mjeri zanemaren da u posljednjih 11 utakmica jeseni nije dobio niti minute na terenu. Odlazak na posudbu bio je jedini izbor.

image

Kristian Fućak

VLADO KOS Cropix

A pokazalo se kako je Fućku nedostajao samo jedan gol da se sve promijeni. Nakon što je zabio protiv Lokomotive, a bio mu je to prvi gol u Prvoj HNL, otpustio je sve kočnice.

- Iskreno, skinuo sam veliki teret s leđa nakon tog prvog gola. To mi je baš trebalo. Nakon što sam zabio Lokomotivi, izgledalo mi je kao da sam s leđa skinuo 20 kilograma. Dobio sam osjećaj da mogu i da napokon zaslužujem biti u društvu najboljih, u Prvoj HNL. Dosta mi je taj pogodak promijenio sliku u glavi. Sada sam gladan igre, gladan sam golova... - priča nam.

Od 23 pogotka Gorice u drugom dijelu sezone Fućak je supotpisao njih gotovo trećinu. Naime, sudjelovao je kod njih sedam - pet je zabio i za još dva asistirao. Njegovi golovi izravno su pritom presudili u tri utakmice (dva puta je zabio za 1:0 pobjedu, a Osijeku je presudio s dva pogotka u 2:0 trijumfu), odnosno, drugim riječima, donio je Gorici velikih devet bodova. Bez tih bodova Turopoljci sezonu ne bi završili ispred Šibenika.

image

Mislav Matić i Kristian Fućak

NIKSA STIPANICEV Cropix

- Moram se zahvaliti treneru Sopiću. Evo samo jedan primjer... Ozlijedio sam se na utakmici protiv Dinama, tjedan dana nisam trenirao, ali on je odlučio riskirati i stavio me protiv Osijeka, a ja sam zabio dva gola. To je jedan banalan primjer koliko je vjerovao u mene i moju kvalitetu. Sigurno mi je puno pomogao u traženju samoga sebe, na kraju me stavio u špicu, gdje sam pokazao da mogu igrati - kaže Fućak.

Velika konkurencija

U prvih godinu dana boravka u Osijeku ostao je bez golgeterskog učinka, dijelom i zbog toga što je uglavnom igrao kao lijevo krilo.

- Došao sam iz Orijenta kao napadač. Trener Bjelica je vidio kako sam probojan i kako bih mogao igrati i na krilu, a u to vrijeme konkurencija u napadu Osijeka bila je velika. Trener Sopić primijetio je kako sam opasniji kada sam bliže golu i ispostavilo se dobro.

A kako to obično i biva, presudio je svojima. Gorici su trebali bodovi za opstanak, Bijelo-plavima za europske pozicije, koje su u tom trenutku bile opasno ugrožene, a Fućak je s dva gola bio prvo ime utakmice.

- Koliko god sam bio sretan, toliko mi je bilo i čudno jer prema Osijeku imam jako veliku zahvalu. Dolazak u Osijek mi je realno promijenio život. Nedavno su me pitali kako sam lobovao Malenicu na toj utakmici, a ne znaju da sam pogodio Žapera u leđa i da je lopta potom promijenila smjer.

image

Kristian Fućak

VLADO KOS Cropix

Zabio je Fućak Osijeku, a idući cilj je zabiti za Osijek. Za vrijeme boravka na pripremama Bijelo-plavi, za razliku od prethodnih godina, nisu imali slobodnog dana.

- Pripreme su bile i kod Bjelice jako teške, i kod Sopića jako teške. Puno je treninga i intenziteta, a meni je puno lakše jer ipak prošao sam dvije-tri ozbiljne pripreme. Drugačije je doći kada imaš kontinuitet pa si spreman, puno radimo i bit ćemo spremni. Pričao sam s trenerom Tomasom, rekao mi je kako vjeruje u mene i da se dokažem kroz treninge, a ja dajem svoj maksimum - kaže Fućak.

I Hiroš je na posudbi zabio Bijelo-plavima

Fućak je jedan od četvorice nogometaša Osijeka koji su prošle sezonu barem dijelom proveli na posudbi u drugim HNL klubovima, ali ne i jedini koji je zatresao mrežu Bijelo-plavih. Učinio je to i Amer Hiroš na Šubićevcu, međutim, njegov pogodak iz kaznenog udarca nije koštao Osijek pobjede, nego je samo ublažio teško rezultatsko stradavanje Šibenika (1:4).

Nagradni natječaj osječkog prvoligaša Osvoji dres

Navijači Osijeka dobili su priliku odjenuti novi dres za iduću sezonu i prije nego što se oni nađu u prodaji. Klub je, naime, organizirao nagradni natječaj Osvoji dres. Za sudjelovanje u natječaju potrebno je na kreativan i originalan način u komentaru Instagram objave Opus Arene i NK Osijek napisati što za tebe znači novi stadion. Stručni žiri, sastavljen od igrača NK Osijek, među prijavljenima će odabrati i nagraditi najbolje s dresom za sezonu 2023./24. Nagradni natječaj traje do 13. srpnja 2023. u 23:59 sati.

KLUBOVI U KARIJERI

Grobničan

Orijent

Varaždin

Osijek

Gorica

ZA GORICU

17 utakmica 5 golova 2 asista

ZA OSIJEK

18 utakmica 0 golova 1 asist

100

tisuća eura prema TM-u Osijek je dao Orijentu za Fućaka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 11:21