Igrači Rijeke

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
OKRUGLI STOL SN

Tri HNL ikone se slažu: Rijeka je glavni kandidat za treće mjesto! Evo tko će još u Europu, a tko ispada

Nazire li se rasplet događanja u neizvjesnom domaćem prvenstvu? Evo što kažu stručnjaci
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 14. ožujak 2023. 06:45

Zaoštrila se bitka za plasman u Europu, u ovom su trenutku samo Dinamo i Hajduk osigurali mjesta koja donose vizu za europska klupska natjecanja. Iako je Osijek donedavno također figurirao kao siguran putnik, u nastavku prvenstva kompromitirao je svoj položaj, a s druge je strane Rijeka pozitivnim nizom istaknula kandidaturu čak i za to treće mjesto, koje još uvijek drže Osječani.

Zanimljiva završnica

Čak šest klubova koji kandidiraju za osvajanje treće i četvrte pozicije smjestilo se unutar samo pet bodova - Osijek ima 36, Rijeka 34, Varaždin i Slaven Belupo po 33, te Lokomotiva i Istra po 31 bod, uz napomenu da Puljani imaju utakmicu manje, u srijedu su domaćini Dinamu...

- Bit će to vrlo zanimljiva završnica natjecanja. Osijek je u problemima, Rijeka je u usponu, a preostala četiri kluba također iskazuju ambiciju za mjestom koje vodi u Europu, iako igraju po načelu toplo-hladno. Svašta bi se tu još moglo dogoditi, a motiv bi mogao biti presudan čimbenik u utrci tih izjednačenih klubova - kaže iskusni trener Ivan Katalinić (71).

image

Ivan Katalinić

CROPIX

Dodaje sljedeće...

- Kako sad stvari stoje, Rijeka bi na kraju mogla preskočiti Osječane i zasjesti na tu treću poziciju. Istra je, nadalje, u dvobojima s Rijekom i Goricom propustila veliku priliku, s tih bi šest bodova Puljani već sad bili treći! Uglavnom, za visoki plasman neće biti dostatni samo domaći bodovi, nego će do mjesta koje vodi u Europu doći klubovi koji će više bodova osvajati na gostovanjima.

Nije gotovo

A tko će napustiti prvoligaško društvo? Šibenik ima sedam bodova više od Gorice...

- U Velikoj Gorici sigurno su strahovito razočarani nakon Dinamova poraza u Šibeniku. Iščupala je, naime, Gorica bodove protiv Istre i nadala se da će Dinamo neokrznut proći Šibenik. No, dogodilo se veliko iznenađenje i Šibenčani su zadržali tu prednost od sedam bodova, tako da je Gorica i dalje najveći kandidat za selidbu u niži rang. Nije to još gotovo, ali sedam bodova je velika prednost Šibenika - smatra Katalinić.

Još jedan iskusni strateg, Milivoj Bračun (64), vjeruje da će plasman u Europu izboriti Osijek i Rijeka...

- Rijeka se podigla u nastavku prvenstva i nastavi li ovako igrati, ugrozit će Osječane, u prilici je da ih i preskoči na ljestvici. Ovi dobri rezultati Rijeke za mene nisu iznenađenje, znam načela rada Sergeja Jakirovića, dobio je slobodne ruke i to je bilo najvažnije. Rijeka je prije njegova dolaska dodirnula dno i u toj je situaciji mogla ići samo prema gore, stoga sam bio uvjeren da će Jakirović napraviti na Rujevici dobar posao. S druge, pak, strane, Osijek ne izgleda dobro, ali još je dosta utakmica do kraja i vjerujem da će se vratiti na pozitivni kolosijek.

image

Milivoj Bračun

HANZA MEDIA

A šanse Varaždina, Slavena Belupa, Lokomotive i Istre za plasman u Europu?

- Nisu baš velike, teško je vjerovati da bi mogli ugroziti Osijek i Rijeku. Istina je, bodovni razmak nije velik, svi su “tu negdje”, ali ipak dajem prednost Osijeku i Rijeci. A od ova četiri kluba, ako bi netko mogao napraviti veliki korak prema Europi, onda je to samo Lokomotiva, samo bi momčad s Kajzerice, nastavi li ovako igrati, mogla do kraja pratiti Osječane i Riječane. Te tri momčadi svakako su igrački kvalitetnije od Varaždina, Slavena Belupa i Istre.

Bračun također vjeruje da je Gorica najveći kandidat za ispadanje...

- Iako imaju dobru momčad i dobro igraju, Velikogoričani zaostaju velikih sedam bodova za Šibenikom i bit će to teško nadoknaditi. Šibenčani su osvojili bodove tamo gdje to nisu očekivali, u okršaju s Dinamom, pa sad kudikamo mirnije ulaze u završnicu prvenstva - smatra Bračun.

Blizu selidbe

Bivši nogometaš Rijeke i Dinama, Daniel Šarić (51), donedavno je bio pomoćnik Alenu Horvatu u Al-Batinu, klubu iz Saudijske Arabije. Vratio se Šarić u Hrvatsku, a i tijekom boravka na Bliskom istoku pomno je pratio zbivanja u HNL-u...

- Iako se uoči nastavka prvenstvene utrke činilo da je Osijek siguran putnik u Europu, Rijeka je napravila sjajan posao u ovih osam kola. Jakirovićeva momčad pobjeđuje, ima pozitivnu energiju i osjetno je poskočila na ljestvici, čini mi se da su Riječani u ovom trenutku najveći kandidati za tu treću poziciju. Osijek bi, po kvaliteti momčadi, trebao zauzeti četvrto mjesto, ali ne treba otpisati ni preostala četiri kluba. Posebno se Lokomotiva ne smije prekrižiti, ima mladu momčad, igra lijep i dobar nogomet, ne bi za mene bilo iznenađenje ukoliko se Lokosi ubace na jedno od tih mjesta koja vode u Europu.

image

Daniel Šarić

RONALD GORSIC Cropix

A borba za ostanak?

- Šibenik ima veliku bodovnu prednost i bit će teško Gorici igrati pod stalnim pritiskom. Velikogoričani, naime, moraju stalno pobjeđivati i istodobno se nadati posrtaju Šibenčana. Eto, svoje su napravili protiv Istre u onoj urnebesnoj utakmici, vjerovali su da će Šibenik ostati praznih ruku protiv Dinama, ali dogodilo se iznenađenje pod Šubićevcem i bodovni je razmak ostao isti kao i prije ovoga kola. Gorica je ipak najbliža selidbi - Šarićevo je mišljenje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 20:28