Jan Mlakar

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
MOMCI S KLUPE

U prvi plan stižu dva jaka Hajdukova aduta: Jedan je specijalac za gostovanja, drugi najveći dragulj i nada!

Nema Livaje, nema Kalinića, prilika je to za igrače koji su dobivali priliku iz drugog plana
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. travanj 2022. 13:33

Jan Mlakar odigrao je protiv Dinama svih 90 minuta. Kompletnu utakmicu proveo je na travnjaku. Možda zbog toga nije pravi primjer za priču s naslovom “dva igrača s klupe”, ali Mlakar je od dolaska Nikole Kalinića sedam puta zaredom počinjao u pričuvi. Ozljedom Kalinića dobio je prigodu protiv Gorice, a potom je ulogu prvotimca zadržao za derbi. Danas se Mlakaru smiješi treća utakmica zaredom u početnom sastavu. Kod Dambrauskasa je imao čak i veći niz, četiri u seriji je dobio na kraju jeseni i početku proljeća. Ali, od klupskog rođendana je preselio na klupu. Ili preciznije rečeno, od premijere Kalinića. Međutim, danas nema ni Kalinića ni Livaje, pa je Mlakar najvažniji napadač. Najjači adut Bijelih u ofenzivnoj liniji.

image

Stipe Biuk

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Argumenti za takav status potpuno su jasni, sa sedam pogodaka u HNL-u 23-godišnji Slovenac drugi je strijelac Hajduka. Iza Livaje, naravno. Pritom treba dodati još jednu bitnu činjenicu, svih sedam pogodaka postigao je u gostima. Specijalist za hrvatske travnjake osim Poljuda. Zabijao je u Kranjčevićevoj, na Rujevici i Gorici, ali još nije poentirao u Koprivnici. Ali, imat će priliku, jer izbivanjem Livaje i Kalinića nema Hajduk jačeg od Mlakara u špicu. Iako je znao igrati na krilu, pogotovo na terenu s Kalinićem, povremeni slovenski reprezentativac ipak je klasična devetka.

- Ako me pitate za mjesto u momčadi, uloga centarfora najviše mi odgovara - nekoliko je puta ponovio Mlakar u razjašnjavanju teme.

Način na koji je postizao zgoditke potvrđuje njegove riječi. Suparničke mreže tresao je najčešće na povratne lopte, na ubačaje s krilnih pozicija. Poentirao je uglavnom iz peterca iskazavši golgeterski instinkt postavljanja. U pravo vrijeme na pravom mjestu. To su odlike centarfora koji gura loptu s nekoliko metara u nezaštićenu mrežu. Sve pritom izgleda jednostavno i lagano, ali treba biti u poziciji iz koje se pogodak tako postiže. Mlakar je zadnji put zabio Gorici početkom veljače. Prošla su dva i pol mjeseca od njegovog posljednjeg pogotka, a novo gostovanje nudi i novu prigodu da nam Mlakar potvrdi kako je Nikoličius s pravom prošlog ljeta “tipovao” na igrača od kojeg je nekoć puno očekivao i premierligaš iz Brightona. Odbio je Hajduk ove zime milijune talijanske Pise za slovenskog centarfora, ima argumenata za priču o perspektivi Mlakara.

U Koprivnici je ponovno na potezu, Jan izvolite, “žoga” je vaša!

Hajdukovi ligaški strijelci ove sezone

22 - Livaja

7 - Mlakar

5 - Sahiti

4 - Krovinović

3 - N. Kalinić

2 - Elez, Ljubičić

1 - Ferro, Biuk, Eduok, Fossati, Grgić, Melnjak, Simić, Vuković



Stipe Biuk, ofenzivac koji je prošle sezone bio učinkovitiji nego ove

Bit će u ponedjeljak točno godinu dana kako je Stipe Biuk prvi put bljesnuo na velikoj sceni. U Maksimiru je tog 25. travnja Hajduk izgubio derbi s Dinamom, trener Tramezzani je uzeo Kastratijev dres, a navijači Bijelih su u kolopletu tužnih detalja ipak mogli zamijetiti tračak nade i vedrine. Ukazao se Stipe Biuk, sjajni dribler na lijevom krilu. Igrač od 18 godina i četiri mjeseca, sjajni junior koji dolazi.

Biuk je počeo na Maksimiru i do kraja sezone, u nepunih mjesec dana poletio u visine. Zabio je tri pogotka u devet nastupa prošle sezone. Puno je obećavao, velika se medijska prašina podigla oko igrača koji je brzinom svjetlosti došao i do reprezentacije U-21. Ali, promijenile su se brojke. Prošle sezone tri pogotka u devet nastupa, ove tek jedan zgoditak u 24 nastupa. Dobra je vijest pred današnje gostovanje da je taj jedini zgoditak Biuk potpisao u Koprivnici. Utjeha? Nećemo tako titulirati jedini zgoditak, jer nije sporno da se od Biuka više očekivalo nakon prošlosezonskog bljeska na startu prvoligaške karijere.

Ali, kako je Mlakar u dva posljednja ogleda imao puno povjerenje Dambrauskasa dobivši ulogu prvotimca, tako je Biuk oglede s Goricom i Dinamom u cijelosti odgledao s klupe. Hajduk je oba dvoboja dobio i logično je pitanje je li realno očekivati da će Biuk u Koprivnici startati od prve minute. Ali, u kojem god smjeru razmišljali, tražili primarno rezultat kao pokretač današnjeg Hajduka ili gledali prema balansu iskustva i mladosti u sastavu Bijelih, razvidno je da igrač perspektive poput Biuka treba imati minutažu. Od sjedenja na klupi nitko nije postao igrač, a utakmica s Belupom, ma koliko bila važna, s druge strane je i sjajna prigoda da se mladi potencijal pokaže što zna i može.

Od prošlomjesečnog derbija s Dinamom, u zadnjih pet utakmica, jednom je krenuo od početka (Šibenik), jednom ušao s klupe (Osijek), a triput je bio puki promatrač. Za Koprivnicu je realno kazati “Biuk će igrati”, a Dambrauskas zna koliko.



Izlasci iz igre ove sezone u HNL-u

23 - Ibrahim Aliyu (Lokomotiva)

21 - Marko Dabro (Lokomotiva), Emir Sahiti (Hajduk)

18 - Stipe Biuk (Hajduk)

17 - Ramon Mierez (Osijek)

16 - Josip Pivarić (Lokomotiva), Haris Vučkić (Rijeka)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:39