CROPIX
SAMO ŠEST POBJEDA

RIJEKA IMA SVOJU 'MUNJU' ZA MAKSIMIR, NJEGOVA BRZINA JE ČUDESNA Novi trener Simon Rožman pronašao formu za gostovanja

Marijan Brnčić je bio igrač Rijeke i Dinama, s kojim je osvojio Kup velesajamskih gradova (1967.), kao trener Rijeke uspio je ukrotiti lavove svoga kuma Miroslava Blaževića (2:1), 1981. godine
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 17. prosinac 2019. 17:18

Prije 72 godine nogometaši Rijeke (tada Kvarner), gostovali su u Maksimiru. U sedam desetljeća Riječani su upisali samo sedam pobjeda. U prvenstvenim susretima. Kup je druga priča... Može li u srijedu Simon Rožman, novi trener Rijeke, podvaliti trojanskog konja, uzeti bodove, napraviti ono što je uspjelo samo šestorici do sada. Stojan Osojnak, Marijan Brnčić, Ivan Katalinić, Nenad Gračan (dvaput), Dragan Skočić i Matjaž Kek uspjeli su srušiti maksimirsku utvrdu.

Marijan Brnčić je bio igrač Rijeke i Dinama, s kojim je osvojio Kup velesajamskih gradova (1967.), kao trener Rijeke uspio je ukrotiti lavove svoga kuma Miroslava Blaževića (2:1), 1981. godine.

Gospodin u kopačkama, danas sedamdesetogodišnjak, elegantan kao i za igračkih dana, stručnjak koji je teoriju imao u malom prstu. Marijan Brnčić je ispisao povijest Dinama. Kao što je to učinio i jedan drugi Riječanin, Stojan Osojnak, zabivši gol Crvenoj zvezdi u posljednjoj minuti za šampionski naslov 1954. godine. Za bivše države Osojnak i Brnčić su jedini koji su kao treneri Rijeke uspjeli dobiti utakmicu u Maksimiru. Tamo gdje i Zlatko Dalić dobio šest komada prije deset godina.

- Noć uoči utakmicu večerao sam s Ćirom, drugi dan sam mu pokvario ručak... Genijalni Desnica i Radović zabili su golove. Mlinarić za Dinamo. Pamtim tu utakmicu. U Maksimiru se ne može pobijediti slučajno... Rijeka je imala odličnu momčad. U ono doba razlika u kvaliteti bila je ogromna. Postojala je velika četvorka i - ostali. U Maksimiru se pola sata nije moglo izići iz svog kaznenog prostora... - govori Marijan Brnčić.

Rijeka je u prvom susretu s Dinamom na Rujevici dobila pet komada. U pola sata je bilo sve gotovo... Naučila je lekciju. Jednom je Matjaž Kek u Maksimiru, u posljednjem kolu šampionske godine, dobio pet komada, a nakon četiri dana svladao Zagrepčane u finalu Hrvatskog kupa u Varaždinu.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Simon Rozman, trener Rijeke i Nenad Bjelica, trener.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

- Utakmica na Rujevici nije mjerilo vrijednosti. Dogodi se. Rijeka je odigrala naivno, rekao bih neodgovorno u fazi obrane, previše je bilo grešaka... Dinamo je bio lavina.

Riječani idu u Maksimiru na zaostali susret s prvakom nakon što su upisali četiri pobjede zaredom. U Splitu su Hajduku napunili mrežu do vrha...

- Novi trener Rožman pronašao je formu za gostovanja. Užitak je bilo gledati kako je pripremio, igrači sproveli u djelo, utakmicu s Hajdukom. Napasti u Maksimiru bilo bi samoubojstvo, ali niti bi valjalo “parkirati autobus”, na šesnaest metara. Rijeka se zna braniti, trener će odrediti način, ali nakon osvojene lopte treba sa dosta igrača krenuti prema naprijed. Rijeka igra puno bolje, akcije su tečne, ima dosta ofenzivnih rješenja. Uvjeren sam da će biti dobra utakmica.

Rijeka je u Maksimiru pobijedila u travnju 2018. godine kada je Acosty pogodio rašlje. Grozno izgleda statistika utakmica (41) u HNL-u Dinama i Rijeke u Maksimiru, samo pet pobjeda Rijeke i isto toliko remija.

- Rijeka mora igrati pametno i disciplinirao. Nikako napasti visoko... Otvorit će se prostor. Gledao sam utakmicu Hajduk - Istra 1961. Puljani su me ugodno iznenadili. Prava su ekipa. Napali su Hajduk visoko, ali Rijeka to ne može napraviti u Maksimiru. Blok na četrdesetak metara i čekanje - kontranapada. Acosty je u odličnoj formi, njegova brzina je bogatstvo ove momčadi Rijeke. Pravi igrač. Mogao bi biti kost u grlu modrih lavova...

Marijan Brnčić je osvojio Kup velesajamskih gradova, Dinamo je ove sezone igrao zapaženu ulogu u Europi.

- Tko bi nas zapamtio da nismo osvojili možda drugorazredni trofej, ali je trofej, Dinamo je odigrao dobro, ali - ostao je mrtvom kolosijeku. Bilo su prave prezentacije, ali pokazana je i nezrelost protiv Šahtara... Nedostaje Dinamu još nešto da bude prava europska ekipa - zaključio je razgovor legendarni Marijan Brnčić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 06:26