Nenad Gračan kao izbornik mlade Hrvatske
 NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
VELIKI INTERVJU ZA SN

‘Rijeka je broj 2, ispred Osijeka i Hajduka! Hrvatska? Pa meni je sam Šuker rušio šanse za uspjeh‘

Nenad Gračan jedan od rijetkih stručnjaka koji je vodio 4 najveća hrvatska kluba i mlade Vatrene
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. listopad 2021. 06:54

Nenad Gračan je u rujnu 2019. godine podnio ostavku na mjesto izbornika mlade reprezentacije nakon što je mjesecima bio izložen golemim pritiscima. Od tada ga baš i nema po medijima… Tko je prema njemu bio korektan, a tko nekorektan, pitali smo ga.
- Nemam se volje vraćati na te teme. U tri moja izbornička ciklusa, u šest godina, reprezentaciju smo iz treće kategorije doveli u prvu, s 27. mjesta UEFA-ine rang-liste došli smo na deveto. To je bilo vrlo bitno, a značajnije od svega jest što je velik broj igrača promoviran za A vrstu. Nakon skoro 20 godina otišli smo na Europsko prvenstvo - kazao nam je Gračan.


Naslijedio ga je Igor Bišćan, koji je uz dosta muke izborio Euro. Vjeruje li da bi se i on plasirao?
- Teško je o tome govoriti. U ekipi je ostalo puno dobrih igrača, njih 7-8 su igrali već u prijašnjem ciklusu, u međuvremenu su postali standardni u klubovima, što je bilo vrlo bitno.

Pozitivno o Bišćanu

Kako ocjenjujete Bišćana?
- Pozitivno. On je trener koji je radio u klubovima, ima viziju, bio je reprezentativac i veliki igrač. Najvažnije da se stvaraju igrači za A reprezentaciju, da se širi baza, uz rezultat koji možda i nije najbitniji, iako se podignula letvica i po tom pitanju.

image
ANDREAS SOLARO Afp


Niz igrača iz te momčadi postali su A reprezentativci, neki s vrlo zapaženim ulogama kao Nikola Vlašić, Josip Brekalo, Duje Ćaleta-Car, koji je otkazao nastup na tom Euru, sada sve više i Luka Ivanušec, Borna Sosa…
- Priča s Ćaleta-Carom se nepotrebno provlačila kroz novine. Žao mi je bilo što nam se nije priključio, ali to je bila njegova odluka. S njom nisam bio zadovoljan. Dogodilo nam se na Euru da se ozlijedio Benković, ranije je otpao Pongračić, stvarali smo stoperski tandem preko noći. Duje je iznio taj ciklus i bez njega je bilo puno teže. Nije mi iznenađenje što navedeni igrači pokazuju kvalitetu. Nije se lutalo, niti griješilo u odabiru reprezentativaca.


Jesu li Brekalo i Vlašić postigli dosad koliko su mogli?
- Napravili su puno. Brekalo je standardan u Torinu, sjajno igra, za Vlašića jednako vrijedi… Imaju kontinuitet, a s utakmicama će biti još bolji. Siguran sam da će oni, ali i Sosa i Ćaleta-Car biti nositelji reprezentacije. Imaju dovoljno iskustva, još uvijek su mladi.


U međuvremenu su se nametnuli Ivanušec, Majer… Do A vrste došli su Moro, Uremović, Bašić, Bradarić, Grbić… samo sudionici tog Eura.
- Nikakvih iznenađenja nije bilo. Neću se hvaliti jer to ne želim, no ja sam ih zvao iako neki nisu bili standardni u klubu. Odlučio sam, u dogovoru s ljudima iz Saveza, da dobiju šansu jer imali su perspektivu da dođu da A reprezentacije. Bez obzira što su bili mlađi. Neki su i dosta igrali kod mene. Zaslužili su svu pažnju.


Što dalje? Imate li trenerske planove?
- Kod nas trenera su planovi kao i kod umjetnika. Preko noći se nešto dogodi… Imam želju i dalje raditi. Koliko sam trpio pritisaka kroz više od dvadeset godina, u jednom sam se trenutku htio odmoriti. Sad sam se odmorio, pa ćemo vidjeti što će biti...

Ne volim se seliti

Gledati li prema van ili vam je prelijepo u Lovranu da biste išli negdje drugdje?
- Dosta mi je ugodno. Nisam čovjek koji se voli seliti. Da bih se preselio, zbilja bih trebao znati zašto idem. Da budem iskren, nisam baš od prevelike želje da odem u inozemstvo samo radi posla ako ne vidim nešto pozitivnije u svemu tome.


Trenirali ste sva četiri najveća hrvatska kluba. Prvenstvo se tek zahuktava, zasad su svi u igri za vrh tablice.
- Ne trebaš biti previše pametan da kažeš kako je Dinamo favorit za naslov prvaka. Imao je neke lošije igre u prvenstvu, ali stvari kod Modrih dolaze na svoje. Rijeka, Osijek i Hajduk su dobri. Pogotovo Rijeka, koja ima kvalitetan roster. Kad se stabilizira obrana, mislim da je Rijeka broj 2. Ispred Osijeka i Hajduka. Zanimljivost ligi daje što i ostali klubovi mogu iznenaditi, to su već pokazali, nijedna utakmica neće biti jednostavna i lagana. Jako će bitni biti derbiji, oni će umnogome odlučivati o poretku na vrhu.


Dinamo je u Genku dobio 3:0 i najavio da i ove godine ima što reći u Europi.
- Dinamo je nesigurno krenuo u sezonu, međutim, dizao se. Pokazali su kvalitetu i širinu koju imaju. Treba pohvaliti sve igrače, posebno mi je drago zbog Ivanušeca i Petkovića… Dolazi dobro za Dinamo, a ujedno i za reprezentaciju.

Slab na Livaju i Pavičića

Mislite da će proći skupinu?
- Mislim da hoće, da su kvalitetniji od Rapida i Genka. U nogometu su moguća svakakva iznenađenja, ali u konačnici vjerujem da će imati dovoljno bodova.


Tko je najbolji igrač Hrvatske lige?
- Teško je reći jedno ime. Pogotovo ovog časa… Postoje igrače na koje sam slabiji, kao što su Marko Livaja i Domagoj Pavičić. Luka Ivanušec je igrač koji iz utakmice u utakmicu pokazuje vrijednost, a ima još prostora da bude i bolji. Njih sam trenirao, pa ih izdvajam. Od Pavičića sam očekivao da će biti reprezentativac. Nikad nije kasno. Imao je neke ozljede.


Bruno Petković? I komplimenata i kritika ima na njegov račun.
- Pokazao je da ima kvalitetu. On je vrhunski igrač. Demonstrirao je to u nekim utakmicama i reprezentacije i kluba koje je sam pobjeđivao. Nije to nestalo. To još uvijek postoji. Kako će igrati, najviše ovisi o njemu i okolini. Takvih igrača je malo. On je “devetka“, što god o tome tko mislio. Kad je igrač u krizi, više se tijekom igre vraća u međuprostore, tamo mu je sigurnije, međutim, on je dokazao da voli zabijati golove, da može biti prava “devetka“. Bruno je karakter i igrač, sve će doći na svoje.


Hajduku treba velika pobjeda da pokaže kako može dobivati i najbolje.
- Moji prijatelji iz Dalmacije u šali govore kako Hajduk od jačih sigurno gubi, a slabije teško dobiva. Mora to popraviti, mora “skinuti“ nekoga al pari sebi radi dodatne stabilnosti i kontinuiteta.


Marko Livaja je fenomen Hrvatske lige. Pojam kakvog dugo nije bilo na Poljudu. Kako nekad Baka Slišković.
- Jako sam sretan zbog njega. On je svojedobno nestao iz rostera mlade reprezentacije, pa smo ga vratili za kvalifikacijsku utakmicu s Englezima. Drago mi je jer dečko je pozitivac. Radi za momčad, drži sve… Ima kvalitete vrhunskog igrača. Statistika također govori koliko je izuzetan i bitan za Hajdukovu igru. Može namjestiti i zabiti.


Nenad Bjelica je lani pokrenuo Osijek, ove sezone ide im teže…
- Nije isto kao prošle godine. Bjelica je tada uletio u momčad koja nije imala rezultate, iskoristili su taj trenutak. Sada su po mnogima drugi favorit iza Dinama te se suparnici drukčije ponašaju protiv Osijeka. Bjelica je pragmatičan trener, osvaja bodove…


Kakva je u Rijeci nogometna atmosfera?
- Pozitivna.


Kažete da su broj 2?
- Malo se još traže, ali osvajaju se bodovi. Kad dobiju stabilnost mogu puno napraviti. Imaju kvalitetu u sredini terena i prema naprijed. Bitno im je riješiti obranu kad su na širokom prostoru. Otkad je Mišković predsjednik, nikad nije bio problem rostera, Rijekina kvaliteta je stabilna.

Šuker mi je rušio šanse za uspjeh

Na vašoj smjeni najviše je inzistirao Davor Šuker, koji je u međuvremenu ostao bez pozicije predsjednika u HNS-u. Što danas mislite o Šukeru?
- Isto što i prije. Prije odlaska na Europsko prvenstvo 2019. godine odugovlačilo se s time da potpišemo novi ugovor, došlo je do nervoze kod igrača, moglo se to napraviti na drukčiji način, više nogometno…


Tada je kružila priča kako je predsjednik HNS-a prije Eura govorio ljudima da ste smijenjeni iako ste se ipak, protivno njegovoj volji, još neko vrijeme održali. S time vam je rušio šanse da napravite uspjeh?
- Sigurno da je. To je puno utjecalo. Nije primjereno predsjedniku Saveza uoči takvog jednog prvenstva, i to prvog za Hrvatsku nakon dva desetljeća, da se takve stvari događaju. Moglo se to na drukčiji način, sportskije riješiti. Sa mnom nikad nitko nije imao problema, pa vjerojatno što se tiče komunikacije niti on. Međutim, o tome se govorilo po kafićima, došlo je do igrača i onda je vrlo teško napraviti rezultat. Iako mogu biti zadovoljan s Eurom, osim prve utakmice s Rumunjskom u kojoj smo malo podbacili. Dogodilo se puno stvari koje nam nisu išle na ruku. S Francuzima i Englezima je bilo zadovoljavajuće s obzirom na to da je igralo puno igrača koji su nastavili u mladoj i u sljedećem ciklusu.

GRAČAN U HNL-u NA KLUPAMA VELIKE ČETVORKE

Kao trener Rijeke...
- 130 utakmica uz ostvareni učinak od 62 pobjede, 27 remija i 41 poraz
Kao trener Hajduka...
- 14 utakmica uz ostvareni učinak od 10 pobjeda, 1 remi i 3 poraza
Kao trener Dinama...
- 10 utakmica uz ostvareni učinak od 5 pobjeda, 2 remija i 3 poraza
Kao trener Osijeka
- 4 utakmice uz ostvareni učinak od 2 pobjede, 1 remija i 1 poraza

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 17:07