Samir Toplak

 
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
NEUNIŠTIVI SAMIR TOPLAK

‘Sad mi recite tko je skup, a tko jeftin trener! Varaždin je imao možda i najjeftinijeg u povijesti...‘

‘Bila bi prava sportska tragedija da je Lokomotiva ispala iz lige, a evo i zašto...‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. svibanj 2021. 09:24

Nogometaši Lokomotive na odmoru su do 14. lipnja. Na Kajzerici će opet biti prometno ovoga ljeta i vidjet ćemo tko će u novoj sezoni odjenuti dres Lokosa. U turbulentnoj je sezoni, u kojoj su promijenjena trojica trenera, jedva sačuvan prvoligaški status i trener Samir Toplak kaže:

- Ponosan sam i beskrajno sretan, unatoč silnim problemima koji su nas stalno pratili, uspjeli smo ostvariti cilj i sve je to velika zadovoljština za klub u cjelini. Da su naši suparnici znali s kakvim smo se sve unutrašnjim problemima borili, mislim tu na ozljede, sad bi se "tukli po glavi"! Nedavno sam vam rekao da je prva momčad Lokomotive prodana, druga je ozlijeđena, a mi se borimo za ostanak s trećom momčadi. I dalje stojim iza toga, nevjerojatno je kakav smo peh imali, a istodobno su Varaždin i Istra bili manje-više kompletni, nisu imali ni približno toliko problema kao mi - kaže Toplak.

U dva mjeseca vodili ste s trenerske klupe 11 utakmica, ostvarili ste tri pobjede, upisali jedan remi i pretrpjeli sedam poraza, svih sedam protiv favorita...

- To je bio ključ našeg ostanka, te pobjede protiv izravnih suparnika, svladali smo Šibenik, Slaven Belupo i Varaždin, a remizirali s Istrom! A naši su suparnici u takvim dvobojima posrtali, pa Varaždin nije na proljeće pobijedio nikoga iz donjeg doma ljestvice i na kraju je ispao iz lige. Znao sam da će odlučivati te međusobne utakmice, u kojima bodovi dvostruko vrijede, imam iskustva u takvim situacijama i pripremali smo se posebno baš za te izravne dvoboje.

Spomenuli ste velike probleme s ozljedama, ali dobra je stvar u svemu što ste se, čak i silom prilika, morali osloniti na mlade igrače, afirmirali ste "klince" Roka Šimića i Lukasa Kačavendu?

- Tu je još i mali Stojković. Prepoznao sam u njima žar, volju i strahovitu želju, stoga vjerujem da bi oni igrali i da nije bilo ozljeda! Šimić i Kačavenda kao tandem u igri djeluju jako, jako dobro, a to je u nogometu iznimno važno, tandemi su najvažniji u momčadskom sportu. Vukli su cijelu momčad svojom golemom energijom, bili su nositelji visokog presinga i sad ću biti do kraja otvoren – s Hadžićem, Chajijom, Marinom i Kallakuom, ne možemo ni protiv koga igrati presing, jer za njih pojam igre u obrani ne postoji! A Šimić i Kačavenda na tom su planu napravili veliki posao, dali su nam nemjerljivu energiju. Možda sam bio hrabar vjerujući u njihovu mladost, ali sigurno nisam bio bedak pa da ne prepoznam ono što imaju.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Kad vam je bilo najteže? Jeste li gdjekad pomislili da sve to nema smisla, da ćete ipak ispasti iz lige...

- Dosta sam puta to pomislio, obično kasno navečer. Ali, ujutro sam se probudio još jači i odlučniji da ipak sve uspješno privedemo kraju. Borac sam, nikad ne odustajem. A najteže mi je bilo nakon četiri uvodna poraza po dolasku na Kajzericu, međutim izgubili smo protiv Osijeka, Hajduka, Dinama i Rijeke, protiv favorita, pa sam brzo došao k sebi i vratio se u borbenu poziciju. Imao sam velikih problema sa standardizacijom sastava, više od 30 igrača ove je sezone odijevalo majicu Lokosa, no u završnici smo ipak pronašli „kostur” momčadi i sedmorica-osmorica igrača iznijeli su najveći teret borbe za ostanak. Znate, bila bi prava sportska tragedija da je Lokomotiva ispala iz lige, jer ima izvrsne uvjete za rad, klub je fantastično posložen i tu nema nikakve improvizacije. Nikad nisam, na žalost, ili na sreću, radio u tako dobro organiziranom klubu, koji ima iznimno kvalitetnu omladinsku školu.

Ostajete li na Kajzerici? Ugovor vam istječe krajem svibnja...

- Vjerujem da postoji obostrana želja za produžetkom suradnje. Kod mene nema nepoznanica, planovi su mi vezani uz Kajzericu i vjerujem da je i klupsko vodstvo zadovoljno mojim radom, te da ćemo u novoj sezoni krenuti u novi projekt, u stvaranje momčadi temeljene na mladim i potentnim igračima, kako bi Lokomotiva opet za sezonu-dvije napravila pravi rezultat. Klub s Kajzerice daje priliku mladim igračima, daje treneru vremena za stvaranje i priželjkujem da dobijem to vrijeme i povjerenje - rekao nam je Toplak i na kraju istaknuo:

- Kad sam došao na Kajzericu, pitali ste me jesam li skup trener. Odgovorio sam vam da je najskuplji trener onaj koji ne ostvari cilj. Ja sam, eto, s Lokosima ostvario cilj. A Varaždin je imao možda i najjeftinijeg trenera u svojoj povijesti, pa je ispao iz lige! E pa sad mi recite tko je skup, a tko je jeftin! Ali, to više nije moj problem, ljudi koji su donosili važne odluke u Varaždinu, nek' sad preuzmu i odgovornost za te odluke...

Poanta je jasna - Toplaka ne smjenjivati!

Toplak je s tri kluba u pet navrata bio u borbi za ostanak, svih je pet puta ostvario cilj i nije gubio prvoligaški status...

- S Interom sam dvaput bio u grčevitoj borbi za očuvanje prvoligaškog statusa i epilog je bio sretan, u oba smo navrata zauzeli osmo mjesto. S Varaždinom sam također dvaput opasno visio, ali također je rasplet bio za nas uspješan. Prvi put u sezoni 2010./11., tada sam bio sportski direktor i došli smo u nezavidnu situaciju deset kola prije kraja. Želio sam za trenera dovesti Iliju Lončarevića, potom i Elvisa Scoriju, ali obojica su me odbili, nije bilo novca u klupskoj blagajni. Sjeo sam na klupu i ostali smo prvoligaši! Prošle sam sezone došao u Varaždin u bezizlaznoj situaciji, ali smo ostali u ligi! Slična je situacija bila i sad s Lokomotivom, otpisali su nas prije dva mjeseca, no na kraju smo uspjeli - kaže Toplak.

Zanimljivo je da je prošle godine Inter smijenio Toplaka i trener je otišao u Varaždin. Inter je ispao iz lige, Varaždin je ostao. U prosincu je, pak, Varaždin smijenio Toplaka, u ožujku je došao na Kajzericu. Rasplet? Varaždin je ispao, a Lokosi su sačuvali prvoligaški status! Poanta je jasna - Toplaka ne smjenjivati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 15:36