ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
GARANCIJA MIRNE SEZONE

Sjajan posao hita HNL-a: Zaradili gotovo 2 milijuna eura, i zajedno s Dinamom podebljali račun Hajduku

Turopoljski prvoligaš je popunio blagajnu i nije prisiljen ispod cijene prodavati prvu zvijezdu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 07. veljača 2021. 15:25

Nakon što je već prvog dana 2021. godine došlo do bombastičnog odlaska iz Gorice sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa (Hajduk) i trenera Valdasa Dambrauskasa (Ludogorec), a Siniša Oreščanin 3. siječnja postavljen za novog stratega trećeplasiranog kluba lige, cijeli siječanj prošao je u tišini, odnosno, nije bilo promjena u igračkom kadru.


Istina, u javnost su se probile informacije o transferima koji se spremaju, ali tek prvog dana veljače dogodio se prvi odlazak iz Gorice. Lijevi bek Marijan Čabraja (23) prodan je u Dinamo, klub iz kojeg je ljeta 2018. i došao u Veliku Goricu, a odšteta je prema neslužbenim informacijama oko 1,6 milijuna eura.

image
Marijan Čabraja
Screenshot: GNK Dinamo


Tri dana kasnije još jedan mladi igrač je zatvorio isti krug, a to je 21-godišnji krilni napadač Dario Špikić koji do ljeta ostaje na posudbi u Gorici.

I on je prošao sve mlađe uzrasne kategorije Dinama, da bi potom završio u Hajduku, a početkom 2020. stigao u Goricu, odnosno u svoj rodni grad. U prošloj sezoni nije bio standardan, imao je i problema s ozljedom, ali je u ovoj igrao odlično i tako sebi izborio transfer u Dinamo. Ono što je dobro za Goricu je dogovor o posudbi do kraja ove sezone, pa Špikić ostaje s dosadašnjim suigračima u borbi za obranu odličnog trećeg mjesta.

image
Dario Špikić
SCREENSHOT: GNK DINAMO Screenshot: Gnk Dinamo


Oko iznosa kojeg je Dinamo platio za Špikića diglo se dosta medijske prašine, koja je povezana s dogovorom Gorice i Hajduka oko podjele iznosa transfera. Kada je igrač dolazio iz splitskog kluba, u Hajduku su se osigurali postotkom odštete od njegovog sljedećeg transfera, a prvotno se govorilo da je omjer 50-50. Ipak, riječ je o nešto povoljnijem odnosu u korist Gorice, pa bi prema zadnjim informacijama od 600.000 eura koliko je Dinamo platio za Špikića, Velikogoričanima trebalo ostati najmanje 350.000 eura, a Hajduku ide oko 25o.000 eura.


U zbroju s iznosom od Čabraje dođe se do skoro dva milijuna eura zarade, što je garancija mirne sezone za velikogorički klub. Još je i predsjednik Nenad Črnko, objavom na svom Facebook profilu, ostavio mogućnost da još nekoga proda do 18. veljače i kraja prijelaznog roka, ali to je ipak samo mogućnost. Dojam je da poslije realiziranih transfera Čabraje i Špikića nema potrebe za novim prodajama u ovom trenutku, naravno, osim ako dođe takozvana ponuda "koja se ne može odbiti".


Kada se spomene takvo nešto, prva asocijacija je naravno Kristijan Lovrić (25). Najbolji strijelac kluba i lige već treću sezonu vuče Velikogoričane svojim izvrsnim učinkom, u Varaždinu je došao do 13. pogotka u ovom prvenstvu, a sigurno da ima interesa za njega izvan hrvatskih granica.


No, kako je već dosta puta napisano, za Goricu je Lovrić prilika za najveću zaradu ikada, te je cijena podignuta na barem četiri milijuna eura. U klubu su spremni čekati takvu ponudu, a na manje, kojih je bilo, dosad nisu pristajali. Neće gotovo sigurno ni ove zime, a tome treba dodati i Lovrićevu obiteljsku situaciju jer sa zaručnicom, poznatom nogometašicom Monikom Conjar, čeka prinovu. Za njega bi seljenje u ovom trenutku bilo prilično komplicirano, pa mu posve odgovara do ljeta ostati u Velikoj Gorici, a golema želja mu je i s klubom izboriti europsko natjecanje, te time okruniti ove tri sjajne godine.


Kada su u pitanju dolasci, opet je Gorica napravila dva obećavajuća posla. Bez plaćanja odštete dovedeni su liberijski napadač Sylvanus Nimely (22) iz druge momčadi moskovskog Spartaka, te Malijac koji ima i francusko državljanstvo Cheick Keita (24), koji igra na poziciji lijevog beka i bit će zamjena za Čabraju. Keita je prošao omladinsku školu Monaca i bio suigrač Kyliana Mbappea, a prije četiri godine engleski Birmingham ga je platio 1,7 milijuna eura. Ipak, u Engleskoj nije ostavio značajniji trag, bio je posuđen Bologni i Eupenu, a posljednjih pola godine nije igrao.


Slična je situacija i s Nimelyjem, pa će trener Oreščanin trebati i vremena da ih uklopi u svoj sustav, ali sigurno da je riječ o vrlo zanimljivim potencijalima. Gorica je i dosad pogodila s mnogim inozemnim akvizicijama, na prodaji Atiemwena, Miye i Ndiayea zaradila preko pet milijuna eura, pa Keita i Nimely kao mladi igrači mogu opet biti od dvostruke koristi. Najprije se afirmirati i pomoći u realizaciji rezultatskih ciljeva, a onda klubu priskrbiti i dobru zaradu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 02:44