VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
‘DEJA VU‘ NA POLJUDU

Evo zašto je Hajdukov kapetan ostao bez minutaže protiv Osijeka. Preskače i Jadranski derbi!?

Prema svemu sudeći Paolo Tramezzani nastavlja lov na bodove bez svog prvog strijelca i igrača
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. veljača 2021. 15:39

Hajdukov kapetan Mijo Caktaš drugu utakmicu zaredom odgledao je s klupe za pričuvne igrače, a po svemu sudeći bitne promjene neće biti ni u srijedu na Rujevici protiv Rijeke.

Hajdukov trener Paolo Tramezzani je u subotu pred utakmicu u Osijeku od samoga igrača dobio informaciju kako ima problema s manjom temperaturom. Bio je Caktaš u planu za ulazak s klupe, ne trenira Tramezzani nikakvu strogoću na svom najboljem strijelcu, ali kako je golgeter prijavio da se ne osjeća najbolje, ostao je na klupi bez minutaže.

Predsjednik čvrst

Hoće li se oporaviti do srijede, pitanje je na koje ćemo dobiti brzi odgovor. Caktaš je jučer trenirao u Viškovu, očito se bolje osjeća, no vidjet ćemo kako će se stvari odvijati do utakmice s Rijekom. U svakom slučaju, Tramezzani se već navikava na život bez Caktaša koji nije produžio ugovor, a 15. veljače je svakim danom sve bliži.

Jakobušić je i dalje čvrst u svojoj odluci da proljeće ne igraju oni koji do kraja prijelaznog roka ne produže ugovor, a ne bude li Caktaš potpuno spreman za srijedu, dodatno će Tramezzaniju olakšati odluku o mogućim promjenama u kadru za Rujevicu. Uostalom, što znači stupa li Jakobušićeva odluka na snagu 10. ili 15. veljače, ako se ugovor nije produžio, a predsjednik drži svoj odlučni stav, onda je jasno kakav će status uskoro kod Tramezzanija imati i Caktaš, i Gyurcso, i Jradi, kojima u lipnju ove godine istječu obveze prema Hajduku.

U Osijeku su zaigrali i Gyurcso i Jradi, ali bez učinka. Već su dulje vrijeme iskusni internacionalci pod povećalom zbog skromnog doprinosa na travnjaku, a među njima je i Jairo, koji se također ne može vratiti u nekadašnju formu. Hajduk je u Gradskom vrtu 50 minuta bio ravnopravan, a onda je jedno neobično dodavanje Nejašmića u probleme stavilo Mujakića, koji je naivnim prekršajem zaradio drugi žuti, odnosno, isključujući crveni karton.

Osječki je dvoboj još jedna utakmica koja ulazi u kategoriju “deja vu”. Već viđeno. Hajduk je i u Maksimiru veći dio susreta djelovao discplinirano i čvrsto, s tom razlikom da je protiv Osijeka bio napadački skromniji. Nije slučajno da su Bijeli zabili samo tri pogotka u pet susreta ovog proljeća, kao što nije slučajno da Osijek nije primio nijedan. Zašto je tome tako uvjerili smo se prošle subote.

Poklon-lopta

Osječani kažnjavaju svaku pogrešku suparnika, a Hajduk uvijek ima pojedinca koji će poklon-loptom darivati protivnika. Pritom se veznjaci silno muče u građenju igre, a Tramezzani forsira srednji red s trojicom korektora gdje evidentno nedostaje igrač koji bi pravom loptom razigrao napadače.

Talijanski strateg koncentirao se na obranu, ali defenzivna disciplina redovito pati od nekog pojedinačnog iskakanja iz sheme. Shodno tome, idejom siromašni Hajduk gubi bodove jer nije sposoban napadačkim učinkom neutralizirati pogreške u defenzivi.

Nakon osječkog poraza, trećeg u pet utakmica na klupi Hajduka, Tramezzani je ustvrdio “samo smo protiv Lokomotive razočarali”. Istina, ali i nakon osječke utakmice ostaje gorak okus. Momčad nije spremna igrati s igračem manje jedno poluvrijeme, kako je poručio Tramezzani, ali nije spremna ni bez brojčanog deficita koncentrirano odigrati s protivnicima iz samog vrha.

Pritom je pitanje” igra li Caktaš ili ne” relativno nebitno, jer ako golgeter zbog neproduljenja ugovora nije igrač na kojeg klub računa u budućnosti, onda je Tramezzanijeva zadaća sasvim razvidna. Nema pritiska, može mirno realizirati klupsku viziju stvaranja momčadi za sljedeću sezonu. Europa je ionako sve više teoretska želja, a sve manje cilj ostvariv u praksi.

Hajduk je u proljeće startao sa željom napada na četvrtu, odnosno, treću poziciju, ali već nakon dva tjedna proljetne polusezone došli su Bijeli u poziciju gdje više ne gledaju prema Gorici i Rijeci, već brane dosadašnje peto mjesto. Takva je sezona, koliko god se to nekome sviđalo ili ne, ali Hrvatski nogometni kup realno ostaje jedini natjecateljski fokus.

Čolina u kadru, Ljubičić i Brnić vratili se u Split

Dva mlada igrača Hajduka, Marin Ljubićić i Ivan Brnić, koji nisu bili u zapisniku susreta s Osijekom, vratili su se u Split. Ljubičić je dobio neugodan udarac u nos na treningu, a Brnić ima želučanih problema i obojica su napustila trening-kamp Bijelih još u Slavoniji. Ostao je Tramezzani tako na 23 igrača koja je poveo na dvostruko gostovanje u Osijeku i Rijeci, s tim da Mujakić ne konkurira za dvoboj na Rujevici radi crvenog kartona, ali u kadar se vraća David Čolina, koji je zbog ozljede mišića zadnje lože propustio osječki susret.

Tri dana treninga Bijelih u Viškovu

Hajdukovci su odmah po završenom susretu u Gradskom vrtu krenuli prema Opatiji, gdje će biti smješteni do utakmice s Rijekom. Trening ipak neće održavati u istom gradu, već su svoju pripremnu bazu pronašli u Viškovu na igralištu Halubjana. Tri dana hajdukovci treniraju u tom mjestu sjeverozapadno od Rijeke, a poslije utakmice u srijedu navečer na Rujevici vraćaju se u Split.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 06:43