Luka Menalo
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
RASPOLOŽENJE JE SJAJNO

‘Slavit ćemo protiv Hajduka, već to vidim! Iako, možda bi bolje bilo da uđemo s 0:2...‘

S jednim će pojačanjem Bijeli jako profitirati, misli tako napadač koji želi novu pobjedu u derbiju.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. veljača 2021. 13:51

Riječani su proslavili infarktnu pobjedu nad Lokomotivom 3:2.

- Jesmo malo, ali u srijedu nam već dolazi Hajduk pa nema vremena za slavlje - kazao nam je Luka Menalo, napadač Bijelih nad kojim je napravljen kazneni udarac za 2:1 i crveni karton što je bio okidač preokreta.

- Već nam se događa četvrtu utakmicu da imamo loš ulazak, primimo dva gola i onda kreće vađenje. Ovaj smo put uspjeli napraviti potpuni obrat. Izborili smo jedan pa drugi jedanaesterac, radili konstantan pritisak. Kad smo zabili prvi gol osjećao sam da možemo dobiti utakmicu, iako moram biti iskren dotad nisam u to vjerovao.

Budući da suparnicima darujete golove ili ih jeftino primate, trebali biste kod suca odmah na startu prijaviti da gubite 2:0, imali biste više vremena, svih 90 minuta za lovljenje zaostatka, da se malo našalimo.

- Tako nekako ispada. Možda je bolje da uđemo odmah u utakmicu sa 0:2 - nasmijao se Menalo dodajući:

- Nadam se da ćemo neke pouke izvući te početi ispravljati pogreške.

Obrana je nastavila s darovima suparniku, a još prije tog dvoboja trener Lokomotive Jerko Leko konstatirao je da je rastresena.

- Imali smo puno šansi koje nismo zabili i onda se protiv Gorice dogodi korner, i iako znamo da imaju opasnog Lovrića s nevjerojatnim udarcem, primimo gol. Što se tiče pogrešaka koje su nam se dogodile u iznošenju lopte, to obično bude jednom u ne znam koliko utakmica, a sad se ponovilo nekoliko puta zaredom. Vjerujem da je to samo plod slučajnosti i individualnih nesigurnosti, da neće dugotrajno utjecati na rezultate. Sviđa mi se generalno kako igramo i treba tim putem nastaviti.

Mislite da ste ispucali te pacerske poteze za duže vrijeme. Da si više nećete sami pucati u koljeno.

- Vjerujem da jesmo, da su lekcije naučene. U nekim situacijama valja prepoznati kad treba iznijeti loptu kroz pas, a kad je nabiti.

Pobjedom protiv Lokomotive popravili ste bodovni učinak, ali više se od vas očekivalo. Izgubili ste od Varaždina i Gorice, a remizirali sa Šibenikom.

- Krenuli smo u nastavak pobjedom nad Dinamom, samopouzdanje je bilo na vrhuncu, milijun je bilo priča, međutim onda smo sve poremetili s tim porazima i remijem. Učinak je čak i OK, ali moje je mišljenje da bi taman bilo kad bismo imali tri boda više. Tada bismo trebali biti zadovoljni. S ovim ne mogu reći da smo zadovoljni, no niti da je nešto što bi nas trebalo brinuti.

Svladavši Dinamo djelovali ste kao momčad koja bi se mogla uključiti u borbu za titulu prvaka. Brzo ste se udaljili.

- U svlačionici i klubu o tome nitko nije ni razgovarao. Idemo iz utakmice u utakmicu pa ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti. Tako je najpravilnije. Na kraju ćemo napraviti analizu.

Koliko ste zadovoljni vlastitom igrom? U Kranjčevićevoj ste izborili taj kazneni udarac i isključenje Cipetića od čega je krenuo obrat.

- Dolazak u Rijeku je za mene i za klub bio pogodak. Bilo je oscilacija, i odličnih igara i manje dobrih, ali kad sve sagledam mogu biti sretan. Naravno da uvijek može bolje, i statistički i na svaki drugi način. Pogotovo sam u zadnje dvije utakmice imao šanse koje sam promašio, a u prvom dijelu sezone sam ih zabijao. Recimo sa Šibenikom sam ušao u jednaku priliku kao s AZ-om. Tada sam pogodio golmanu kroz noge, a sada nisam. Ne treba s tima razbijati glavu nego kroz treninge ispravljati što ne valja i napredovati, pa dokud ide. Najbolje je da bude tik do savršenstva.

Je li Rijeci teže igrati protiv ekipa koje joj prepuste loptu? U Europi niste bili favoriti i držali ste se defenzivnog bloka te brze tranzicije.

- U Hrvatskoj je malo tko od nas očekivao da ćemo išta napraviti u Europskoj ligi. Izvukli smo četiri boda protiv nevjerojatno teških protivnika. S time možemo biti zadovoljni i taj stil nam je odgovarao. Igrali smo kompaktno, organizirano, imali odličan prijelaz iz obrane u napad i bili opasni. U HNL-u je drugačije, kao što smo se mi prilagođavali rivalima u Europi, tako su mnoge ekipe u HNL-u podređene nama. U tome se nismo najbolje snašli, ali mislim da će doći na svoje, da ćemo biti sve uspješniji.

Možda vas karta krene nakon ovakvog trijumfa.

- I ja to mislim. To je bio klik koji nam je trebao da nas trgne, probudi emocije u nama i podigne nas psihički. Ako dobijete 3:2 u finišu naravno da ste presretni.

Što je bilo nakon izlaska s terena između Nine Galovića i predstavnika Lokomotive Igora Cvetkovića?

- Nisam bio prisutan, čuo sam od ljudi u klubu. U tom sam trenutku bio na terenu, razgovarao s Branimirom Cipetićem. Tijekom utakmica sam ga slučajno opalio nogom u glavu pa smo popričali.

Jeste li mu zahvalili što je napravio prekršaj za kazneni udarac i drugi žuti karton

- Nisam - smije se Luka.

Jeste li mu objasnili kako ste ga prevarili da vas je morao rušiti?

- Ako mu sad to objasnim, idući put će znati - šali se Menalo koji je s Cipetićem igrao u reprezentaciji BiH, a imaju i zajedničke prijatelje iz Širokog Brijega. U kojem su obojica igrali, iako ne zajedno.

Kao napadačko pojačanje u Rijeku je došao Josip Drmić.

- Znajući za Josipovu karijeru i prateći njegove igre, bio sam iznenađen kad sam čuo da stiže. Bio sam u nevjerici. Odličan je momak i izvrsno će nam doći. On želi vratiti karijeru na pravi put, otići na Euro s reprezentacijom Švicarske, ponovno zaigrati u nekoj od velikih liga. Rijeka mu je idealna prilika za to, došao je u savršenu sredinu da u tome uspije. To su pokazali primjeri nekih drugih igrača…

Visoko mišljenje imate o njemu kad ste bili u nevjerici da će stvarno doći.

- Imam. Jako ga cijenim kao igrača, kad pogledate kakvu ima biografiju, gdje je igrao, koliko je golova zabijao,,, To treba respektirati.

PRIJATELJEVA PORUKA

Sad nisi zabio nekoliko utakmica i taman kad dođe Hajduk, dat ćeš gol!

Jeste li umorni? Kazao je trener Simon Rožman da su neki igrači na aparatima, a tijekom jeseni ste isticali da volite tempo od dva nastupa tjedno, da nema umora.

U čemu je razlika?

- Odgovorit ću u svoje ime. Meni je taj ritam idealan, obožavam ga. Svatko od nas kad kreće igrati nogomet mašta o europskim utakmicama, o tom non-stop rasporedu, engleskom tjednu, kako kažemo. Gušt mi je, uživam u tome. Imaš samo utakmicu i regeneraciju. Poslije poraza ne razbijaš glavu sedam dana, moraš se odmah koncentrirati na novi izazov. U redu, svatko ima svoje, nekome ne paše, ali meni je super.

Dakle, niste previše umorni?

- Ovog časa nisam.

Bit ćete spremni za Hajduk?

- Svakako.

Hajduku ste presudili pogotkom na Poljudu, što donosi srijeda? U nastavku prvenstva u šest susreta još niste postigli pogodak.

- Pričao sam s prijateljem koji je navijač Hajduka i govori mi: “Sad nisi zabio nekoliko utakmica i taman kad dođe Hajduk, dat ćeš gol. Već vidim to u glavi“. Vidjet ćemo… Na Poljudu je bilo jedno, a na Rujevici možda bude potpuno drugačija utakmica. Dolje je bilo izvan svih uvjeta zbog natopljenog terena.

Javno ste kazali da ste odrasli kao hajdukovac. No, drugo je nogometni profesionalizam.

- Nogomet je posao, a Rijeka je moj klub. Sve ostalo sad nema veze.

Rijeka ima dobre rezultate sa Splićanima.

- Na Rujevici protiv svakoga idemo na pobjedu, s Hajdukom ćemo igrati s istim stavom, željom i strašću. Možda će pojedini igrači biti malo više motivirani jer je to jadranski derbi. Osobno svaku utakmicu doživljavam bitnom. Rijetki su protivnici na koje se posebno “napalim“, više to bude zbog nečijih izjava, nego zato što se radi o pojedinom klubu.

Kako gledate na Hajduk?

- Moje je mišljenje da Hajduk ima odličan kadar. S ovim igračima mogu dosta više od pozicije na kojoj se nalaze.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 03:27