MOTIVACIJA IZ ARHIVE

Splićani prizivaju senzaciju: 'Pričao sam igračima kako je Hajduk '91 šokirao Zvezdu'

Split dolazi u Zagreb na finale u pratnji svojih navijača, skupilo ih se za tri autobusa
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 19. svibanj 2015. 16:26

Splitski „crveni“ su potpuno spremni za najvažniju smotru u 103 godine povijesti kluba, a to je predstava finala Kupa Hrvatske. Ponosni su svi odreda, jer objektivno Split je prava svježa krv hrvatskog nogometa otkako su se vinuli u elitnu prvu ligu, znači od 2010. Sad se može definitivno potvrditi da je projekt braće Žužul – Slavena i Joze uspio, oni su preuzeli „crvene“ u sezoni 2007/08., u vrijeme kad je Split bio u četvrtoj ligi i iz sezone u sezonu gurali su ga naprijed do prve lige.

-Ovo je najljepša, najpoželjnija utakmica za igrače od karaktera, one s jajima – slikovito je objasnio Ivica Križanac, sportski direktor Splita, inače možda najbolji igrač tog kluba svih vremena!

-Situacije je idealna, jer mi smo svoje napravili, došli do finala o čemu se moglo samo sanjati i sve što dalje napravimo bit će senzacija. Vjerujem bit će „utisno“.

Kad se povela rasprava kako se suprotstaviti Dinamu u društvu Križanca je rečeno da je jedini izlaz izvesti momčad u rasporedu 4-4-4…

Zoran Vulić, trener Splita ne krije da je finalna utakmica „teška misija“, ali ne i nemoguća…

-Znaju oni kao i mi da je jedna utakmica puna zamki. Meni je u glavi stalno ona utakmica finala Kupa Jugoslavije, ono zadnje izdanje 1991.kad je Hajduk u Beograd golom Boškića s 1:0 pobijedio Crvenu zvezdu, koja je tada bila prvak Europe i kasnije klupskog prvenstva svijeta. O tome sam pričao s mojim igračima…

Vulićeve snove ne remeti nedavni poraz od 1:5 protiv Dinama i to u Splitu, nije mu toliko važna ni činjenica da su „modri“ nakrcali golovima i Hajduka, ukupno 9:1 protiv splitskih prvoligaša.

-Ma Dinamo je sjajan, oni su pravi stroj, koji tu i tamo može zaštekati, deset minuta, pola sata, nikako cijelu utakmicu. Nas može izvaditi jedino borbenost, vjera u našu nesavladivost, a za taj domet potrebna je maksimalna koncentracija i to ne samo 90 minuta nego svih 120.

Ta izjava otkriva nade Vulića da će se igrati produžetci, teško je vjerovati da će biti 0:0, znači Split u najmanju ruku mora dati jedan gol.

-Ne osjećam zavist u odnosu na igrački korpus Dinama, ono što možda zaslužuje zavist to su njihovi mladi igrači. Znam kapacitete Ante Ćorića, pa njega sam uveo u reprezentaciju do 19 godina. No, po meni je danas, uz Henriqueza, najbolji igrač Pjaca, mogu tvrditi među pet najboljih mladih napadača u Europi.

Vulić je istakao da u vrijeme kad je preuzimao treniranje Splitu nije dobio neke zahtjeve od predsjednika Slavena Žužula osim da se „u kupu dopre što je moguće dalje“.

-Baš zbog predsjednika mi je drago da smo došli do finala. Igra se jedna utakmica, „modri“ su bolji, nema dvojbe, ali ipak ni oni baš ne lete…

Ante Erceg, 26-godišnji prvotimac Splita, igrač od kojeg se po talentu očekivao mnogo bolji domet, rekao je:

-Idemo odigrati tu povijesnu utakmicu s najvećim mogućim žarom i vjerom u uspjeh. Ja sam 19 godina u ovom klubu, feštali smo promocije u više rangove, slavili ulazak u Europu, ali ovakve utakmice nismo igrali. Naša je obveza, kako se to kaže, boriti se do posljednjeg daha i to ćemo učiniti.

Split dolazi u Zagreb na finale u pratnji svojih navijača, skupilo ih se za tri autobusa, ide još dvadesetak osobnih automobila, oni će biti grlati, s onim svojim pokličem: „Ajde Split, igraj Splite“. A bude li senzacija, dogodi li se čudo Žužuli će odriješiti kesu i ne samo da će igrači dobiti svoj bingo nego će i navijači biti nagrađeni u nekom grilu na povratku autocestom prema Splitu. Inače, Križanac je svojim prijateljima najavio još odavno, prije četvrtfinala, da će – bude li finale u Zagrebu – donijeti janjca kao uvertiru prije finala. ZR

Split: Zagorac – Galović, Šimunović, Vrgoč, Woon – Blagojević, Vidović, Kvesić – Bagarić, Rog – Cikalleshi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 07:35