MATIJA DJANJESIC/CROPIX
NIJE BIO ODUŠEVLJEN

Što se odvija iza kulisa? U sjeni Hajdukova gostovanja prošao je jedan neočekivani posjet HR prvoligašu

Nekoć uvijek nasmijan, samouvjerenog garda, kao da je prvi put postao svjestan jedne stvari...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. rujan 2021. 22:05

U sjeni poraza od Hajduka prošao je boravak Sergia Fernandeza u Puli. Glavni čovjek struke Deportivo Alavesa i Istre 1961 neočekivano se pojavio sredinom tjedna u Puli. Prijelazni rok je tek zaključen i očito je da njegov dolazak ovaj put nije bio samo rutina. Fernandez je nekoliko dana pratio treninge, razgovarao je s trenerom Gonzalom Garcijom i ovdašnjim dijelom uprave (Devicenti, Lauzurica, Podnar), a viđen je i u razgovoru sa sportskim direktorom Darijom Dabcem.

Tiha misa

Ovakva tiha misa Fernandeza u Puli daje naslutiti da se nešto iza kulisa odvija. Čini nam se logičnim da je njegov boravak naložio vlasnik Josean Querejeta, te da je u pitanju svojevrsna inspekcija stanja. Istra 1961 je, naime, i u prvom (nepotpunom) turnusu ove sezone dala naslutiti ritmove koje drži više od tri godine pod vlasništvom baskijske korporacije. To su ritmovi periferije Lige 10. Teret ovoj aktualnoj priči jest da je u ljetnom prijelaznom roku ispraćeno iz Pule više od 15 igrača, da ih je došao sličan masovan zbir, ali da je učinak na više-manje istim relacijama. Nedavna izjava trenera Gonzala Garcije da prijelazni rok nije odrađen onako kako je mislio pristojna je aluzija da su mu u pregovorima o dolasku ukazivali na drugačije razine transfernih poslova. Garcia je trener koji igra “po španjolski”, ali za tu igru jednostavno morate imate višu razinu kvalitete u odnosu na aktualnu. S druge strane, Garcia kao da se teško može prebaciti na igru “po hrvatski”, što za Istru znači zatvoreniju formaciju i igru na kontre. Koliko objektivno može ova grupa, je li okvir procjene pobjeda nad Osijekom ili porazi od Šibenika, Lokomotive ili Hajduka? Sergio Fernandez je prvi puta govorom tijela na Drosini dao naslutiti nezadovoljstvo. Nekoć uvijek nasmijan, samouvjerenog garda, kao da je prvi put postao svjestan jedne stvari: ove tri godine do sad je bilo zavaravanje, Prva HNL je vrlo zahtjevna i iziskuje više ulaganja u kadar, više kvalitete, da bi se onda to iskoristilo za promociju jednog do dva mlada igrača po sezoni.

Jača se škola

Dojam je da će takav raport ići prema vlasniku, koji je osjetio kroz primjere Miereza i Hare da se u Hrvatskoj može raditi ozbiljan posao, ali da je preduvjet natjecateljski iskorak. Ako su naše pretpostavke na dobrom tragu, to je najbolja promjena koja se mogla dogoditi Istri. Da Sergio Fernandez sada razmišlja u tom pravcu. Do zime se ionako ništa ne može promijeniti, ali ako se ne podignu razine rezultata, moglo bi između dvije polusezone biti značajnih reakcija. Što znači da su na vagi do zime baš svi u sportskom sektoru.

Za sada je izvjesno da će upravo struka omladinske škole dobiti svoj prostor u mobilnim uredima koji su postavljeni podno zapadne tribine, sa svim potrebnim uvjetima za rad. Sada stiže i 20-ak posebnih fitnes bicikla za trening, a navodno bi i fizioterapeuti, uz uobičajen kontingent zdravstvenog materijala za rad, mogli napokon iz Vitorije dočekati pošiljku nužnih medicinskih aparata. Tri godine se o tome priča i navodno je sada to riješeno...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 17:19