VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
POBJEDA REZERVI

Svi gledaju u leđa Osijeku, a Bjelica kritizira svoje: ‘To je bilo sve što ne želim! Dezorganizacija...‘

Osječani nakon trijumfa na Poljudu i dalje s vrha ljestvice gledaju na ostatak prvoligaškog društva
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 26. srpanj 2021. 17:36

Nenad Bjelica najavio je kako je na Poljud došao po tri boda, a tri boda je i uzeo. Zadovoljan je bio nakon trijumfa, a kako i ne bi jer je njegova momčad još jednom potvrdila karakter. Nakon primljenog pogotka nije se raspala na vrućem gostovanju nego je preuzela konce utakmice i preokrenula rezultat.

- Kao da nam je to trebalo da nas razbudi i da počnemo igrati nogomet koji smo trebali igrati od samoga početka i prikazivati ono što stvarno možemo. U Poljskoj nije bilo dobro, kao ni ovdje u prvom poluvremenu i to treba priznati. No, nakon sjajnog Livajinog gola gledali smo Osijek kakvog bismo uvijek htjeli vidjeti na terenu. Imamo dobru momčad, naravno da to treba iz utakmice u utakmicu potvrđivati. Nadam se da će već u sljedećoj sve biti puno bolje i s rezultatskim ishodom kao na Poljudu - komentirao je trener Osijeka.

Već osmi puta u posljednjih deset gostovanja Osijek je napustio Poljud neporažen, slavio drugi puta za redom, treći puta u zadnje četiri utakmice... Računajući i prošlu sezonu bila je to peta uzastopna prvenstvena pobjeda Bijelo-plavih koji nakon dva odigrana kola nove sezone s vrha ljestvice gledaju na ostatak prvoligaškog društva. Nije, doduše, Bjelici sve baš bilo po volji nakon trijumfa u Splitu. Bilo je razloga da pobjedi ipak "pogleda u zube" jer Osijek je opet nešto slabije ušao u utakmicu.

- U prvih 45 minuta je bilo sve ono što ja kao trener ne želim. Dakle, dezorganizacija na terenu, neagresivnost, daleko smo bili od protivnika uz slabu cirkulaciju lopte... - nabrajao je Bjelica loše strane koje više ne želi vidjeti u igri svoje momčadi.

U nastavku je, međutim, trener Bijelo-plavih povukao prave poteze, a tijek utakmice promijenili su igrači koji su šansu čekali s klupe. Još jednom se pokazalo s kolikom zapravo dubinom kadra rasplaže Osijek i da Bjelica na svakoj poziciji u momčadi ima barem dva kvalitetna riješenja.

- To cijelo vrijeme govorimo. Imamo puno kvalitetnih igrača u kadru, pa i onih pet koji su ostali izvan zapisnika su mogli započeti utakmicu. Ta širina nam je donijela ovu pobjedu u Splitu. Igrači koji su ušli s klupe, kao i oni koji su završili utakmicu, stvarno su bili sjajni.... Ulazak Jugovića u drugom dijelu nam je donio stabilnost ispred naših stopera. Isto tako, kada su ušli Hiroš, Bočkaj i Pilj bili smo smireniji s loptom, imali kontrolu igre i mislim da su nas ti igrači doveli do preokreta - kazao je Bjelica.

Livajin eurogol svega tri minute kasnije poništio je slovenski reprezentativac Mario Jurčević koji inače ne zabija često (gol na Poljudu bio mu je tek četvrti u karijeri, prvi u dresu slavonskog prvoligaša), ali Osijek nije na tome stao. Trostruka izmjena u 70. minuti, pri rezultatu 1:1, kada su u igru ušli Pilj, Hiroš i Bočkaj okrenula je utakmicu u korist gostiju. Španer iz BiH Amer Hiroš pokazao je kako je sposoban zakuhati opasnost u dva poteza i najavio kako bi Osijekova igra s njime (kada tjelesno bude na traženoj razini) mogla biti najljepša sevdalinka. Uostalom ne nosi slučajno desetku na leđima. Kada je nedavno stigao u Gradski vrt zadužio je dres s brojem 96, no Bjelica mu je očito ne bez razloga vrlo brzo dao kultnu desetku u ruke koju je i sam nosio u igračkim danima, a koja u svakom klubu nosi veliku težinu.

Oko Petra Bočkaja stalno se, pak, nešto događa, ako ništa drugo njegova ljevica stalna je opasnost po sve vratare. Upravo je Bočkajev nezgodan udarac Kalinić odbio na noge Ramonu Mierezu za pogodak koji je poništen zbog minimalnog zaleđa.

Kasnije je "Bombardero" povukao i akciju nakon koje su Bijelo-plavi preokrenuli rezultat. Zabio je na koncu Marin Pilj kojemu je gol na Poljudu bio deseti u 102 nastupa u dresu Osijeka, ali i prvi Hajduku. Inače, golovi energičnog veznjaka u pravilu znače i trijumf njegove momčadi - kada god je do sada Pilj bio strijelac Osijek je uvijek pobjeđivao!

- Odbila mi se lopta i napokon mi se i sreća malo osmjehnula. Zabio sam i nitko nije sretniji od mene jer smo osvojili tri boda i to je najvažnije - kazao je čovjek odluke.

Stali su po završetku utakmice nogometaši Osijeka u krug nasred travnjaka, zapjevali poznate stihove klupske himne "Grad na Dravi danas slavi...", svjesni kako trijumf na Poljudu ima veću vrijednost od tri osvojena boda. Pobjeda na jednom od najneugodnijih HNL gostovanja, protiv suparnika koji je euforično i s neskriveno visokom ambicijama krenuo u sezonu, osim savršenog otvaranja prvenstva napunila je momčad nužnom vjerom u vlastitu snagu pred europski izazov koji je pred vratima.

- Sigurno da je svaka utakmica bitna jer sa pobjedama si dižemo samopouzdanje. Važno je na početku sezone ući u dobar niz kako bi nas to i dalje nosilo. Biti će sigurno zanimljiva Liga s puno dobrih utakmica. Nama je sada najbitnije pobijediti Pogon u četvrtak - poručio je Pilj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:36