DAMIR KRAJAC/CROPIX
SAD IMA POSEBAN MOTIV

‘Svi su mi govorili da su utakmice protiv Hajduka najjače, da je naboj veći nego protiv Dinama‘

Murić je dosad u Rijeci zabio 20 HNL golova, a u nedjelju će dobiti priliku za prekid jedne serije
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. studeni 2021. 07:18

Polako raste napetost na Kvarneru, u nedjelju na Rujevicu stiže Hajduk. A to je uvijek poseban naboj, poseban derbi, pogotovo zadnjih nekoliko godina, otkad je Rijeka uspješnija od Splićana.

- Pripremamo se za tu utakmicu kao i za svaku drugu, normalno treniramo i čekamo nedjelju - mirno će Robert Murić, koji bi baš u jadranskom derbiju trebao biti jaka uzdanica Gorana Tomića.

Utakmica kao i svaka druga, iako, priznat će, možda ipak nešto posebnija.

- Kad sam došao u Rijeku, odmah su mi svi rekli da su utakmice protiv Hajduka najjače, da je naboj veći nego protiv Dinama. Znam što bi našim navijačima značila pobjeda i koliko je žele, prema tome, idemo u nedjelju po pobjedu.

Nemamo pritisak

Kakav je pogled s vrha, Rijeka je lider? Stvara li to pritisak, rastu li ambicije?

- Lijepo je biti na prvom mjestu, sad je već prošlo dosta utakmica i to jest neki orijentir koliko možemo i vrijedimo. Pritiska nema, a nisu se ni ambicije promijenile. Idemo samo utakmicu po utakmicu, u svakoj po tri boda. Znamo da je Hajduk dobar, da ima novog trenera i da će doći na Rujevici motiviran, sa željom da nam uzme bodove. Čeka nas teška utakmica, ali radujemo smo tom derbiju, volimo igrati takve susrete.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Inače, bude li igrao, a nema razloga da ne bude u planovima Gorana Tomića, upisat će Robert Murić svoj već 100. nastup za Rijeku.

- Sretan sam zbog toga, lijepi je to jubilej. Nitko sretniji od mene ako za moj 100. nastup za Rijeku upišemo pobjedu protiv Hajduka. Nisam još nikad zabio gol Hajduku, pa eto prilike da ovaj 100. nastup okrunim i golom. To bi bio lijep scenarij.

U reprezentativnoj stanci na Rujevici se radilo kvalitetno, momčad je u međuvremenu prošla i dalje u Hrvatskom kupu na gostovanju protiv Oriolika.

- Dobro smo trenirali, odmorili se i osvježili, nekima je dobrodošla i ta utakmica u Oriovcu. Ma, sve je super, spremni smo za Hajduk, jedva čekamo utakmicu.

Spreman je, čini se, i Robert Murić. U zadnjih šest utakmica bio je starter, upisao dva gola i tri asistencije.

- Zdrav sam, spreman, dobro se osjećam, sve je u najboljem redu. Sad sam uhvatio i taj kontinuitet igara, zadovoljan sam u Rijeci i vjerujem da ćemo svi u svakoj utakmici biti još bolji. Kažem, idemo korak po korak, ne razmišljamo o onome što nas čeka do kraja polusezone, fokusirani smo samo na Hajduk.

Posti protiv trojke

Spomenuo je novog trenera, na klupi Splićana je sad Valdas Dambrauskas, koji je kao trener Gorice jednom slavio na Rujevici. Sigurno dobro poznaje Rijeku i možda nešto sprema?

- Radi se o dobrom treneru, koji je u Gorici imao dobre rezultate. Ali, poduzet ćemo sve da ovog puta ne pobijedi, da s Rujevice ode bez bodova.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Inače, Murić je nedavno produljio ugovor s Rijekom, to je još jedan dokaz da mu je na Rujevici dobro.

- Jest, dobro mi je u Rijeci, sve je kako treba, nedavno sam produljio ugovor i potpuno sam usredotočen na teren. Sad još kad bih zabio Hajduk i da pobijedimo, bilo bi idealno - kazao je Murić.

Zanimljivo, Murić je dosad u Rijeci zabio 20 HNL golova, rasporedio ih je na Istru (6), Lokomotivu (6), Goricu (3), Varaždin (2), Šibenik, Slaven Belupo i Inter (po 1). Dakle, još nije zabio nikome iz borbe na vrhu, protiv Dinama, Osijeka i Hajduka nije poentirao. Osijeku je, doduše, zabio u Kupu. Sad ima priliku u nedjelju prekinuti i tu seriju.

Stoti jadranski derbi od samostalnosti, Hajduk je zasad bolji za - jedan gol!

Dvoboj Rijeke i Hajduka u nedjelju na Rujevici bit će 100. međusobni susret ta dva kluba od hrvatske samostalnosti do danas, u svim natjecanjima. Dosad su 90 odigrali u HNL-u, osam utakmica u Kupu, te jednu u Superkupu. I - rivali u jadranskom derbiju gotovo su potpuno poravnati. Naime, i Rijeka i Hajduk imaju po 35 pobjeda, 29 utakmica završilo je neodlučeno, a Hajduk je zabio samo jedan gol više, 128 u odnosu na Rijekinih 127.

Gledajući samo 90 HNL dvoboja, Rijeka se zadnjih godina približila Splićanima, koji sad imaju samo dvije pobjede više (34:32) uz 24 remija i gol-razliku 121:118 u korist Hajduka. (tn)

OD ZADNJE DOMAĆE POBJEDE RIJEKE... Promijenili su se treneri, promijenila se i većina igrača

Prošlo je više od godinu i pol dana od zadnjeg poraza Bijelih na Rujevici, ali od tada se potpuno promijenila momčad Hajduka. Od 14 igrača koji su tada zaigrali u jadranskom derbiju u klubu su ostala tek trojica, ali nijedan se ne očekuje u nedjeljnom ogledu u Rijeci. Jedini koji može uopće biti u konkurenciji je Kristijan Dimitrov, ali bugarski stoper bilježi tek četiri ulaska s klupe u HNL-u od čega je triput upisao po jednu minutu! Posavec i Eduok, koji su također igrali u ožujku 2020. godine, sad su ozlijeđeni i nisu u konkurenciji za novi jadranski derbi. Bitno se promijenila i Rijeka, iz aktualne momčadi igrala su petorica koji su i danas u Tomićevom kadru (Escoval, Galović, Lepinjica, Smolčić, Pavičić), s napomenom da Smolčić nema pravo nastupa zbog trećeg žutog kartona.

8. ožujka 2020.

Rijeka - Hajduk 2:0 (Čolak, Gorgon)

RIJEKA (3-4-1-2): Pandur - Capan, Galović, Smolčić - Raspopović, Lepinjica, T. Halilović (od 76. Pavičić), Štefulj - Andrijašević (od 90. Escoval) - Čolak, Gorgon (od 83. Lončar). TRENER: Simon Rožman.

HAJDUK (3-4-1-2): Posavec - Radić, Dimitrov, Mujakić - Juranović, Hamza, Jradi (od 74. Blagaić), Tahiraj (od 53. M.Jakoliš) - Caktaš - Jairo, Kreković (od 62. Eduok). TRENER: Igor Tudor.

MURIĆ ZA RIJEKU

U PRVENSTVU

79 odigranih utakmica

20 postignutih golova

20 upisanih asistencija

U KUPU

8 odigranih utakmica

7 postignutih golova

0 upisanih asistencija

U SUPERKUPU

1 odigrana utakmica

0 postignutih golova

0 upisanih asistencija

U EUROPI

11 odigranih utakmica

2 postignuta gola

1 upisana asistencija

UKUPNO

99 odigranih utakmica

29 postignutih golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 05:27