Dominik Livaković i Bruno Petković sigurno su obilježili ovu sezonu koja će se najviše pamtiti u mandatu Nenada Bjelice
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
Nogometaš godine

Tko će biti izabran u idealnu momčad, a tko je najbolji trener ove iznimno čudne, ali uzbudljive sezone?

Složit će se mnogi s ocjenom kako je faza prvenstva nakon pauze djelovala iznad svih dobrih očekivanja
Piše: SNObjavljeno: 01. kolovoz 2020. 21:06

Nema dvojbe da je ovo vrlo komplicirana sezona za nogomet. Ništa manje nije komplicirana, naprotiv, za glasovanje o najboljim pojedincima. Sezona je krenula još sredinom srpnja 2019. godine, a zaključena je 25. srpnja 2020. godine. Više od 12 mjeseci natjecanja, u kojem je razdoblju buknula pandemija virusa COVID-19, pa je sezonu opteretila s tri mjeseca pauze i trećim nužnim pripremama za igrače, definitivno je maraton.

Način na koji su ga hrvatski klubovi naposljetku odradili zaslužuje pohvale. Domaći nogomet ionako ne pliva u materijalnom blagostanju, niti u infrastrukturnom plusu, pa kada se dogodi ovako izvanredna situacija kakva je potpuna blokada aktivnosti, onda napori klubova da ipak odrade prvenstvo ukazuje na žilavost HNL-a.

Složit će se mnogi s ocjenom kako je faza prvenstva nakon pauze djelovala iznad svih dobrih očekivanja. Ne samo da se igrao dobar nogomet, nego je bilo puno natjecateljske neizvjesnosti, zanimljivih utakmica, izvanrednih partitura raznih pojedinaca.

Dinamo je potvrdio dominaciju, koju je samo dojmom narušio u finišu sezone. Lokomotiva je učinila veliki iskorak osiguranjem druge pozicije i finalom Kupa, dok su Osijek i Rijeka do posljednjih trenutaka (doslovno) bili na korak od druge vize za Ligu prvaka. Rijeka je k tome osigurala finale Kupa. Učinak velike četvorke jedino je iznevjerio Hajduk, na kraju tek na petom mjestu. Definitivno najveći promašaj sezone u relaciji uloženo-dobiveno.

Varaždin je velikom serijom ostvario osmo mjesto, Gorica i Slaven Belupo su imali mirnu plovidbu sredinom tablice. Upravo je učinak momčadi utjecao na izbore naših glasača kad govorimo o pojedincima, odnosno izboru najbolje jedanaestorice prvenstva. Ukupno je 26 igrača za 11 pozicija dobilo prednost, te ih u ovom dijelu i ističemo…

Među vratarima nominacije su zaradili Dominik Livaković (25, prvak), Ivo Grbić (24, viceprvak) i Ivan Nevistić (22, spasonosno osmo mjesto). Dojam je da su nogometaši HNL-a s trenerima bili vrlo logični u izboru…

Među desnim bočnim igračima najviše su glasova prikupili novopečeni dinamovac, ali koji je sezonu odigrao u Lokomotivi, Igor Karačić (24), potom Igor Silva (23) i Talys (21) iz Osijeka. Vrlo je to zanimljivo da su dva Brazilca Osijeka nominirana za istu poziciju, iako je po vokaciji Talys ipak lijevi bočni. No, očito se htjelo dati priznanje obojici za izvrsne nastupe tijekom sezone.
Kod lijevih bočni zanimljivi epilozi. Osijekov lijevi bočni Petar Bočkaj (24), potom kolega mu iz Gorice Marijan Čabraja (23) te iskusni Marin Leovac (31) iz Dinama najviše su dojmili svoje kolege u HNL-u.

U konkurenciji za stopere najviše priznanja su zaslužili Ante Majstorović (26), Mile Škorić (29), oba iz Osijeka), Emil Dilaver (29) i Teophile Catherine (30), oba iz Dinama, te Denis Kolinger (26, Lokomotiva).

Za troje najboljih u veznom redu društvo je probrano. Tibor Halilović (25, Rijeka), Luka Ivanušec (21, Lokomotiva pa Dinamo), Mijo Caktaš (28, Hajduk), Arijan Ademi (29, Dinamo), Marko Tolić (24, Lokomotiva) i Nikola Moro (22, Dinamo).
Kod napadača je također vrlo zanimljivija konkurencija, jer su najviše glasova između sebe podijelili Mirko Marić (25, Osijek), Kristijan Lovrić (24, Gorica), Lirim Kastrati (21, Lokomotiva), Bruno Petković (25, Dinamo), Antonio Čolak (26, Rijeka) i Mislav Oršić (27, Dinamo).

Ovo su imena igrača koji su se, po mišljenju profesionalaca Prve HNL i njihovih trenera, najviše iskazali u prošloj sezoni, a iz koje će grupe biti definirana A i B momčad sezone.

Uz najbolje 11-orke, naravno, nužan je i najbolji trener. U HNL-u, realno gledano, uvijek prioritete dobivaju treneri koji nešto osvoje. Utoliko su izbori prilično predvidljivi. No, u ovosezonskom glasanju primijeti se nešto raritetno. Imamo četiri trenera koji su dobili najviše glasova u odnosu na konkurenciju, a trojica od njih nisu odradili čitavu sezonu! Jedini među nominiranima koji je od početka do kraja sjedio na klupi svoje momčadi je vrsni Goran Tomić (43) iz Lokomotive. Ostala trojka dolazi nam iz Osijeka, Dinama i Varaždina. Dakle, Ivica Kulešević (50) iz Osijeka, koji je u listopadu prošle godine zamijenio Dinu Skendera, Nenad Bjelica (50), koji je smijenjen u Dinamu u pauzi zbog pandemije, te Samir Toplak (50), koji je smijenjen u Interu u siječnju, a trijumfalno je završio sezonu u Varaždinu…

Najbolji trener sezone

GORAN TOMIĆ

Nakon što je prošle sezone imao kriznu situaciju, na povjerenje Lokomotive višestruko je uzvratio ove sezone. Momčad mu je igrala nadahnuto, brzo i okomito. Poravnao je najbolji plasman Ivkovića s Lokomotivom (2. mjesto) i finale Kupa. Sada je na njemu da ga proba osvojiti i nadmašiti najbolji rezultat kluba u povijesti.

SAMIR TOPLAK

U Varaždinu je napravio odličan posao u nastavku sezone. Podigao je samopouzdanje momčadi, koju je Uprava kvalitetno nadopunila dobrim igračima, a Toplak ju je homogenizirao i razigrao. Odličan posao osiguranja osme pozicije, što mu je do ove zime uspijevalo i u zaprešićkom Interu.

NENAD BJELICA

Imao je izvanrednu eru u Dinamu gdje je, osim ‘uobičajenih’ naslova prvaka, nadogradio Modru svakodnevicu europskim važnim iskoracima. Između ostalog je skinuo “prokletstvo” prezimljavanja bez Europe, i to u Euroligi. Šteta što je, za nekoliko minuta, propustio novi pothvat, a to je proljeće u Ligi prvaka. Otišao jer se razišao s Upravom kluba u pauzi.

IVICA KULEŠEVIĆ

Uglavnom je do pauze prevladavala skepsa oko njegova vođenja momčadi, ali u nastavku sezone, nakon tri mjeseca pauze, Osijek je napravio veliki iskorak. Nije to naplaćeno rezultatom (propušteno drugo mjesto i Kup), ali je za trenera koji momčad vodi tek dio sezone uspio složiti igru tako da dovede Osijek na korak od najboljeg rezultata u povijesti. To nije slučajno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 03:48