Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
UVELIKE PODSJEĆA NA JEDNOG TALENTA

TREBAO JE BITI SLJEDEĆA VELIKA STVAR DINAMA I HRVATSKOG NOGOMETA Nekadašnji suigrači zaludjeli su Europu, a on karijeru oživljava u Prvoj HNL

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 29. srpanj 2019. 20:09

Trebao je biti ‘next big thing’. Dinama i hrvatskog nogometa. Sve dok priča nije ‘pukla’...

Robert Murić 2012. godine je potpisao stipendijski ugovor s trajanjem do lipnja 2015. godine, no već 2013. sporazumno je raskinut da bi se potpisao ugovor o profesionalnom igranju s trajanjem do lipnja 2014. godine, odnosno do igračeve punoljetnosti. S obzirom na to da su se odnosi poremetili i da je Murić u ljeto 2014. htio napustiti Dinamo kao slobodan igrač, HNS-ova komisija za ovjeru registracija ugovora donijela je jednostranu odluku kojom je poništila profesionalni ugovor iz razloga što na njemu nije bilo supotpisa roditelja kao zakonskih zastupnika te je na snagu vratila stipendijski koji, dakle, traje još 12 mjeseci. Međutim, nakon sedam negativnih odluka ispred tijela HNS-a, Robert Murić je preko FIFA-e, zahvaljujući splitskom odvjetniku Davoru Radiću, uspio pomoću pravnog instituta konvalidacije dobiti ‘čiste papire’ poništenjem odluke HNS-a.

Od klinca koji je trebao donijeti milijune u Maksimir, Robert Murić je u lipnju 2014. godine za 250 tisuća eura naknade za razvoj otišao u Amsterdam. Pa su se spominjali grkljani i razne prijetnje da bi sve završilo oslobađajućom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu protiv okrivljenog Zdravka Mamića.

U omladinskom pogonu Ajaxa (skupa s Van de Beekom, Mazraouijem, De Ligtom, Teteom, Veltmanom, Onanom, De Jongom itd.) odigrao je ukupno 58 utakmica sa 17 pogodaka i 20 asistencija uz dva nastupa (i asist) za prvu momčad (Klaasen, Milik, Cillessen itd.) pod vodstvom Franka de Boera koji mu nije dao pravu šansu u seniorima. Iz obitelji Murić te krugova bliskih igraču smatraju da je razlog svađa između Robertova (bivšeg) menadžera te kluba (sportskog direktora Overmarsa) oko Nemanje Gudelja, još jednog igrača u portfelju dotičnog menadžera.

Nakon toga je uslijedila Pescara gdje ga je Massimo Oddo vrlo brzo ‘zabetonirao’ i čak par puta poslao u Primaveru, te druga momčad Brage gdje je najčešće ulazio ulazio s klupe. Uz kronični problem nedovoljne fizičke spremnosti (samim time i ozljeda), okrutan svijet profesionalnog nogometa utjecao je na Murićev privatan život koji se povratkom u Hrvatsku doveo u ravnotežu. U Rijeci je zasad na šest golova i pet asistencija u 18 susreta što mu je najbolja statistika od dana u Ajaxovu inkubatoru. Treba pohvaliti riječke sportske direktore što su ga iz Portugala izvukli bez odštete, samo s određenim postotkom od potencijalne iduće prodaje.

Nije slučajno da Van de Beek ruši Juventus i Tottenham u Ligi prvaka, kao ni da De Ligt i De Jong koštaju (svaki) po 75 milijuna eura, a da Murić evidentno neprijeporan talent i karijeru revitalizira u HNL-u. Bilo je na tom putu raznih okolnosti, no Murić još uvijek govorom tijela odaje dojam nezainteresiranosti kad nema loptu u svom posjedu, još uvijek mu je upitna obrambena faza (iako se svojski trudio protiv Varaždina), a zbog životnih navika teško postiže razinu fizičke spremnosti kojom bi Bišćan bio zadovoljan. Uostalom, Rijeka je protiv Dinama igrala četiri puta, a riječka 18-ica nijednom nije startala?!

Umnogome podsjeća na Anasa Sharbinija, još jednog bogomdanog talenta koji je mogao igrati gdje je htio, samo da je imao ‘glavu’. Za 23-godišnjeg Roberta Murića još nije kasno. U Rijeci je, zasad, na pravom putu povratka u ozbiljan nogomet!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 01:19