NIKSA STIPANICEV/CROPIX
Negdašnji vratar Bijelih

‘U moje doba kada te Hajduk pozvao, više nisi imao o čemu razmišljati! Uzimali smo naslove kao na traci‘

‘Žao mi je što nema više dalmatinskih klubova, što je sve spalo na ogled Hajduka i Šibenika‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. listopad 2020. 08:03

Puno je Šibenčana igralo za Bijele u HNL-u, ali jedan je ostavio iznimno duboki trag. I to s obje strane, šibenske i splitske. Zoran Slavica, za prijatelje i poznanike slavniji pod nadimkom Lav, branio je za Šibenik na kraju jugoslavenske lige, a zatim je u dresu Hajduk prošao najtrofejnije razdoblje sredinom 1990-ih.


- Imao sam taj privilegij da sam bio u momčadi Šibenika zajedno sa Slavenom Bilićem, Paukom, Maretićem... jednoj od najboljih ekipa sa Šubićevca. Igrali smo Jedinstvenu drugu ligu i bili smo dobri - počeo je svoju priču Zoran Slavica pred dalmatinski ogled nekadašnjih velikih rivala Hajduka i Šibenika.


- Na Poljud sam prešao u posljednjoj polusezoni bivše Jugolige. Bio sam iznimno ponosan, jer Hajduk je tada predstavljao ostvarenje svih igračkih snova.
Priznat će Slavica kako je imao i drugih ponuda, ali nije se ni okrenuo za tim upitima.
- Samo je Hajduk dolazio u obzir. U moje doba kada te Hajduk pozvao, više nisi imao o čemu razmišljati. Dosegnuo si vrhunac karijere.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Prvi se najdulje pamti

Tako je i Slavica prešao u Hajduk osvojivši sve što je mogao s Bijelima. Poseban je prvi naslov prvaka.
- Uvijek je prvi specifičan i najdulje se pamti. Zadnju utakmicu u tom skraćenom HNL-u igrali smo na Poljudu sa Šibenikom. Dobili 4:1 i uzeli titulu u prvom prvenstvu Hrvatske.
Bio je to početak trofejne serije, jer slijedile su i duple krune.
- Lijepo se toga sjetiti u današnje vrijeme. Uzimali smo naslove kao na traci. Prvaci, pa pobjednici Kupa, zatim dvostruka kruna i četvrtfinale Lige prvaka. Nije lako sve ni pobrojiti koliko je toga bilo - kazat će Slavica i dodati:
- Dobro je ljude prisjetiti na trofejna vremena. U ovo doba kada se Hajduk, nažalost, muči s četvrtim i petim mjestom. Moram reći, nezamislivo je bilo prije 25 godina dok sam bio u Hajduku da padnemo ispod drugog mjesta. I to drugo mjesto bilo je neuspjeh, a kamoli da netko pomisli biti ispod te pozicije.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Promijenila su se vremena, ništa više nije isto, pa tako i ogled Hajduka sa Šibenikom prečesto bude obilježen navijačkim incidentima.
- Da, to je, nažalost, postala česta pojava, a meni tako daleka i nezamisliva. Dok sam bio igrač na Šubićevcu, jedini klub iz bliskog okruženja koji je imao prvoligaški status bio je Hajduk. Jasno mi je postojanje rivalstva, ali ništa iznad i izvan toga. Hajduk i Šibenik su susjedski klubovi, nema razloga da njihova utakmica bude bilo što drugo osim nogometnog doživljaja. Žao mi je što nema više dalmatinskih klubova, što je sve spalo na ogled Hajduka i Šibenika. Nekoć Dubrovnik, Neretva, Zadar, Split... Toliko je klubova imalo ambicije i želju. Žalosti me taj veliki pad.

Ići punim gasom

Pretenciozno je pritom reći da Hajduk i Šibenik igraju dalmatinski derbi, jer osam godina nije bilo utakmice koja je na Poljudu uglavnom imala prepoznatljiv ishod. Kako gledate na sutrašnji ogled na Poljudu?
- Hajduk je favorit, nema spora. Ali, ne smije nikako podcijeniti Šibenik. Nema Šibenik puno bodova, međutim usudim se kazati da je puno bolji nego to rezultat govori. Šibenik je dosta utakmica izgubio u nijansama, igra je kvalitetnija nego bi netko pomislio po mjestu na ljestvici. Hajduk je jači, igra na svom stadionu, u svakom segmentu ima prednost. Bilo bi veliko iznenađenje da Šibenik uzme bod, pogotovo što Hajduk ima imperativ uspjeha nakon poraza od Gorice. Ali, neće biti lagana utakmica, morat će se Bijeli dobro namučiti da bi svladali Šibenik. Trebat će ići punim gasom, jer svako opuštanje moglo bi se kazniti. Zapamtite, Šibenik vrijedi više od četiri boda osvojena na startu prvenstva - zaključio je Slavica priču o sutrašnjem dvoboju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 13:31