GORAN MEHKEK/CROPIX
POBJEDA JE IMPERATIV

U sastav Bijelih nakon četiri mjeseca vraća se najplaćeniji igrač, evo koje je još promjene spremio Tudor

Hajduk večeras protiv Varaždina ne smije izgubiti bodove ako misli ostati korak ispred pratnje.
Piše: Jurica Radić/Ivica HercegObjavljeno: 16. lipanj 2020. 11:48

Hajduk je najuspješnija momčad nastavka sezone. Koliko god kritike na igru bile utemeljene, jer Bijeli ne pružaju nogometna izdanja za dugo pamćenje, činjenica jest da je Hajduk jedini prvoligaš koji je uspio dohvatiti obje pobjede u postkorona nastavku. Rijeka, Gorica i Osijek su upisali po jedan remi, Dinamo i Lokomotiva poraz, a samo Hajduk ima maksimalnih šest bodova. S tendencijom da uzme i svih devet nakon tri kola. Jer, večeras, na još uvijek prazni Poljud, stiže Varaždin, idealni suparnik za produljenje pobjedničkog niza.

Bijeli su početkom sezone nanizali tri pobjede, Burić je redom rješavao Istru na Poljudu, Varaždin u gostima i Lokomotivu na splitskom travnjaku. Zaustavljen je tada u Koprivnici, a Tudor ovog puta ima priliku poravnati ovosezonski rekordni niz. Nije neki doseg za klupske anale, ali ove sezone Bijeli su najdalje otišli s tri pobjede u seriji.

Ako je Pula znak...

Znao je Tudor i bolje u prvom mandatu. U sezoni 2013./14. nizao je po četiri u komadu, čak dvaput je ponovio istu seriju. Što je još zanimljivije, suparnici su oba puta bili identični u istom rasporedu. Split na gostovanju, Hrvatski Dragovoljac na Poljudu, Lokomotiva u gostima, te za kraj Belupo na splitskom travnjaku. Napravio je to u prvom i trećem krugu sezone, a oba puta je zastao u Puli. Jednom porazom, drugi put remijem. Prije pet dana je trijumfalno prošao Pulu i ako je to neki pozitivni znak...
U svakom slučaju, ima Tudor sve elemente za tri pobjede i devet bodova u nizu. Ali, ruku na srce, realno je i očekivati mini-pobjedničku seriju u ovom rasporedu, jer nakon Varaždina dolaze uglavnom najteža iskušenja. Osim Belupa, na Poljudu je pet protivnika iz vrha poretka.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Veliki favoriti

U HNL-u koji se kvalitetom rascijepio na dva dijela, momčad koja pretendira na najviši plasman, a u ovom trenutku je to drugo mjesto, ne smije gubiti bodove u dvobojima protiv ekipa iz donjeg dijela. Nema više popravnog, nema više kredita, jer ono što se ispusti protiv Intera, Istre, Varaždina ili Belupa morat će se nadoknađivati u međusobnim ogledima u zadnjem krugu prvenstva. Zbog toga Hajduk večeras nema pravo na pogrešku, a Bijeli su u protekla tri kruga potvrdili da nemaju ‘empatiju’ za one s dna. Nijedan bod na svom travnjaku nisu izgubili od spomenutog kvarteta, odigrali su šest utakmica osvojivši maksimalnih 18 bodova.
Hajduk je veliki favorit večeras protiv Varaždina, a u samoj najavi utakmice zanimljivo je koga sve Tudor šalje na travnjak u prvoj postavi.

S Interom je Blagaić debitirao od prve minute, kontra Istre tu je ulogu imao godinu dana mlađi, 19-godišnji Čuić. Tudor očito želi sve isprobati, ponuditi šansu, pa onda u najvažnijim utakmicama imati ‘filtrirani’ sastav koji će se ‘potući’ za drugu poziciju, zato je i najavio četiri promjene za Varaždin.

Ismajli večeras gleda s tribina zbog tri žuta kartona, a njegovu poziciju trebao bi zauzeti Mario Vušković koji je kvalitetno odigrao protiv Intera. U momčad se, nakon stanke zbog kartona, vraća napadač Eduok koji je Varaždinu već zabijao na oba gostovanja. Nakon četiri mjeseca Tudor nudi šansu Nigerijca u početnom sastavu gdje nije bio još od dvoboja u Koprivnici. Tada je Eduoka izvukao iz igre kada su Bijeli ostali s igračem manje uslijed isključenja Jurića, a nakon povratka iz Podravine Eduok je pet sljedećih dvoboja počinjao s klupe, dok je Pulu preskočio radi kartona.

Eduok starter

Toliko smo puta već tematizirali pitanje minutaže, angažmana i učinka Eduoka da ista pitanja danas nemaju smisla. Rijetko igra, shodno tome, rijetko i zabija, ali i dalje je najplaćeniji igrač Hajduka. Ali, protiv Varaždina ponovno dolazi red na Eduoka koji je već zabio četiri pogotka ovog proljeća.

Daljnja promjena je i povratak Nejašmića u ulogu startera, premijerno bi u Tudorovom mandatu večeras trebao dobiti ulogu prvotimca. Logično bi bilo umjesto Hamze koji je odigrao svih devet utakmica ovog proljeća, a na kraju prvenstva napušta Hajduk.

Posljednja promjena je ulazak Čoline umjesto Dolčeka na lijevom bočnom. Ovu rošadu već smo vidjeli prošlog ljeta, kada je sezonu započeo Dolček, a do kraja jeseni kod Burića je igrao Čolina.

Na Poljud bez straha

Jučerašnji završni trening nogometaša Samira Toplaka na pomoćnom igralištu varaždinskog stadiona bio je u znaku povremene kiše, koja nije znatnije ometala pripremu strategije za gostovanje kod zahuktalog Hajduka. Izostao je zbog bolova u leđima Špičić, na kojeg se uz još uvijek nedovoljno oporavljene Kolarića i Guera Djoua ne može računati za večerašnji nastup na Poljudu. Baš kao i Tkalčića, kojem se uz kartone prepriječila i obnovljena ozljeda noge...

Zajedno sa suigračima vježbao je napadač Obregon, koji je dan ran ranije uganuo nogu, pa iako je među putnicima za Split nad njegovim istrčavanjem u početnoj varaždinskoj postavi ostao je upitnik. Sudeći po tome, Toplakov sastav od prve minute doživjet će najmanje tri promjene u odnosu na proteklo kolo. Na mjesto stopera vraća se Stolnik, a u ofenzivnoj liniji uz povratnika Drožđeka ponovo će se naći iskusni rutiner Benko.

- Protiv Rijeke smo pokazali da možemo igrati protiv svakoga, ali i osvojiti bodove. Izostanci su neminovnost i na njih uvijek treba računati, a nama je najvažnije da unatoč problemima budemo kompaktni i vjerujemo u sebe. Mislim da nam u prilog ide činjenica da neće biti gledatelja, dakle, niti pritiska s poljudskih tribina. A ionako nemamo dodatnog tereta, pa na Poljud dolazimo bez straha sa željom da pokušamo stići do pozitivnog rezultata - rekao nam je trener Samir Toplak neposredno po završenom treningu.

Potom je u klupskim prostorijama na katu zapadne tribine uslijedio zajednički ručak i odmah polazak put Jadrana, točnije za Čiovo, koje je već tradicionalna varaždinska baza kada se gostuje u Splitu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:37